JULGOTTIS

.
..
 
..

IMG_8635
.

Et voila – lite hemgjord supergod saltlakritskola!
.

.

.

.

.

.

Todeloooo sista julveckan!

.

(Eller kanske näst sista veckan innan jul, eller ja nästan sista iaf:).

.

.

Här skrivs det matlistor och planeras för fullt inför julen då hela tjocka släkten kommer (och högst upp på listan står: köpa ny dammsugare. Blir man inte gaaalen på såna saker som att just dammsugaren brakar ihop en vecka innan jul! Som om man inte har annat att göra och shoppa liksom? Grrr) Så roligt iaf att alla kommer hit igen, vi har ju ett rymligt gammalt mysigt hus som gjort för julaftnar och slängrumpor så det passar ju super men det är liite som måste fixas först:)

.

Men det egna julgodiset kan vi iaf bocka av och det kommer säkert blir mycket mer godis därtill (Vi är ju ett gäng godisälskare allihopa här hemma:) Mina favoriter är choklad av alla former och de allra godaste är Winerenougaten, mmm, eller Godivachokladen, mmmm, eller NK-minten (har jag fixat en kartong men eftersom den är färsk så behöver jag meeer) Anton Bergmarsipan och skumtomtar är också riktigt yummie:).  Men Alladinaskar och liknande – njäe. Brukar vara såå många nitlotter i dem eller hur? Om man typ bara älskar nougat eller trillingnöten så blir det ju inte många såna i en kartong… Dessutom ser de lådorna ju så tråkiga ut (för att inte tala om den där ischokladen i plastburk! Brrr. Är det någon som egentligen tycker den är god?:S) Nej bättre godare godis finns det ju att bjuda på. Som den man gjort själv, både färskt och gott och charmigt:)

.

.

.

IMG_8641


.

Wienernougat är ju verkligen busenkel att göra själv (går bara inte att misslyckas. Smält lite fin nougat och ha sen i rejält med färdig mandelspån och blanda så är det klart liksom:)

.

.
IMG_8626

.
.

Fina askar till julgodiset gör man också enkelt själv! (Ja liite pilligt är det väl kanske att klä dem. Tur att jag fick gå en kurs hos självaste Jo Ann Tan studio förra julen och lära mig lite om hur man gör ett paket så där ”rakt och snyggt” som proffsen:) Boxar finner du iaf hos Panduro och där fann jag det randiga pappret också (och etikett, band och bokmärken)

.

.

.

Nedan kommer recept på Saltlakritskolan jag gjorde! Jättebra tips fick jag av er (tack söta för det, måsta nog shoppa Pärlans godisreceptbok) och jag fann till slut ett enkelt och lyckat i tidningen Mama. Så varsågoda:

.

.

.

kola

.

Ingredienser:

50 g smör
3 dl mörkt muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl turkisk peppar
Ugnsfast form (ca 15×30 cm)

Gör så här:

Koka smör, socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Lägg turkisk peppar i en plastpåse och banka till ett fint lakritspulver med hjälp av en kavel. Häll lakritspulvret i kolasmeten när den klarar ett kulprov.

Rör tills pulvret har smält. Häll smeten i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna något, strössla över lite lakritspulver och skär sedan i bitar.

.

.

.

Ha nu en riktigt bra måndag sweeties!

.

.

.

KRAM

.

.

.

31 kommentarer till “JULGOTTIS

  1. Måste tipsa om en grym och snygg dammsugare (hände nämligen mig förra julen, grr…)
    Miele S 8330
    Kram
    Anna

  2. Jag älskar Alladin chokladen, bara ett par i där jag inte gillar. Tycker asken är helt ok, den hör verkligen till. Sen gör vi även 3-4 olika egna godissorter också. Har ni övernattningsgäster med? Då tycker jag det blir lite mycket, men i år ”slipper” jag det. Och det är sååååå lyxigt att ha 3 dagar ledigt innan julafton i år, då hinner man ju med lite lättare! Vad jobbar du med, har du lite ledigt nu innan jul, så du hinner fixa!?

  3. Förra året blev det en del hemmagjort julgodis men i år hoppar jag över det när vi ändå inte ska vara hemma vid jul. Så här blir det köpegodis fast jag ska erkänna att din saltlakritskola låter grymt god.
    Kram Linda

  4. Åhh…den röda Aladdinasken är ju bara ett måste! Ingen jul utan Kalle el röd Aladdin. Lika fantastiskt varje gång att se hur körsbär i choklad blir över till sist… 🙂

  5. Mumsigt.. Fast det är ju betydligt enklare att köpa salmiakpulver i någon godisaffär än att behöva dundra runt med brödkaveln 🙂 Samma pulver som är i den Turkiska pepparen finns i små flaskor. superenkelt. Här har vi gjort Polkatryffel och Pistagekola idag. I morgon tänkte vi göra knäck och Smörkola med pinjenötter som är nåt helt nytt för mig. Ska bli intressant att se om det faller oss i smaken 🙂 Har också lyckats möblera och pynta lite i mitt nya hus men det är långt ifrån färdigt. Känner mig mör efter flytt och städning 🙂 Ha en fin måndagskväll.

