CÉST SI BON

. . . . .
.
.
.IMG_1474

,

,

Provade ett nytt äppelkakerecept med rom idag!:) Den blev huur mumsig som helst, jag loovar…

.

.

.

.

.

.

.

.

Bonsoir snyggingar!

.

.

.

.

.

Har ni det bra!? Hoppas det:) Här sitter iaf jag med den äldre hälften av la familia i tvsoffan framför Idol och tisdagsmyser och det är typ kolsvart ute. Redan. Ojojoj, hänger inte alls med och att det redan har blivit september är ju ett mysterium (och det betyder att en viss Honey fyller år denna vecka och jag måsta skaffa fram en liten finfin present a.s.a.p!!:S Varföör är det alltid så svårt att hitta kul och roliga överaskningar till killar när det är såå himla enkelt att shoppa till oss damer:)

.

.

Hur som helst, nu hade jag tänkt att jag skulle bjuda på ännu ett smarrigt recept på en mycket lyckad fransk äppelkaka jag gjorde idag (och som jag gjorde en egen liten special med)

.

.

.

..

.

        IMG_1154-2 .

.  

Till äppelkaka behöver man så klart äpplen och som jag redan nämnt (tusen tack söta för alla tips btw) så har vi inte någon bristvara av den varan i år direkt. Alltså det är gaalet (ser ni all fallfrukt? Jag tog ju liksom upp varenda lilla skrutt igår)

.

.

.

IMG_1218.

.IMG_1308-3

.

,

I äppelpallartagen (och dagens var ny höstlila top (eller det är en dress som jag stoppat ner i jeansen) 2 Day, sjal By Malene Birger gamla favvojeans och gamla Hunter på fötterna)

.

.

.

IMG_1415

.

.

Det märks på många sätt och överallt att det är valår i år! Som bloggare får jag ju lite gåvor och mysiga överaskningar då och då och häromdagen kom ett bud från Centerpartiet med ekologiska varor till en äppelkaka. Tack för det Centerpartiet:) (och ekologiskt gillar vi inte sant Försöker själv alltid välja det alternativet om det finns för det både smakar och känns mycket bättre)

.

.

.

IMG_1412 .

.IMG_1456

.

.

Kakbak på g och det franska äppelkaksreceptet fann jag i den härliga bakboken Franska Bakverk av Mia Öhrn. Vissa böcker är ju bara såå bra och förutom schyssta recept och fina bilder finns det massa läckra små illustrationer i denna. Ett franskt kakboktips och recptet kommer nedan:

,

.

.

Tarte aux Pommes Marie-Hélène avec un peu Philia

.

.

.

Du behöver:

.

4 stora äpplen

.

125 g smör

.

2 dl vetemjöl

.

1 tsk bakpulver

.

1 krm salt

.

4 ägg

.

1 1/2 dl strösocker

.

1/2 tsk vaniljpulver

.

3 msk rom

.

1 msk kanel

.

1 msk rörsocker

.

Flagad mandel

.

.

1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Smörj en form med löstagbar kant. 3. Skala äpplena, kärna ur den och skär dem i tunna skivor. Vänd dem sen i kanel och rörsocker. 4. Smält smöret. 5 Bland mjöl,bakpulver och salt. 6 Vispa äggen tillsammans med socker och vaniljpulver. Vispa ner mjölblandningen, det smälta smöret. 7. Häll smeten i formen och tryck ner äppelskivorna och häll över lite flagad mandel. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna lite och servera ljummen tillsammad med vispad vaniljsås och njut! (Obs! Jag gjorde dubbelsats eftersom min springform är så pass stor:)

.

.

.

.

IMG_1394 .

.IMG_1368 .

.

På med förklädet och så på med lite bra musik! Skön musik är ett måste för mig, ja jag är nog beroende av det tror jag. Tänk bara vilken stämning man kan komma i bara av att höra en en viss låt! En bra låt på morgonen i bilen på hög volym kan ju göra en hel dag:) (och en dålig nästan sabba en hel dag haha. Jag har faktiskt själv väldigt svårt för hårdrockballader som ex Wind of Change, brrr när den låten spelas så hojtar jag alltid ”Stääääng aaaav radion”. Usch. Fransk musik går dock alltid hem hos mig och gärna lite äldre som denna sköning! Åh vad jag  s a k n a r Frankrike just nu när det blev så mycket France på en och samma gång)

.

