DRÖMMIGT BARNDOMSMINNE

.

..

.

.

.

Todeloooo snyggingar!

.

.

.

Fortsatt sängläge även idag för den här krassliga bloggerskan (såå segt) men jag fortsätter att mumsa apelsiner som en tok (inbillar mig att det hjälper) och har nu gosat ner mig i soffan under täcket och ska idag mest ligga här och maratontitta på Netflix!

.

.

.

.

IMG_1374
.
.

Igår svängde jag iaf ihop en kaka till mellis (Orkade nämligen inte ta mig till affären och handla) Jag gjorde den kaka som min egna mams bakade när jag var ung och som ofta stod på köksbänken när jag kom hem efter skolan. Yes min mamma var en riktig bullmamma, hon var alltid hemma på dagarna och eftersom min kondistokiga paps hade sitt kontor så att han bara hade ca 3 minuters avstånd från henne så kom han alltid hem och åt lunch och ofta en bit nybakt kaka efter det:)

.

.

.
IMG_1409-2
.
.

Det kunde ex vara en äppelkaka eller kardemummakaka eller mandelgifflar eller nybakat bröd som mamsen fixade och ofta ofta doftade det nybakat hemma hos oss och det var såå mysigt och jag och mina bröder fick verkligen äta h u r mycket vi ville. Vilken lycka för hungriga tonåringar och det var aldrig att vi bara fick ta “en bit” eller “en bulle”! En gång bakade mamsen en stor sats av mandelgifflar som hon ställde att svalna under broderade linnehanddukar på diskbänken. Sen försvann hon iväg en sväng i något ärende och när hon kom hem igen var bänken länsad för då hade jag och mina bröder och våra vänner ätit upp precis varenda bulle efter skolan (Och det tyckte hon bara var roligt:)

.

.

.IMG_1400-4

..

.
IMG_1390
.
.

En kaka hon gjorde ofta var alltså denna klassiska drömkaka: Moster Ullas Chokladkaka by Hiram. Såå yummie och pricken över iet med denna kaka är givetvis cognacglasyren, mmmm.

.

.

.
IMG_1384-4

.
.

Av någon anledning så har jag aldrig fått för mig att göra kakan själv men igår blev det av och mina egna skatter älskade kakan! Trots att den ju är lite spetsig med den där cognacsmaken. De fick äta hur mycket de ville de också efter skolan för jag har lite samma filosofi här hemma som mamsen – när vi väl äter godsaker så är det ofta “all in” som gäller. Det är så härligt tycker jag:)

.

.

.

Kanske ni vill prova på att göra Hirams kaka? Voila – nedan har ni receptet!

(Jag gjorde 1 1/2 sats då jag har en så pass stor form)

.

.

.

.

Untitled-1

.

.

½ dl kakaopulver

3 dl grädde

1½ dl socker

100 gr smör

2 dl socker

3 ägg

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

.

Glasyr:

.

3 dl florsocker

2-4 msk vatten eller konjak (jag tog 1 msk vatten och 3 msk Henessy VS cognac och det blev jättegott)

2 tsk smält smör

.

.

Gör så här:

.

.

Kakaopulver,grädde och 1½ dl socker får koka upp och ställs sedan åt sidan att svalna. Under tiden rör man väl smör tillsammans med 2 dl socker. Det ska bli pösigt och vitt och så småningom rör man också i äggen det ena efter det andra. Rör kraftigt! Smaksätt med vaniljsocker och häll sedan i chokladgrädden omväxlande med vetemjöl, vari man lagt bakpulver. Häll smeten i en väl smord och ströbrödbeströdd hålform och grädda kakan i 150-175 grader i 45 minuter. Pröva för säkerhets skull med en provsticka innan ni tar ut kakan ur ugnen. Stjälp upp den och låt den svalna.

.

.

Häll över kakan en tjock vit glasyr av lite vatten och eller cognac och florsocker ihoprört med två teskedar smält smör. Låt den rinna lite ojämnt ned över kakans sidor. Det ser så gott ut mot den välgräddade bruna kakan, som doftar och smakar ljuvligt av choklad och vanilj. Den blir stor och håller sig saftig länge.

.

.

.Ha nu en härlig snöig tisdag alla!

.

.

.

KRAM

.

.

.

.

 

Rekommenderade inlägg

23 thoughts on “DRÖMMIGT BARNDOMSMINNE

 1. Du verkar vara en så himla mysig mamma!
  Ni har det så otroligt fint!
  Tycker väldigt mkt om att kika in hos dig.

  Ha en skön dag.
  Kram

 2. Krya på dig! Jag är också hemma krasslig och igår tittade jag på inte mindre än 8 avsnitt på raken av netflixserien “Reign”:)
  Ett tips om du gillar “kostymdraman” med verklighetsbakgrund (om Maria Stuart, men de har ju även fantiserat ihop mycket för att få en mer spännande handling).

  Det enda negativa med serien är att jag har så svårt att se Megan Follows i en så allvarlig roll som drottning (hon spelade ju urgulliga Anne i Anne på Grönkulla serien på 80-90talet), men serien är beroendeframkallande och finns i hela 3 säsonger så här långt!

  Susanne

 3. Underbar inställning! Jag håller helt med dig. Annars måste jag fråga var du köpt den underbara rutiga kudden?

 4. Jag är nyfiken på vilken barnvagn du har spant in, klämt och känt på.
  Jag väntar mitt första barn och är inne på en buggabo Buffalo.
  Emmaljunga delux är fin, men för klumpig.

 5. Men åh! Ser URsmarr ut. Jag måste tyvärr köra den pesttråkiga smala linjen ett tag nu efter jul till vardags men till helgen kanske de blir en baksession.

  Du jag har också boken som skymtar där bak. Sååå ljuvliga bilder och recepten verkar supergoda! Jag har inte tagit mig för att prova ännu dock…

  Kram och krya!

  Julia

 6. Denna kaka står i ugnen just nu hos mig, men den verkar behöva mycket längre tid i min ugn än 45 min.
  Men den som väntar på något gott…

 7. Vilken snygg kaka! Vad är det för form du har använt? Är det en Nordic Ware? Dom har fantastiska bakformar ju! Blev baksugen 😃

 8. Vilken underbar inställning både du och din mamma har!
  Härligt med människor som vågar gå lite motströms ibland och inte bara förbjuder allt!
  Så vacker kakan blev, ska testa att baka en jag med.
  Krya på dej!

 9. Hej!
  Ditt kök är ju så himla fint och jag måste fråga vilka knoppar du har och var du köpt dem? Är de likadana på under/överskåpen? Vore överlycklig om du hade tid att svara på det 🙂

  1. Det är samma knoppar men tyvärr så minns jag inte märket! Beställde dem genom en vän i byggbranchen:S

 10. Åh vilken underbart god kaka! Har bakat här hemma ikväll, och inte bara en utan två bitar fick slinka ner till kvällsteet. Jag tog lite Xanté i glasyren, det blev också supergott.
  Min kaka blev dock inte så vacker som din …Jag fick okxå ha den lite längre i ugnen, närmare en timme. Kanske hade för kompakt form?
  Tack för receptet, det skall jag använda flera gånger.

Comments are closed.