  6. Tycker att det är lite tråkigt att skriva ner Alladin askarna. Många gillar dem och väääääldigt många får dem i ”gå bort present” och många har inte råd att köpa annan choklad..kanske. Sen hoppas jag att ingen köper vare sig choklad, glögg eller annat beroende på hur förpackningen ser ut.. eller vilken färg den har. Så ytliga är vi väl ändå inte 🙂

    1. Håller med dig Gika. Aladdinaskarna är älskade julklassiker i många hem. Det är GOD choklad. Måste ju inte vara så himla dyrt o fancy som NK choklad o Godivachoklad heller, lät lite väl snobbigt det där P ! 😉

    2. Nja, klart som tusan att folk köper en massa saker tack vare vacker formgivning, snygga paket, och fina förpackningar. Det är en hel industri, och den tjänar bra med pengar.
      Jag kan tycka att det är betydligt mer korkat att betala dyra pengar för väldigt billigt innehåll, som alladin-asken som i mitt tycke är sjukt dyr med tanke på vad den innehåller. Men tur att vi alla är olika för annars skulle Alladins producent gå i konkurs 🙂

      1. Vad jag menade var att det är dumt att skriva ner Alladin då det faktiskt finns folk som endast kan lägga en 50 lapp på en gåva. Jag blir jätteglad om mina tonåringar köpt en Alladin eller Paradis för att ge bort till någon de tycker om. Inte är de korkade för det 🙂 Jag håller dock med om att det finns annan choklad som är sååå mkt godare och bättre.

        1. Nu var det iofs inte det jag kommenterade. Men nu när jag gör det så tycker jag faktiskt inte att Petra ”skriver ner” Alladinasken. Att skriva sin egen åsikt är inte samma sak som att säga att alla måste hålla med och bara för att EN person inte gillar alladinasken och talar om det (jag tycker iofs att det var ischokladen som fick mest kritik) är det ju inte personlig kritik mot dem som faktiskt gillar chokladen.
          Nej, självklart är inte dina ungdomar korkade om de köper en chokladask i present till någon (och det skrev jag inte, reflektionen handlade om att betala för yta jämfört med att betala för innehåll). Av ungdomar är jag glad bara jag blir ihågkommen så en chokladask skulle göra mig väldigt glad 🙂
          Men jag kan också tycka att om man ”bara” har 50 kr att köpa en present för så finns det tusen andra saker man kan ge – om man inte säkert vet att mottagaren älskar Alladin. Annars blir det lätt så att man får flera Alladin- och Paradisaskar som bara hamnar i soporna. Och det tycker jag är väldans synd.
          Här finns flera saker för runt en 50-lapp: http://unicef.se/gavoshop
          Kanske inte så roligt som enda julklapp till ett barn, men till äldre tycker jag det är fantastiskt!

          1. Jisses, tycker man att Aladdinchoklad är så vedervärdigt att man slänger en hel ask (????) kan man väl åtminstone ta med den till jobbet (alla mina jobbarkompisar hade blivit jätteglada – o jag lovar , det är INTE korkade) eller skänk till en hemlös eller va tusan som helst. Jag skulle aldrig kunna med att slänga den! =(

  7. Alladin och Paradis askarna hör liksom julen till, det är alltid någon bit som man tycker om. Det är inte alltid det dyraste som är godast! Min absoluta favorit är belgisk choklad.

  8. Älskar Alladin o vi brukar köpa askar till alla i familj. I år blir det inte alls hemmagjort godis och allt annat ”måste”.

  9. Lakritskolan låter väldigt god, den ska testas. Men vilken idétorka det måste vara frågan om när du babblar på om chokladsorter! Och så lyckas du ändå trampa på en öm tå trots att det bara var utfyllnadsprat, lite roligt faktiskt. Hoppas ni får en härlig jul och att du hinner med allt!

  10. Åhh den saltlakritskolan ser underbar ut, jag gjorde en egen variant på ett annat recept häromdagen. Finns i bloggen om du är sugen på mer lakritskola.
    Jag tycker att Paradis är ok men jag gillar bara ett par bitar så den känns helt onödig. Hellre då en aks med bara sånt jag gillar. Men det är ju såklart den personliga smaken som får bestämma det.
    Ha en härlig sista julvecka!
    Kram

  11. Håller med dig P! Alladin går på gammal vana, sen jag var liten hos mormor o morfar. Köper alltid 2 boxar för jag tror alltid en är för lite. (Äter själv bara trillingnöten…) Till påsk slänger jag 1,5 ask som är kvar…så igår blir inga Alladin o ingen twistpåse… ( visst var twistpåse godare förr också?!)

  12. Visst är det otroligt att allt går sönder innan jul? Här var det varmvattenberedaren…köp en Mieledammsugare, går aldrig sönder, har haft vår läänge. Caroline

  13. Hej Petra !Läser din blogg varje dag o Måste hålla med många andra att det är tråkigt att man i te får svar på sina frågor,intressant att det är så många som ger dig tips när du frågar om något men du svarar sällan på andras frågor.

  14. Kan rekommendera påslös dammsugare från Philips – superbra sugkraft )och man kan tömma den så ofta man vill) för det vill man ju ha till mattor osv.
    Funderar på dina revbensspjäll, fryser du in dem griljerade eller hur förvarar du dem fram till jul? Är ju toppen att förbereda i god tid men jag är rädd att förlora mörheten. Tips?

  15. Hahah, jag ääälskar alladin 🙂 hellre det än att jaga ihjäl sig och göra allt själv 🙂
    Men det är gott med det egna och vackert likaså 🙂
    Kramar Åsa

  16. Det enda jag saknar här i Skottland är saltlakrits… införskaffade en burk rålakritspulver som smakar som saltlakrits fast det är helt naturligt o nyttigt! Jag ska prova göra kola med det oulvret istället för turkisk peppar! Hälsningar från Skottland där jag bjuder på te på bloggen idag, så att säga.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg