JULENS VACKRASTE ADVENTSLJUSSTAKE

.

.

.

IMG_8811
.
.

Nytt julen 2015 här hemma är denna fina maffiga nya adventljusstake som heter Örsholmsstaken! Modern och stilren men egentligen en riktig klassiker från 40-talet som nu har börjat tillverkas igen och har en söt historia (berättad av ägaren bakom Örsholm) ”Min mormor och morfar bodde på 40-50 talet på gården Örsholm utanför Växjö och lät under denna tid tillverka elljusstakar för fönstren på herrgården. Jag minns dessa från min barndom då jag tillbringade somrar och jular på Örsholm och från 70-talet har några av dessa gamla ljusstakar funnits i min familj. Många av våra gäster har under åren frågat var dom är köpta och jag har otaliga gånger fått berätta historien om hur dom tillverkades av en lokal snickare i Ör som byn heter där gården Örsholm ligger. För drygt tre år sedan började jag söka efter hantverkare som kunde skapa en exakt kopia av de gamla ljusstakarna och hittade efter ett års letande en snickare i Ör, verksam ca 2 km från Örsholm, som ville återskapa vad som nu blivit Örsholmsstaken. Stilen, formen och ljusen är lika det som skapades på 40-50 talet i Småland”. Så fin där i burspråket i vardagsrummet tycker jag (och jag hittade min hos Sävedalens belysning.)

.

.

.

IMG_8802

.
.
IMG_8821-3
.
.

De ger ju bara så mysigt mjukt sken och rätt julstämning de där elljusstakarna (och tycker ni att någon ni har lyser lite för starkt så är mitt tips att köpa dimmers till kontakterna på ex Claes Olsson. Det har jag på många lampor här hemma, dock ej på Örsholmsstaken:)

.

.

.

.

.

Todelooooo snyggingar!

.

.

.

.

Hoppas ni har en fin lördag! Här hemma har vi storstädning denna regniga dag och då menar jag s t o r städning. Hela vinden töms ex på innehåll just i detta nu och efter 6 år så har det blivit ganska så mycket där uppe…Pjuh. Men nu ska det bli ordning där med och sen ska vinden ju isoleras och inredas så småningom (ska bli en egen liten våning i vår åt Lolo har vi tänkt) Så det rensas och sorteras  och H åker fram och tillbaka till återvinningen (och tur att man är så osentimental, har inga problem alls med att göra mig av med massa gamla grejer:) Ska bli så sköönt när vinden är tömd och allt är snyggt sorterat, får lätt dåligt samvete över såna där osorterade kartonger och stökiga skrymslen och vrår (även om de inte ”syns”)

.

.

Nu är det dock hög tid att beställa en quickfix-Burger-Kinglunch tror jag! (Blir jättehungrig jättesnabbt numera:)

.

.

Vi ses snart igen girls!

.

.

.

KRAM

.

.

.

.

Rekommenderade inlägg

16 kommentarer till “JULENS VACKRASTE ADVENTSLJUSSTAKE

 1. Härligt (men jobbigt) att storstäda, tycker jag 🙂 Så kul med en egen liten våning för Lolo, kan tänka mig många tweenisar och tonåringar som gärna haft ett eget litet kryp-in! Och bonus för oss så klart att följa fixandet 😉
  Önskar dig en mysig adventshelg!

 2. JA det där med att rensa har vi också hållit på med här hemma – galet vad med ”skit”man samlar på sig! Tur att man inte är så sentimental att man kan hiva iväg gammalt skrot lätt!

  En skön dag önskar jag dig!

 3. Superfin! Klickade själv hem en igår😍Grattis till lilla pyret i magen. Är hemma med min trea och njuter i fulla drag!

 4. Åhh, hade varit traditionellt fint om du anammat ljusstaken tidigare jular pga din historia , men just i år talar ALLA om denna och det går inflation i den. Varför har du inte haft den tidigare?? DET hade verkligen varit att lansera och gå i bräschen, med den storyn o allt! Jag trodde ALDRIG du skulle vara en ’härmapa’ utan ligga steget före. Men denna stake har så många bloggare redan skrivit om i år. Visst är den vacker, inte tu tal men ohhh så icke annorlunda el inspo-givande…faktiskt.

  1. Men snälla någon! Det där var väl en fruktansvärt onödig och faktiskt riktigt korkad kommentar!

  2. Men snälla, det var ju inte ens Petras historia om du läste texten.. Man kan inte vara först med allt men inte desto mindre inspiration får iaf jag för det! En riktigt vacker ljusstake är det allt, förstår att den blivit populär! Lika vackert som alltid hos dig Petra! Kram

  3. Lottie – men spelar det egentligen roll om alla talar om en ljusstake (Inte för att jag själv hört någon just tala om denna?)

   Den fina ljusstaken från Örsholm är ju ganska ny på marknaden (typ ett par år) och då är det kanske inte så konstigt att bloggare kanske skriver om denna just den här julen också. Men en handfull inredningsbloggare representerar ju inte hela samhället och jag väljer inte min inredning efter att vara ”först eller ensam” (det är ju ganska omöjligt då alla inspirerars av alla på nätet inte sant?:S) Det är för mig ganska ointressant faktiskt när jag väljer inredning. Jag väljer det som jag tycker är vackert och ja jag faller ganska ofta även för sånt som är nytt eller modernt eller ”inne”.

   P

 5. Fin stake som passar bra i stora fönster. Tack för tips! Tänkte också klicka hem den men jag har 4 stora fönster så det blir ju lite av en investering… Vad bra att vara osentimental o kunna slänga. Själv är jag en hamster. Försöker kämpa emot. Tipsar alla hamstrar om boken ”the lite changing habit of tidying up” av Marie Kondo. Kram

 6. Skönt att få det rensat på vinden! De där sakerna påverkar ju som sagt trots att de inte är i ens synfält 😉 Och vilken lycka för tjejen att få en egen våning!
  Ha en fin första advent!

 7. Hej Petra. Jättefin ljusstake tycker jag. den passade perfekt där i fönstret. En fråga! Vet du om man kan dimma Milano ljusstaken och i så fall hur? Tycker den lyser liite för starkt. Ha en fin dag!

Comments are closed.