KOLLA UPP PRICKAR

. . . .
.

.  IMG_7507-6

..

Nu ska jag tipsa om något väldigt smidigt. Och viktigt.

.

.

.

Bonjour!

.

.

.
.
.
Jag är ju en av alla de som som verkligen drar sig för att gå till läkaren. Är vare sig rädd för sjukhus eller sprutor eller så utan jag är nog, hrrrm, ”lite av en hypokondriker” och istället smårädd för att gå till läkaren och få reda på att något kanske inte riktigt är som det ska… Undviker helst besked kunde man kan kanske kalla det. Så att istället för att checka mig, och ha koll, så struntar jag i detta och stoppar huvudet i sanden och låstas som ingenting . Inte särskilt bra betende när det gäller kropp och hälsa, I knoow, men sån är tyvärr jag.
.
.
När jag häromdagen blev tillfrågad av den svenska sidan MinDoktor.se om jag ville prova en helt ny tjänst på nätet och då göra en check av födelsemärken så tänkte jag ju direkt på de där prickarna på ryggen som jag funderat över men inte kollat…Nu kunde jag få besked direkt om de var ”farliga” och utan att behöva boka tid och gå till familjeläkarna. Så, jag tackade ja och bad sen H ta ett pics på min rygg och sen visade jag denna på mina personliga sidor hos MinDoktor.se. Efter knappt en timme fick jag svar av Dr Lina; Ingenting att oroa sig över. Hur snabbt och smidigt som helst att få besked om något som jag tänkt på och oroat mig över en del. Så skönt pusta ut och att inte behöva undra över dessa märken mer (Sen finns det ju alltid 1 000 andra saker för en hypokondriker att grubbla över men nu kan jag iaf stryka prickarna från listan:)

.

.

På MinDoktor.se kan man få hjälp med olika besvär och läkarna skriver vid behov ut recept som sedan hämtas på närmaste apotek. Har man t.ex. eksem som behöver salvor eller urinvägsinfektion som kräver antibiotika så är det skönt att slippa gå till en vårdcentral för att får sin medicin utskriven. Bra va?
.

.

.
.
KRAM
.

.
.
.
Inlägget är i samarbete med MinDoktor.se.

.

.

34 kommentarer till “KOLLA UPP PRICKAR

  1. Det var verkligen ett toppentips, precis vad jag behöver som inte känner att jag ha tid att kolla allt som kollas skall hela tiden. Jag borde dock vara noga med detta, har fullt med leverfläckar, dessutom dog min mormor malignt melanom blott 48 år gammal..
    Bra där Petra, viktigt!
    Kram

  2. Skämtar du? Jag hoppas att du inte på allvar tror att en läkare genom att titta på ett foto kan se om du har hudförändringar eller ej?

  3. Låter lite ”farligt”..min väninna hade ett ”vitt” malignt melanom dvs inte pigmenterat vilket tror jag skulle vara väldigt svårt att se…. hon fick sedan operera bort stor del av sin hud….Tycker för min del att det brukar vara så ändå att man söker när det behövs…bättre att gå en extra gång till en ”fysisk” doktor:)

  4. UVI som kräver antibiotika…..? Jo, men det behövs ju inte alltid antibiotika!? Å det här landet som var ett av de ledande i världen på att minskat antibiotikaanvändandet och därmed minskat förekomsten av resistenta bakterier. Well… snart inte längre, låter det som. Om nu inte doktorerna på nätet kan avgöra om antibiotika behövs genom att man tar en bild på kissemuggen….:O
    Näpp, detta litar jag inte riktigt på känner jag.

  5. Det där later ganska farligt! Farligt i den bemärkelsen att man ju blir invaggad i tron att t.ex. ett födelsemärke INTE är malignt, och det kan definitivt INTE avgöras med en bild fran mobilen!! Samma undersökning hos läkare tar nästan en timme och är väldigt ingaende. Läser gärna din blogg som avslappande Inspiration och underhallning, men det här passar inte in hos dig.

  6. Håller med förgående talare. Känns inte alls seriöst och man vaggas in i en falsk trygghet. Det är väl dessutom inte bara på ryggen man har märken. Ska man då ta bilder på hela kroppen….kan ju även sitta en del på intimare ställen och dessa kanske man inte vill skicka foton på. Gillar din inredning och smak väldigt mycket. Men försöker bortse från kroppsliga tips som botox och nätdoktor.

    1. Seriöst, tagga ner! En undersökning av födelsemärken behöver definitivt varken ta en timme eller vara särskilt ingående. Det man kan avgöra från ett foto är om man måste undersöka märkena vidare hos en riktig läkare.
      Vill man inte skicka in bilder på födelsemärken som sitter i mer intima områden så behöver man inte det. Det här kan väl snarare sessom ett komplement till vanliga läkarbesök. Det är varken ett tvång eller något som ska ersätta alla läkare!

