LUMMIGT VÄRRE

.

När vi köpte vårt hus för sisådär 9 år sedan så fanns det typ ingen trädgård. Det fanns några gamla fruktträd och en läbbig damm och så 12000 maskrosor och tistlar. I det som skulle föreställa rabatter fanns ett par nyplanterade trista rosor och ful bark runt dem, ja ni hör ju. Rosor och bark är ju två motsatser och så långt ifrån varandra man kan komma! Mina föräldrar hade då fortfarande sitt vackra gamla hus (detta) där mamsen anlagt en helt makalös trädgård så jag tog en del perenner och buskar därifrån som jag delat på successivt och sen spridit sig och finns lite överallt.

.

.

.

Som dessa mörkt purpurfärgade blommor under pilarna mot gatan (nej jag är värdelös på namn tyvärr, hjälp mig gärna om ni vill med dem!) Finns överallt och är jättefina (och klarar av skuggan super).

.

.

.

När vi bott här ett par år så lät vi plantera en rad med bollpilar mot gatan och de har v e r k l i g e n vuxit till sig! Tror dock inte de blir så mycket större (Eller hoppas:) Ett tips för er som kanske bor i nybygge och vill ha vackra mulliga runda träd relativt snabbt. Runt tomten planterades avenbok, den vackraste häckväxt jag vet. I rabatterna mot husväggen växer daggkåpa, vintergröna, murgröna, höstanemoner, prästkragar, lammöron, rosor mm.

.

.

..

Allium, en lila tulpan på upphällningen och höstanemoner (de sprider sig också galet mycket)

.

.

 

.

Vår järngrind vid entrén med klotpilar på var sin sida som snart vuxit ihop som en liten portal

.

.

 

.

Min mams har lärt mig det jag kan om trädgård och att man ska ha fullt i rabatterna och i olika höjder och former. Älskar att påta med trädgården men vår sköter sig faktiskt väldigt mycket av sig själv (förutom att det är snyggt så är det är bra med trånga rabatter – ogräset får ingen plats!)

.

 

.


.

I början planterade jag en del lite ljuva ljusrosa rosa rosor och perenner men trivs bäst med färgerna lila, mörkt vinröd, blått, vitt och cerise så de har jag tagit bort. D e t är ju en stor fördel med trädgårdsfix – blir något halvbra så är det bara att flytta runt plantor eller ta bort dem helt. Inget behöver ju vara för evigt i en trädgård – gör om och gör rätt! (Så att du får det som du drömmer om)

.

.

 
 

.

Andra väldigt viktiga saker man kan göra för att få en lummig trädgård är att gödsla, gärna fler ggr per säsong! Och vattna vattna vattna + klippa + ansa och göra plats. Strikta former mot vildvuxet är så snyggt tycker jag. Funderar på att göra en likadan plantering bredvid den som vi har på gräsmattan fast spegelvänd – skulle bli s å maffigt. Men det är ganska mycket jobb att få till det så vi får se:)

.

.

..

Nu ska jag ta en liten springtur här! Börjar få upp flåset någorlunda så det är faktiskt lite roligt:)

.

.

.

Ha en mysig kväll alla!

.

.

KRAM

.

.

.

16 kommentarer till “LUMMIGT VÄRRE

  1. Jättefin trädgård i mjuka härliga färger, gillar inramade rabatter. Skulle tro att det är brunnäva du har där. Den är jättesöt. Jag flyttade min stora planta till landet nu i våras.
    Ha det gott
    Kram Maria

  2. Jag som varken har kunskap eller tålamod för sånt som har med växter att göra blir verkligen sååå imponerad av er vackra trädgård. Så fantastiskt fint, vilket arbete du/ni måste lagt ner. Och ditt gamla föräldrahem som du länkar till, så himla fint, och så kärleksfullt du beskriver dina minnen därifrån.
    Även om jag förstår att en del är omgjort så tycker jag mig se en del likheter med ditt hem idag. Tack snälla för all inspiration du delar med dig av, bättre än det bästa inredningsmagasin. Kram!

  3. Vilken fin trädgård ni har, det ligger mycket jobb bakom den! Smart med täta planteringar, det kör jag också med 😉 Tror det kan vara en näva den där vid bollpilarna. Har också funderat på en bollpil, tycker de är så vackra! Har en fontänpil, och den är ett riktigt ”ogräs” till att växa….
    Mer trädgårdsinlägg tack, om man får önska…;-)
    Kram Gunilla

  4. Tack för visningen! Du/ ni har verkligen en superfin trädgård ( precis som inne)! Nu ska jag ta o fundera på vilka växter som klarar ett Norrlandsklimat. Det är väl det som är nackdelen med att bo i norr – det är svårt att få till det så där lummigt… 😉

  5. Åh så fint! Det är mycket riktigt en brunnäva du har där hälsar trädgårdsnörden😊

  6. Så fin hage! Og så vakkert hus dine foreldre hadde:) Vet du/de hvordan dere behandlet de gamle tregulvene? De ser så vakre ut!! Takk forsvar, hilsen Line:)

  7. Bollpilarna kan bli betydligt större 🙂 Men det är ju bara att klippa ner dom så har du den form och storlek du vill ha.

  8. Vilken fantastisk trädgård ni har! Älskar den, och den är så inspirerande!

  9. Ni har en fantastisk trädgård =)! Vi valde efter mycket funderande att äntligen plantera en häck förra året. Vi valde just avenbok och den har tagit sig otroligt bra bara på ett år! Längtar dock tills den blir tät och hög som er ;). Jag går runt och sköter om den som mitt lilla barn på dagarna ;). Rabatt ska vi fixa nästa år för då åker sandlådan bort – vill gärna ha ngt som sköter sig nästan själv och gärna som blommar under olika perioder =). Ha en fin lördag! Kram Marie

  10. Älskar din trädgård. Otroligt fin! Blir enormt inspirerad. Håller på och planerar att sätta rabattkanter i corten och undrar vad du har för tjocklek på dina? Vart har ni köpt dem? Tack på förhand!

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg