EN DAG SOM KALLAS D
.

Igår bestämde vi oss för att ge skatterna en upplevelse som är Frankrikes historia men inte är så ”rolig” och något helt annat än plage, massa god mat, sagoslott, dagspelsmusik och vackra korsvirkesidyller. Viktigt att veta vad som hände här för sisådär bara 100 år sedan och mycket har ju de stora läst om i skolan. Vi åkte till Caen (ca en halvtimme bort) och besökte Memorial som är ett riktigt bra museum om första och andra världskriget. Har väl själv varit där ca 5 ggr och blir lika tagen varje gång – det är bara så OBEGRIPLIGT att allt detta hemska kunde ske. Fy. Barnen var väldigt intresserade och nyfikna och blev berörda och vi var flera som inte kunde hålla tillbaka tårarna. Sen var de som vanligt finast i världen (enligt mammorna ni vet) och numera är de ju även lite tillfranskade också – Lolo har tom klippt page på fransk salong. Söthet överladdad.

.

.

.

Sen åkte vi till den mycket pittoreska lilla staden Bayeux! Mest känd för sin 70 meter långa broderade linnebård från medeltiden (Bayeuxtapeten) Den hade jag också redan sett men skatterna slapp haha. Sen har jag besökt maassor av katedraler i Europa när jag var liten så det tänkte jag att det ska de iaf få göra så ovan ser ni pics från Bayeuxkatedralen. Tycker det är så mysigt och magiskt med dessa enorma byggnader. Efter det åt vi fransk kycklinggryta till lunch i solen (men det har jag ingen bild på:)

.

.

.

Vi avslutade vår historiedag ute vid havet på den vackra Omahabeach. Stranden där 10 000 amerikaner miste livet 1944 (ni har säkert alla hört om D-dagen och kanske sett filmen Rädda menige Ryan) Unga pojkar som precis blivit vuxna. Vi måste bara hoppas att världen alltid minns dem och ständigt påminns om hur meningslöst hemskt och vidrigt det är med krig. Blev ledsen där och då  vid alla de kritvita korsen och kramade mina barn extra hårt<3

.

.

.

God kväll och sussa gott alla så ses imorgon igen vänner!

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

5 kommentarer till “EN DAG SOM KALLAS D

  1. Så viktigt att ge barnen även sådana upplevelser att hänga upp historiska händelser på. Det blir lätt bara teorier som inte känns verkligt. Ser man alla vita kors på kyrkogården får man en egen upplevelse. Så fina ni var med alla baskrar och flaggor.

  2. Vilken fin och känslosam upplevelse ni har varit med om tillsammans. Vackra bilder som samtidigt ger en stor känsla, speciellt den med de vita korsen på kyrkogården. Kram

  3. Vad roligt att läsa och se bilder, minnen kommer, från platser där vi varit. Hyrde lgh i Deauville , uppe på en höjd, i närheten fanns det hästar och kapplöpningsbana (tror jag). Antar att ni varit till ”slottet på ön” Mont-Saint-Michel, annars måste åka dit med barnen.

Comments are closed.