  7. Nä, inte sjutton kan de bara skriva ut antibiotika på nätet utan vidare. det är inte ens tillåtet. Jag jobbar inom tandvården, och aldrig någonsin skriver vi ut recept genom endast telefonkontakt. Vi är mkt restriktiva med antibiotika öht, som det ska vara. Man bör vara ordentligt allmänpåverkad för att få det. Hela den idéen låter helt befängd. (vad gäller prickarna på din rygg kan man nog se att det är vanliga pigmentförändringar som kommer med åldern. Men är man orolig, gå till en läkare IN REAL LIFE, säger jag bara”

  8. @Maja: Undersökningen är ju inte gratis utan kostar 300 SEK. Om den nu inte ger ett riktigt Resultat och inte ska ersätta läkare, varför ska den da göras ö.h.t.? Det är väl egentligen fragan här!

    1. Nej, det var egentligen inte frågan här eftersom jag svarade på vad andra redan hade skrivit! Men jag kan svara på din fråga ändå, utifrån mitt perspektiv. För mig att vara ledig för att springa till läkaren för att kolla något ”enklare” kostar betydligt mer än 300 kr. Kan jag då få ett snabbt utlåtande som talar om att jag inte behöver kosta på mig att vara ledig så skulle det vara kanon. Eller ett utlåtande som säger att jag definitivt ska gå till läkaren, då kan jag liksom inte intala mig att jag är frisk och gömma huvudet i sanden (som jag annars gör eftersom det varken är enkelt eller billigt att gå till läkaren, och nu pratar jag inte om själva patientavgiften för den är superlåg i Sverige jämfört med vad det verkligen kostar).
      Jag har själv inte använt mig av den här tjänsten men jag kan definitivt tänka mig att göra det. Det jag reagerade mest på var faktiskt attityden mot Petra. Man kan, på ett trevligt sätt, säga att man inte tror att det är någon bra idé att ersätta ett riktigt läkarbesök med en nätläkare, men att vara nedvärderande och sätta sig på höga hästar är jag allergisk emot och jag tycker det är vansinnigt mycket sådant här så fort Petra skriver om något som inte är inredning eller ”feelgood” (och även när hon gör det – arslet är visst alltid bak).

  9. Oj, dette høres virkelig ikke seriøst ut. Jeg har hatt føflekk cancer og det må taes seriøst. En lege som ser på et bilde kan ikke stille noen som helst trygg og pålitelig ”diagnose”.
    Og hvordan skal en lege kunne skrive ut antibiotika uten prøvetaking av urin f eks? Overforbruk av antibiotika er et stort problem og her virker det veeeeldigt enkelt. Er det ens lov i Sverige??

  10. Jag har också flera pigmentfläckar som du. Jag gick till doktorn och de var tvungen att ta bort dem för att ta en odling. Jag hade ingen hudcancer. Men jag tror inte att man kan vara helt säker förrän man gjort det ordentligt hos en läkare. Jag är iallafall lugnare nu. Tycker inte om att springa ionödan, men jag var lite orolig. Du gör som du vill, det gör vi alla. Ville bara tala om att det inte går att avgöra på ett foto.

    1. Annelie – tog läkaren bort alla dina fläckar och skickade för undersökning då eller hur gick det till när du var där egentligen?

  11. Jag jobbar som biomedicinsk analytiker inom klinisk patologi. Mitt arbete innebär att jag utför analyser på vävnader (biopsier) eller större organ för att undersöka ev förekomst av tumörer eller andra patologiska förändringar. Dagligen får vi in brösttumörer, tarmresektioner, uterus och så vidare. Men de fall som är värst är ändå maligna melanom. Tumörceller från maligna melanom sprider sig väldigt lätt till andra delar av kroppen och är svåra att bli av med. Om man misstänker att man har hudförändringar ska man ALLTID kontakta läkare som får göra en ordentlig undersökning!

    1. Herregud, jag har hela kroppen full med fläckar och har kollat mig många gånger, men inte fasen har de tagit prover på alla. Nej man kan se på karaktärsdragen om det är värt att kolla upp och det skulle man lika gärna kunna se på en bild på nätet anser jag, om den är tydlig vill säga. De har ju bedömt mina med blotta ögat, skulle jag inte kunna lita på det då?
      Det finns ju broschyrer om farliga resp. ofarliga födelsemärken..
      Jag ser det som ett komplement till undersökning irl.
      Antibiotikan skulle jag dock hoppa utan läkarundersökning och provtagning.

      1. Det är lätt för dig att säga men om du hade sett vad jag ser dagligen så hade du inte heller chansat!

        1. Jag anser inte att jag har chansat när jag gått till en riktig läkare för att kolla mina fläckar, utan tar för givet att jag får ett expertutlåtande. De har ”scannat” av min kropp med blotta ögat för att sedan bry sig om ett par stycken som de då tagit bort och skickat på analys.
          Det du säger är alltså att man inte kan lita på att dessa läkare? Jag har flera hundra pigment fläckar och leverfläckar, de som ej ser avvikande ut kollas inte upp, nej.
          Lätt för mig att säga.. va?

  12. Vad ska man säga?.. Den som inte tar sin hälsa på allvar kan säkert vända sig till den hemsidan. Snälla Petra säg att detta inlägg är ett skämt!?

  13. Som sjuksköterska hoppas jag att detta var ett både försenat samt dåligt april skämt! Hur vet man att det är en utbildad läkare som bedömer/diagnostiserar öht?

  14. Som leg. ssk hoppas jag verkligen att alla som är i behov av läkarvård går till en riktig fysisk läkare. Att få antibiotika utskrivet på nätet låtet inte seriösy då doktorerna skulle ju verkligen hålla igen med utskrivning av just antibiotika! Och en UVI behöver dessutom inte alltid behandlas med antibiotika! När vi kvinnor tar ett urinprov så finns det alltid 50% chans att det finns bakterier i urin men alla dessa leder inte till UVI !!!!!

  15. Ojojoj, så oseriöst! Antibiotika utan läkarbesök och avgöra leverfläckars farlighet utifrån ett foto. Wow så dumt!

  16. Jag gick till 3 hudläkare och scannade hela kroppen och den 4:e läkaren på 6 månader tog prov på en fläck och det var Melanoma celler så jag fick ta bort en stor del hud på ryggen för att vara säker – hos en plastikirurg. Det hade aldrig hittats på ett kort, då 3 andra läkare missade – de alla var hudspecialister.

  17. Dette her syns jeg er på kanten av markedsføring. Det er klart man må gå til lege, om det er noe man er urolig for??!

  18. Ojojoj, nu blev det visst lite stormigt igen här i kommentarsfältet. Vill bara förtydliga att det jag fått information om när det gäller Min Doktor är:
    1. Det är bara legitimerade svenska läkare som jobbar på sidan och som kollar bilderna 2. Det de kan se är om det är något som verkar avvikande när det gäller födelsemärken. Om jag fått det beskedet, att det här bör du kolla upp, så hade jag så klart uppsökt en läkare irl för en grundligare koll.
    Jag ville alltså bara veta om märkena såg avvikande ut. Jag har också varit hos en riktig läkare och kollat märken för flera år sedan och då kikade denna ganska snabbt på dessa och konstaterade att de såg godartade ut och det måste väl vara samma sak dvs att titta på en närbild eller titta med egna ögon irl kanske. Hade jag inte fått erbjudande om denna tjänsten på Min Doktor så hade jag troligtvis skjutit på detta och oroat mig lite i onödan över prickarna. Men det är ju jag och det är j a g som inte gillar att gå till doktorn och tycker det är meckigt och småjobbigt. För mig fungerade Min Doktor alltså bra och hade läkaren upptäckt att oj, det här ser lite avvikande eller tveksamt ut så förutsätter jag att de självklart uppmanat mig att gå till en läkare som hade fått tagit vidare prov och biopsi osv.
    När det gäller de övriga tjänsterna på Min Doktor så kan jag inte tala om hur de går till eller vilka prov som önskas osv och det är inte min uppgift att försvara eller förklara det ena eller det andra gällande detta. Så snälla, kontakta gärna Mindoktor.se istället om niär nyfikna eller undrar över någon av deras tjänster.
    P

    1. Fast du gör ju reklam för att man kan få salvor och antibiotika på recept?! Så lite koll på deras andra tjänster verkar du ha eftersom du säger det i inlägget. Skulle vara intressant att veta vad ditt pris är för detta.

      1. Inlägget är i ”samarbete med” och ni läsare får då, som när det gäller all slags reklam, ta detta som just ett reklaminlägg. Jag skriver ju på uppdrag här och nämner sådant som kunden önskade ha med. Men jag tror, och hoppas verkligen, att de flesta förstår att det inte är något ”som jag hittat på”. Priset för ett sponsrat inlägg på Hofp tänker jag inte nämna, då får du vända dig till min uppdragsgivare som är Tailsweep om du vill veta mer.

  19. Du virker ikke ha noe filter for hva du vil ha for reklame på din side. Henviser bare videre til din ”uppdragsgivere”. Litt for enkelt. Dette er din side der du kan velge hvilken reklame du tar inn. Du velger å ”spille naiv” og skyter bollen over til dem uten at reflektere ens.

    1. Ja jag väljer vilken reklam som visas och ja jag tyckte detta var en bra tjänst för mig och nej jag skyller inte på någon utan jag talar bara om precis som det är. Tur att allt är frivilligt och att ingen tvingas att göra som jag gör.

  20. Att upptäcka malignt melanom tidigt räddar liv! Jag går till hudläkare en gång om året och kollar mina prickar och har opererat bort ett antal. Mina maligna prickar upptäcktes inte med blotta ögat och hade alltstå inte upptäckts av någon nätdoktor. Först när prickarna studerades i ett dermatoskop, en ”hudkikare” som förstorar prickarna 10-20 ggr, upptäcktes det att mina prickar var maligna.
    Håll dig till ”feelgood” Philia…

    1. Håller med dig Linda, men Petras intresse är väl att tjäna så myckrt pengar som möjligt på bloggen.

  21. Please don’t give medical advices. I like this blog for design and fashion, but what you just suggested is dangerous and I would never dare to recommend something like this. It is just not responsible to write post like this. This is where the fun part stops.
    Nothing can replace a REAL live doctor visit.
    And who would like to take antibiotics without proper examination? It sounds almost like a fraud.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg