RIV UT & SPAR TILL NÄSTA SÖNDAG

. .
.
.IMG_3006-5 . .

. IMG_3009-2

.

.

.

Kan det egentligen bli godare på veckans sista dag? I don´t think so!

.

.

.

.

.

Heeej nya vecka!

.

.

.

.

Då var det alltså dags att ta tag i en ny oskriven höstvecka! En vecka då vi går in i oktober och i oktober ska vi ju åka en sväng till Thailand, oh my vad tiden går fort nu. Som vanligt:) (tiden har ju typ rusat non-stop sen jag födde Trulle tycker jag! Vill man leva ”långsamt” ska man inte skaffa massa barn som jag har gjort haha;))

.

.

Idag tänkte jag ge er receptet på söndasgmiddagen jag knåpade ihop igår. En mycket klassisk sådan och det klassiska är ju oftast det bästa inte sant? Säkert en rätt och ett recept som många av er brukar göra och redan fått av någon liten go mormor eller farmor men detta tål att upprepas eller påminnas om för det är ju såå gott! (Och apropå påminna så glömde H helt vår förlovningsdag i helgen.. Buhuuu. Ingen frukost på sängen, inga blommor och inget litet sött paket. Jag glömde också men det är ju såå mycket värre när H glömmer sådant, tycker jag iaf;) Hur som helst, recept var det jag skulle skriva och instruktioner till den godaste söndasgmaten kommer nedan!

.

.

.

.

Söndagsstek

.

1,5 kg nötkött som rostbiff, innanlår, fransyska eller kalv (jag hade rostbiff)
2 msk smör
2 morötter
1 halvt huvud rotselleri
4 stjälkar persilja
2 krm eller några kvistar timjan
2 gula lökar
2 krm vitpeppar
3 ansjovisfiléer (ca 100 g)
Tillbehör: ca 16 potatisar att koka
600 g grönsaker som gröna bönor, vårlök, brysselkål, morötter eller efter tycke att koka och servera till söndagssteken.

.

Sätt ugnen på 150 grader.
Bind gärna upp köttet till en rund rulle med steksnöre så håller det formen bättre. Eller köp en stek som är uppbunden i nät.
Skala och rensa rotfrukter, persilja och lök. Hacka i grova bitar. Ansjovisen hackas också grovt.
Hetta upp en stekpanna.
Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet hastigt runt om i smör.
Lägg över köttet i en stekgryta, ugnssäker stekpanna med höga kanter eller annan ugnsform.
Lägg grönsaker och ansjovis runt köttet.
Sätt in steken ugnen och låt gå i cirka 20 minuter.
Tillsätt 5 deciliter hett vatten.
Stek ytterligare cirka 1 timme.
Sätt i en termometer. Innertemperaturen ska vara minst 65 grader, då är steken röd eller rosa. Vid 75 grader är steken genomstekt vilket jag rekommenderar.
Förbered ex Hasselbackspotatis och andra tillbehör som ev. kokta gröna bönor (jag valde sojabönor) morötter, brysselkål eller andra grönsaker efter tycke. Gör ev. snabbinlagd inlagd gurka sk pressgurka (se recept nedan).
Ta ut steken och låt den vila 10 minuter gärna inslagen i folie.
Spara stekskyn och grönsakerna.

.

.

Sås

.

Fräs 5 msk mjöl i 50 g smör. Sila ner skyn från steken under omrörning. Tillsätt 3 dl grädde. Låt puttra i ca 5 min och tillsätt någon tsk soya och ev någon msk vinbärsgelé. Smaka av med salt och vitpeppar.

.

.

Pressgurka

.

Skölj och hyvla en gurka fint med en osthyvel. Blanda med ett par msk finhackad persilja, 3 msk ättika, 3 msk socker och 1 tsk salt i en skål och låt stå i kylskåpet någon timme (bra att göra först:)

.

..

.

.

Så då var det bara att ta tag i den här soliga varma vackra måndagen då girrls! Hoppas ni får en riktigt bra sådan så ses vi snart igen:)

.

.

.

KRAM

.

.

.

..

10 kommentarer till “RIV UT & SPAR TILL NÄSTA SÖNDAG

 1. Du är nog världens bästa och snyggaste wife – så duktig på både matlagning och trädgård att jag smäller av lite varje gång… Avis!! 🙂 Hälsa H att jag tycker han haft en fantastisk tur, så nu får han fira förlovningsdagen i efterskott istället… 😉 Kramis!!

 2. Åh herregud va gott det där såg ut. jag ska definitivt riva ut och spara till nästa söndag, sitter här och nästan drägglar av dina bilder.
  Jag blir också kinkig när man man glömmer sånt, men kanske mest för att JAG alltid kommer ihåg 🙂 Men älskar jag att skämma bort min man med presenter, goda middagar och blommor så det gör inte så mycket.
  Ha en fin septemberdag!

 3. Så gott!! Men pressgurkan…stämmer det receptet? Både 2 msk och 2 tsk salt…eller är det jag som inte kan läsa 🙂

  1. Haha, nej det stämmer! Det ska vara 3 msk ättika och 1 tsk salt. Nu har jag ändrat (och jag hoppas ingen bloggis hann göra efter det galna receptet;)

 4. För bara en liten stund sen tänkte jag att jag är sugen på att göra stek nästa söndag. Och så hamnade jag här. Vilken häftig slump.

 5. Hej, du som har lite koll. Var kan jag hitta ett snyggt fodral till min nya MacBook 13 tum ?

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg