FREDAGSMYS A LA FRANKRIKE

.

Jag i farten att skapa lite fredagsgott i sökte här på gården ikväll! Älskar att laga mat i vårt mycket franska lantkök. Mammas gamla tunga antika möbler och skåp (bla en riktig gammal köpmansdisk där vi har alla vardasgkastruller och bestick) och alla kopparbyttor och kastruller i taket och stoor riktig restaurangspis skapar stämning och verkligen lust till att laga massa mumsiga måltider med k ä r l e k. Älskar även att handla mat i affärerna här, råvarorna är ju så mycket bättre än hemma. Grönsaksaffärerna och grönsaksdiskarna dignar frukt och närodlade perfekta grönsaker och framförallt är allt alltid lagom moget och välsmakande. Stora mogna avokados som aldrig är så där vidrigt brunguggiga (hate it!) och mogna mangos med massa smak perfekta att göra en härlig sommarsallad av. Däremot är de kassa på färska kryddor på den stora mataffären iaf. Allt är  typplastförpackat i små lådor och ofta ganska dålig kvalité. Och de har ingen färsk chili? Vet knappt var det är om man frågar! Och vill man tex ha tryffel till en smaskig tryffelpasta (som jag skulle göra häromdagen) och frågar efter det så tittar de bara konstigt på en. I matlandet Frankrike? Tryffel är väl inte s å märkligt ändå. Hm. Hur som helst så lagar vi mycket egen mat här och jag och H hjälps oftast åt. Lyssnar på franska klassiker och pussas och sippar rött och donar med  olika läckerheter tillsammans i det stora köket. 100% mys.

,

.

.

Vi äter jättefofta skaldjur som sagt och hemma kan det exempelvis bli ett gäng ostron med bara citron och chablis, eller kokta languster med majonäs och lite pommes eller det bästa dom finns – grillade jätteräkor. Mmmmums. Så kallade crevettes som är okokta och pinfäska och som man guggat in med en blandning riktigt rumsvarmt smör + pressad vitlök + hackad persilja och så hackad chili (som man då äntligen hittat efter en del letande och rotande:)  Fiskdiskarna och fiskaffäreran är otroligt fräscha överallt här vid kusten i Calvados

.

.

.

Mammas mysiga franska lantkök!

,

 

.

Grillar räkorna ett par minuter på riktigt hög värme och doften som sprider sig över hagarna dåär maagisk. Oh my så gott.

.

.

.

Efter som vi ofta ej hittar chili och lagar en hel del mat med det så har vi hittat denna suveräna krydda! Piment de Cayenne Enterier. Fantastisk bra och framörallt s t a r krydda som ger den där perfekta hettan man vill ha. Men jisses, man får inte ta i utan en sån liten hackad torkad pepparfukt räcker till en hel måltid för 5 personer. Finns dessa att få tag på hemma förresten? Har blivit lite beroende nu i sommar och finns det ej så måste jag absolut köpa med mig hem ett par burkar:)

.

.

.

Denna sallad äter vi jätteofta här, yummie yummie. Ingredienser :

.

Gröna tomater

Blandad sallad

Avocado

Mango

Rödlök

och en massa koriander.

.

Dressing till är: olivolja + pressadlimejuice + flingsalt + lite rörsocker + den där kryddan ovan

.

.

.

Tadaaa – fredasgmiddagen är serverad!

.

.

Hoppas ni har en fin fredagskväll! Själv ska jag kila en våning upp och fixa ordning inför  att min fina lillebror med familj kommer ned till oss imorgon- yeeey!

.

.

KRAM

.

..

Rekommenderade inlägg

9 kommentarer till “FREDAGSMYS A LA FRANKRIKE

 1. Mums – ser så gott ut!
  Kan det vara piri piri? Stark, och som du skriver – behövs knappt ett par stycken för att hettan ska bli mer än tillräcklig.
  Använder den själv, så smidigt att liksom bara kunna smula sönder den lilla frukten mellan fingrarna och direkt i maten. Klia dig inte i ögenen efteråt bara – SVIDER!🙈
  Finns på vanligt kryddglas från Santa Maria isåfall.

 2. Les français connaissent les épices et le piment frais… Il suffit d’aller sur les marchés… On en trouve généralement sur de grands étals. C’est pendant la saison automnale et hivernale que la truffe est à son apogée et est donc récoltée, principalement dans le sud-ouest et plus précisément dans le Périgord noir et le Lot. La truffe est un produit précieux et son prix au kilo peut être très élevé, acheté par une minorité de français pendant les fêtes de fin d’année. La truffe noire, à un prix qui varie entre 500 à 1000 euros le kg. La truffe blanche d’Alba la plus chère, est vendue entre 5000 à 7000 euros le kg.

 3. The kitchen looks very nice, and the food looks delicious just what my husband would love. Enjoy

 4. Frankrike-inläggen är underbara!: både texter & bilder är inspirerande och vackra❤️

 5. Tack för fin inspiration. Tyvärr upplever jag att svenskan har blivit sämre och det är många stavfel i texten, och ord som glöms bort osv. Detta drar ner upplevelsen i texten för mig! Finns det möjlighet att läsa igenom texten innan du postar vore det bra!

 6. Ser mycket gott ut! Äter barnen oxå skaldjur, ostron o sallader? Det låter ju fantastiskt i så fall 👌🏻, el lagar ni annan mat till dem? Trevlig helg!

 7. Krydderet ser ut som Piri piri, – det får man kjøpt på krydderglass som dette hjemme i skandinavia også. Her i Norge finner jeg det i butikker med godt utvalg varer. (jeg finner det som oftest ikke på super’n på hjørnet). God sommer 🙂

Comments are closed.