.
Påsk och lamm hör ju ihop som ja påsk och lamm gör! Gillar ni lammkött? Det gör jag v e r k l i g e n. Kanske pga av att jag tillbringat mina somrar på Gotland sen jag var 1 år gammal och där blir det ju en hel del lamm som man äter. Grillat är absolut godast och lammfilé och lammracks, mmm. Så ska lammet gärna vara med vitlök, färska kryddor och citron. Eller det är nästan ett måste för att få den där riktigt goa smaken ni vet, medelhavssmaken som man bara älskar (Oj vilket Greklandlängt jag fick nu då:) Ovan ser ni gårdagens Askonsdagsmiddag (Eller Dymmelonsdagsmiddag eller vad det nu kallas?)
.
.
.
Kanske många av er hoppar lamm för att ni tror at det är svårt att laga? Det är det inte alls kan jag berätta. När det gäller att göra en stek så måste man ju binda ihop den men annars är det samma som med en fläskfilé eller nötstek eller annat helstekt kött. Använd en ugnstermometer bara så att köttet blir lite rött i mitten (58-60) grader ska det vara. Och det är så himla hemtrevligt att ha en sån här stek i ugnen för det doftar verkligen helt uunderbart under tiden.
.
.
P Å S K L A M M
MED MEDELHAVSSMAK
.
1200 gram lammstek, urbenad
1 st citron rivet skal
2,5 klyftor vitlök
0,5 dl bladpersilja hackad
0,5 dl rosmarin hackad
2 msk olivolja (god och extra vergine)
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 st steksnöre
.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort nätet från steken och fläk ut den. Putsa till den om det behövs så att du har ett ganska jämnt stycke. Salta och peppra ordentligt runt om. Riv skalet från citronen, skala och riv vitlöken och blanda med de hackade örterna. Fördela det över köttet och rulla ihop till en tajt rulle. Bind upp hårt med steksnöre. Hetta upp oljan i en panna och bryn köttet hastigt runtom så att det får lite färg. Lägg steken i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen. Stek till en innertemperatur på 58–60 grader beroende på hur du vill ha det – då får du ett rosarött saftigt kött. Ta ut och låt steken vila 10 minuter innan du tar bort steksnöret och skivar upp köttet.
.
.
§
Severade lite härlig Tabboulleh till och det blev SÅ gott. Försöker ju hålla igen lite med det där extra onyttiga och så klart kan man så klart servera en klassisk potatiskaka/gratäng och rödvinssås till denna stek men med en syrlig lite matig sallad behövs inget mer enligt mig. Libanesiska Tabboulleh kan förresten vara det godaste som finns i salladsväg, kan äta hur mycket som helst. Recept kommer nedan.
.
.
T A B B O U L E H
ca 100 g bladpersilja
1 dl bulgur
1 gul lök
3 tomater
3/4 dl färskpressad citronjuice
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm peppar
..
Gör så här
Vad är det för fina tallrikar? Mvh Annika.
Hej! Klart de ska gå påskkärring det är ju det man kommer ihåg som barn. Dessa fina teckningar man gjorde och godis man fick. Man är vuxen så många år ändå så låt dem vara barn så länge det går. Glad påsk ! 🐣
Såklart Bea ska gå!
Heej! Vet att du har berättat om de fina salt o pepparkaren förut men hittar inte inlägget…. Kan du berätta… igen! 😄 Och glad påsk! 🐣☀️
Klart hon ska gå påskkärring, tycker det är gulligt när dom vill!
I dag växer alla upp så snabbt, att vara barn och få ”leka” är ju underbart!
Mvh monica
Självklart ska Bea flyga till Blåkulla …. hon har några år kvar 👍🏻
Min dotter och hennes kusin gick påskkärringar när de var 11 år och tyckte det var kul! De var så gulliga så! Klart Bea ska gå!
Har lagat din red curry kyckling nu. Sanslöst god! Blev lika bra som på restaurang, om inte bättre!
Tack för recept😀
Alltså, din mat❣️Lyckost din familj som får allt detta framtrollat! Sedan kan jag inte låta bli att småskratta åt salt- och pepparkaren i form av fötter (!) som uppskattas och efterfrågas så. Samma som de ”ungdomliga” och slutsålda skorna. 😉. Jag får teleportera mig till 1800-talet. Men innan dess önskar jag dig en Glad Påsk! (Dessutom måste jag ta mig en kvällsmacka. Blev hungrig bara av att titta på dina fina matbilder! Attans 😉 🥚🐣🐥
Älskar när du delar recept, inspirerande och ser så gott ut jämt!