I annonssamarbete med BAGAREN & KOCKEN

FREDAGSBAKET MED KITCHEN AID

.

Det ni ser ovan är ren och skär l y c k a för en som äskar att baka (alltså era sån som moi!) Är så där fånigt glad att kunna baka igen. Ni kanske kommer ihåg att min gamla Kitchen Aid gick lite kaputt efter att jobbat mycket och i många år? Nu har jag en alltså en ny Kitchen Aid och en proffsvariant sk Artisan. Mmm. Med större skål (6,9 liter!) så att jag kan baka dubbel sats när det vankas exemplevis bullar och med mer styrka. Sen så är den tystare och har en en spak som man höjer och sänker skålen med (och då inte behöver fälla upp överdelen när man ska greja med skålen – mycket smidigt)

.

.

.

Invigde sprillans nya köksmaskinen ordentligt med ett rejält bak åt treorna imorse och deras fredagsförsäljning nere på skolan. Bea hade önskat Nutellabullar så det fick det bli:) Helt underbar att använda kan jag lova, smidig och enkel och s t o r.

.

Min Kitchen Aid kommer från Bagaren & Kocken som har massor av just Kitchen Aidprodukter! Just nu är det 100-års kalas för just Kitchen Aid i butiken och rabatt på många av deras snygga maskiner och redskap så missa inte det (Denna proffsmaskin är tex nedsatt med hela 2000 kr) Ni hittar alla Kitchen Aid här.

.

.

 

.

Om jag älskar köksmaskiner så ÄLSKAR mina tjejer Nutella. Det absolut bästa godaste dom vet! Hittade ett superrecept på Nutellabullar och det blev jättesmarriga (Ni måste bara prova om ni också har Nutellatokiga skatter:)

..

..

 

.

Gjorde sk ”bullnystan” denna gång. Ser proffsigt ut men är enklare vad man tror (hur man gör såna kan man hitta på Youtube tex). De blev extra höga och fluffiga för att jag haft dem i formar.

.

..

NUTELLABULLAR

ca 45 st:

50 g jäst
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
125 g mjukt smör
ca 15 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

2 tsk stött kardemumma

fyllning:
125 g mjukt smör
2 dl Nutella

smör och strösocker till pensling

.

Gör så här:


Smula jästen i en stor bunke Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader) Häll över lite av mjölkblandningen med kardemumman över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt. Sedan blandar du i sockret, saltet och ägget i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor caa 1 timme. Under tiden gör du fyllningen. Rör ihop lika mycket nutella som smör 50 / 50 och en nypa salt. När degen har jäst klart  så dela den i 2 delar och baka ut den på mjölat bakbord till en rektangel. Bred ut rikligt med nutellafyllning. Vik degen på mitten och skär centimeterbreda remsor och snurra två av dem runt fingrarna till nystan.

.
Ställ ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa i ytterligare 30 – 40 minuter. Grädda dem sedan i mitten i ugnen i cirka 8- 10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg och låt dem svalna på galler. Pensla dem med smält smör och doppa i socker.

.

.

.

Så blev det klassiska Kärleksmums! Dock dubbla och med rostad kokosspån och ett litet chokladhjärta för att göra de lite extra:)

.

.

KÄRLEKSMUMS

(Leilas)

.

5 ekologiska ägg
4 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao av god kvalitet
300 g smör
2 dl vatten
200 g mjölkchoklad eller mörk kvalitetschoklad

.

Glasyr och garnering

.
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk kvalitetschoklad (70%)
2 dl kokos till garnering

.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten. Hacka chokladen grovt och strö över smeten.

.

Glasyr och garnering

.
Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan. Strö över kokos och skär i rutor (jag la två på varann)

.

.

Ha nu en riktigt härlig fredagskväll alla!

.

KRAM

.

.

.

 

 

Rekommenderade inlägg

10 thoughts on “FREDAGSBAKET MED KITCHEN AID

  1. Hej!
    Ser gott ut! Du verkat så duktig i köket och du ordnar det då fint för din familj! Var är baksleven ifrån (den med träskaft)?
    Häksningar från Katrin som inte brukar få till så fina bakverk

  2. Tusen tack för tips och inspiration! En helt irrelevant fråga: Är det 10*20 cm kakel ni har? Är i valet och kvalet inför ett beslut mellan 10*20cm eller 7,5*15cm, och det där ser lagom ut 🙂

      1. Tack snälla för att du tog dig tid att svara, då är i så fall det mindre det som enligt mig är lagom 🙂

  3. Inspirerades av din lite lyxiga variant av Kramforskaka med bitar av choklad mm. Testade att göra en glutenfri variant och bytte helt enkelt ut mjölet mot samma mängd Finax mjölmix röd plus en dryg tesked fiberhus. Blev faktiskt jättebra. Och kanongod!

Comments are closed.