.

.

IMG_1509

.
.

Konditorns (min) lön – en bit alldeles nygräddad äppelkaka med vaniljgrädde och en sprillans ny Elle:)

.

.

.

.

Ha nu en mysig fortsättning på kvällen så ses vi imorgon igen!

.

.

.

.

KRAM

.

.

.

.

Rekommenderade inlägg

49 kommentarer till “CÉST SI BON

 1. Som vanligt fina bilder mm 🙂 Men ska erkänna att vi har tröttnat i vår familj. Varför dra upp centerpartiet när det förmodligen är det sista partiet ni röstar på.. dålig klang där. Sen ett recept på en helt vanlig äppelkaka som man hittar överallt… men du gjorde den till din egen…trots att det inte stämmer. Nej jag är trött på ljugeriet och annat här inne. Vem behöver ett recept på en äppelkaka idag 2014 ? Blir löjligt. Nej..ägna Magdalena lite mer tankegångar i stället och sluta fjompblogga. Ingen behöver recept på äppelkaka idag.. blir bara löjligt att hylla och rosa en så banal sak som en jävla äppelkaka… Hallå vart finns de äkta människorna som lever ett vanligt liv utan att behöva överdriva hela tiden.?

  1. Kan bara svara för mig själv men 47 år gammal behöver jag alltid inspiration och nya recept, äppelkaka inget undantag. Tusen tack Petra för att du delar med dig, högt och lågt, det är precis det jag älskar med din blogg!

  2. Men yeeeezz, Vicky – hur himla svårt kan det vara att låta bli att klicka sig in på den här bloggen då? Det är så lätt, så lätt att välja bort utan att behöva spotta ur sig en massa crap på vägen.

   1. Lina.. Inte ett dugg svårt att inte klicka in på denna blogg. Men jag gillar oftast allt med denna blogg..så låt mig för guds skull ha en annan åsikt..någongång..utan att du ska rätta och ha åsikter om det. Ser löjligt ut. Sen är det ju så att varken du eller jag kan veta vad inläggen ska handla om innan vi klickat in..eller hur? Jag tycker nog att om man driver en blogg som man tjänar pengar på så ska läsarna faktiskt kunna vara kritiska eller rent av missnöjda då och då. Så är det ju överallt.

    1. Har du läst din egna kommentar?
     Måste du uttrycka allt du känner är negativt? Då antar jag du är en ensam människa..
     Låt mig se här, du skriver
     -Din familj har tröttnat på bloggen.
     -Påstår att Philia inte röstar på ett visst parti?
     -Säga att hennes recept inte alls var särskilt eget, hånar det?
     -Du är trött på ljugeriet? Varför i hela friden skulle hon ljuga??
     -Hon är löjlig?
     -Hon ska sluta fjomblogga?
     -Du talar om för henne vad hon ska ägna sig åt?
     Att ha en åsikt är en sak. Det här var en jävla massa påhopp bara, och du får ursäkta, men det låter bara bittert, inget annat.
     /Åsa

  3. Men snälla rara Vicky! Att du ens orkar ta dig tiden att sätta dig ner och skriva en kommentar likt denna på en blogg visar bara hur missnöjd du är med ditt eget liv. Om man ens har tid att analysera hur löjligt det är att ”lägga ut en jävla äppelkaka” så kan du inte lura någon med att du inte är avundsjuk eller elak. Din kommentar var ett rent påhopp, inget annat! Jag är 25 år och blir mörkrädd av att se kvinnor sitta bakom en skärm och vara elaka mot andra framgångsrika kvinnor bara för att de är missnöjda med sina egna liv!
   Ett tips till dig Vicky: Starta en egen blogg med sådant du gillar, du behöver inte lägga ut recept, visa ditt Ikea Bestå ”som alla andra har” du behöver inte någonting. Gör det du känner för! Lev ditt liv som du vill ha det och låt samtidigt andra leva sitt som dom vill ha det.
   Jag önskar dig allt välmående framöver och hoppas du snart är på fötter igen och kommit över det här med att gömma dig bakom en skärm och trycka ner andra för att du skälv ska må
   Bättre. Är övertygad om att du är en bättre människa än så Vicky! Inte sant?
   Allt gott! – Ida 25.

 2. Hej Petra! Om du gillar ekologiskt så kanske du gillar vår nya bloggportal, Think Organic. Vi vill få folket att tänka på eko genom att lära ut på ett snyggt och kul sett.
  / Ulrika, Lotta, Desirée och Terese

 3. Tycker ditt inlägg var så mysigt.Sedan läser jag Vickys kommentar och blir helt förstummad.
  Hur kan man vara så elak?!

  1. Ingalill.. Oj . Skulle vara kul med en förklaring till ditt påstående om att min kommentar va så elak. Tyckte du att du själv var en snäll och vänlig person när du skrev så? Varje gång någon läsare avviker från ”normen” så blir de påhoppade och kallade allt möjligt. Det är värre än när någon avviker från normkommentarerna. Jag har sagt det förrut: Gillar denna blogg för alla fina bilder på inredning ( som egentligen inte är mer speciell än många andra, jag har också ikeas bestå skåp i vardagsrummet, jag har också ikeas Norden bord, fast mitt är det nya större bordet där det ryms 10 stolar runt bordet) jag gillar Petras fina bilder där hon visar upp kläder och jag älskar hennes bilder på sina fina barn. Med det sagt så behöver jag väl inte gilla allt som skrivs, det är det många som inte gör,men jag vågar kommentera när allt inte passar mig. Är det inte så det ska vara? Ni undrar över hur någon kan va så elak och bla bla, men ni själva är väl inte vidare snälla när ni genast hoppar på, i det här fallet mig. Tror säkert att Petra både kan och vågar svara själv om och när hon tycker att någon går över gränsen. Antagligen har jag gjort det, men önskar bara en levande blogg där delade åsikter får plats.

 4. Vicky, varför går du ens in här? Med tanke på ditt inlägg så skulle din ev. Blogg vara rätt risigt skriven och förmodligen rätt negativ

  1. SL.. du tog dig rätten att anta att jag hade en egen blogg, risig också. Ska göra dig besviken över att du hade fel.. Någon blogg har jag inte och kommer aldrig att ha. Risig som jag är.

   1. Hur många är ni i er familj? Och hur gamla? Med tanke på att hela din familj läser här inne?!Skulle vara otroligt spännande att träffa dig i verkligheter. Är du lika positiv med dina vänner?Gissar att ditt liv inte blivit som du tänkt dig. Men vet du, det är aldrig försent att ändra sig. Gissar att du gömmer dig bakom en skärm och kommentera på dom flesta bloggar och att det nog inte finns någon som faller dig i smaken. En enklare beskrivning är svensk avundsjuka. Bara lite illa paketerad.

 5. Bara du kan få till ett inlägg som är både ”krispigt fräscht” (hehe) och mysigt på en och samma gång!! Heja dig.

 6. Vi vill visst ha recept på äppelkaka. Fina bilder och skön musik också! Sluta läsa den här bloggen om du inte gillar den Vicky! Tyckte att det var ett riktigt mysinlägg. Sen tar man med sig den känslan en stund i sin egen vardag och det är väl superhärligt!?

  1. Ops där kom det igen: ” Sluta läs den här bloggen om du inte gillar den” Är ju nästan som om folk vore klonade i kopiatorn. Jag gillade inte ETT inlägg men blir genast påhoppad . Ja jag säger då det. Någon Jasägare kommer jag aldrig bli. Tack och lov.

 7. Vi har inget äppelträd men vi brukar få både äpplen och äppelmos av svärmor och svärfar. Hur bra som helst. Måste ta och baka äppelkaka och ska testa ditt recept. Kram Annika

 8. Jättetack för inspiration och för receptet. Det låter som en supersmarrig kaka, jag har aldrig provat med rom i tidigare.

 9. Tack för all underbar inspiration och för alla härliga bilder du lägger upp och delar med dig av. Jag hoppas verkligen att inlägg som det från Vicky ovan inte biter på dig!! Jag är på jakt efter tårtfat i silver och tyckte ditt var så jättefint! Skulle bli jätteglad om du vill skriva var du har hittat det. Tusen tack! ♥

  1. Ja du marie. Varför skulle du ta dig rätten till att mena att mitt liv är piss bara för att jag inte hyllar ett äppelkaksrecept?. Bara en stilla undran till varför du ansåg att du skulle klämma in en kommentar menad till en annan läsare.

 10. Åh passar så bra med ett äppelkaka recept. Har massor med äpplen på vårt träd och ingen som äter dom så jag tänkte varför inte laga några pajer och frysa in 🙂 Ska nog testa ditt recet!
  Tack för inspriation och härliga blogg!
  Kram Fia

 11. Tack för tipset , den måste provas !!
  Har fått en massa äplen som jag måste göra nåt med och har snöat in alldelses för mycket på smulpaj, kan vara bra att prova nåt nytt 😉
  Fina bilder btw….:)
  Kram,
  Monica i Rom

 12. Oj, vad mycket fallfrukt! Äppelkaka är ju så gudomligt gott och kan göras på så många olika sätt. Tack för ditt recept!
  Såg en så fin svartvit bild på dig där i trädgården, huuur redigerar du dessa? Direkt i kameran? Du e lite hemlig på den fronten, men det får man vara så du behöver inte svara 🙂
  psst, skriker också stäng aaaav när gamla gnisselrockiga ballader spelas 🙂
  Ha det gott!
  Lisa LM

 13. Hej!
  Alltid lika mysiga inlägg! Får mig att vilja baka fast JAG är konditorns bästa vän och värdelös på att baka… Ville bara tipsa om att äldreboende och vissa dagis tar gärna emot frukt om det är för mycket. De har ofta ansträngd ekonomi så äpplekakeäpple prioriteras bort.
  Ha en fin dag:)

 14. Åh, vilket underbart inlägg Petra! Precis vad jag behövde idag. Lite inspo, lite fina bilder och nu ska jag ta ett djupt andetag, varva ner och sätta på lite go, lugn musik!

 15. Precis den lätta positiva inspiration jag behövde just nu i tuffa dagar.
  Så tack för att du delade något så enkelt ögongodis som en äppelkaka tillsammans med vackra bilder. En dag skall jag testa receptet 🙂
  Makan till gnälliga diktatorer det finns i bloggvärlden & ens orka skriva sin galla i en kommentar…..
  Njut de varma höst dagarna Petra
  //Sessan

 16. Det blev som sagt mycket Frankrike:) Vi bilade i Normandie i somras och jag förstår nu din kärlek till landskapet. Jag undrar hur många gånger under den veckan som vi använde orden ”pittoreskt” och ”charmigt”. Vi var bl.a i Arromanches, Honfleur, Caen och Etritat (som tog andan ur oss helt, fantastiskt).
  Måste bara nämna ett ställe vi bodde på en natt, ”Ferme de la Ranconniere” som ligger i Crepon, ett tips på en liten getaway när ni är i Normandie. Tack för en fin blogg, kram!

 17. Åh Petra jag fattar inte hur du orkar!!!
  Hur du orkar att blogga och få så mycket skit! Inte bara skit, men väldigt mycket tycker jag. Alla inlägg passar inte alla i smaken. Precis som ALLT annat.
  Alla är vi människor, och vi är lika mycket värda.
  Jag tycker du är stark som orkar med detta, och tycker du har en härlig blogg- och du försöker verkligen anpassa den till så många du kan!
  Fortsätt så!
  Stor kram

 18. Underbart!!! När jag ätit min frukost i morse vid femtiden och läst morgontidningen, klickade jag på musiklänken du lagt ut… Eartha Kitt, Cést si bon! Den gick på repeat flera gånger när jag gjorde min matlåda 🙂 Åkte iväg till jobbet och kände mig glad, lätt och uppfylld av musik och lust till att baka äppelpaj ~~~~~~~ En fin start på dagen och till mina träffar med alla härliga elever. Tack Petra för inspirationen!!! Äppelpäppelkram!!

  1. Nja..Vicky är rätt glad utan äppelkakor 🙂 Det gnälls när någon har en avvikande inställning och genast heter det att man är missundsam, avundssjuk mm mm. Undrar då varför ni som gnäller på min kommentar är så mkt bättre? Ni hoppar genast på den som avviker från att hålla med eller hylla. Är ju också rätt märkligt. Så fort någon inte håller med eller ger beröm så kommer påhoppen: ”Läs en annan blogg om det inte passar”..” Sluta gå in här”.. mm. Man anses som bitter och gud vet vad när man inte genast håller med. Sen kan man också se på kommentarerna, även från andra bloggare, när de hyllar och håller med. Men ingen kommentar från dessa när inlägget kanske verkar lite märkligt. Ja jag vet att jag nu anses som jävligt bitter och elak. Inget av det stämmer dock. Är nästan bara på denna blogg man blir påhoppad när åsikterna går isär. Undrar varför. Märkligt.

   1. Men Vicky! Att ha avvikande meningar och tycka att ett inlägg är dåligt är en sak, men för mig ligger skillnaden i ditt sätt att uttrycka dig och inte att du inte gillade själva inlägget. Det är inte du som är offret att bli påhoppad för att vara direkt elak, utan övriga som ser, upplever och agerar på samma sak dvs upplevelsen är att du är direkt taskig i ditt sätt att skriva, det är precis som mobbare brukar agera och tycka. Jag jobbar med ungdomar och dom har samma försvar och inställning som du! Bara för att du inte gillar det du läser verkar du tycka att du har rätten att uttrycka hur djävligt dålig någon annan är! Oavsett att du gillat ALLA andra inlägg denna blogg bjudit på upplever jag att du med ditt första inlägg har en elak och taskig ton, och det har inget med att du inte få ha avvikande mening att göra -Man får bli arg/förbannad och elak men man får faktiskt inte säga, skriva eller göra vad man vill som förevändning för att man blir elak/arg eller som i detta fall tycker att inlägget är dåligt, men du hävdar att det är ”ljugeri, att Petra är löjligt, fjompbloggar, har ett recept på en jävla äppelkaka… Hallå vart finns de äkta människorna som lever ett vanligt liv utan att behöva överdriva hela tiden?” Att agera och ingripa mot mobbing är inte att hoppa på dig och dina avvikande meningar, utan det bevisar att de flesta inte tycker det är ok, önskar att fler stoppade ren faktisk mobbing!

 19. Alltid kul med inspiration och nya smarriga recept. Just i år har vi näst intill INGA äpplen i våra 5 äppelträd -och inte grannarna heller! Äppel fattigt just här i Skåne??Tur man kan köpa på Maxi. Ska testbaka denna till helgen tror jag, tralala! Kanske blir detta årets äppelkaka. Härliga bilder!
  Vive La France

 20. Tack för en fantastiskt fin blogg. Blir alltid lika glad och peppad att ta tag i grejer när jag tittat in hos dig. Tack också för alla tips! Kram Marie

 21. Åhh vilken sängram;)) vilka super bilder på dig och alla äpplena. Berättade för min man att jag fann ett recept med äpplekaka och rom han blev helnöjd. Vilket hem du har jag blir helt förbluffad inte konstigt att man vill färändra hemma. Du är helt jäkla grym du. kram

 22. Vi har också tokmycket äpplen på vårt äppelträd i år. Plockade fallfrukt tidigare ikväll och funderade just på vad jag skulle göra med dem (kör ju med samma recept hela tiden). Blev jätteglad när jag såg receptet du lagt ut, ibland behöver man prova nytt helt enkelt. Tänker absolut testa receptet och bjuda in min familj till en härlig fika runt bordet, trots att jag inte har IKEAs Norden, det nya större bordet där det ryms 10 stolar runt bordet…
  Låt dig inte sänkas.

 23. Hej!
  Du tar fantastiskt fina bilder! Men vem tar dem på dig (när det inte är selfies)? Är fascinerad över hur bloggerskor som Du, Emma och Nicole exempelvis får till så snygga bilder när ni går etc..
  För inte har ni stativ och självutlösare?
  Ha en härlig helg!
  Sensommarhälsningar från Göteborg

  1. Tack för din snälla hälsning! Får ju denna fråga då och då och en många undrar ”vilken fotograf” jag har med mig:) Men för mig, och nog ofta för Emma & Nicole också, så ställer jag själv först in alla inställningar manuellt på kameran ex ljuset osv och sen ber jag ”någon”, typ den som finns nörmast, att fokusera på mig och bara trycka av. Jag gör alltså allt ”kameraarbete” men någon annan får trycka på avtryckaren och det är ju inte så svårt – ibland så tar tom femåriga assistenten Bea skarpa pics på mamma:)
   KRAM

 24. Jättehärlig blogg och jag mår verkligen bra av att läsa den….Men snälla…kan du inte bara ta bort kommentarerna som förstör stämningen.? Eller helt enkelt,börja godkänna dom innan dom hamnar här. Jag tycker att du blir väldigt orättvist behandlad och jag tror faktiskt att det triggar igång dom mer av att du låter dom hamna här.Jag tycker i alla fall att du är super!!!!

Comments are closed.