GODASTE SAFFRANSBULLARNA

.

Lite varma goa lussebullar fyllda med mandelmassefyllning någon?:)

.

 

God morgon raringar!

.

.

Här ligger jag i sängen vaken sen kl 5 ungefär. Har kikat klart på sista avsnittet av danska serien Förhöret på Viaplay (så bra och spännande) för att jag inte kunnat sova. Liten Maurits är varm som en liten kamin bredvid mig  så ja nu är det visst någon  ny sväng av förisbalusk som kommit. Stackarn. Är det samma sjuka-barn-tider hos er? Och i min bransch är det just nu väldigt mycket att göra dessa tider så det är inte superbästa läget för vab men det är bara att försöka trolla med den tid man har.

.

Hur som helst! Jag tänkte jag skulle kicka igång dagen med recept på Lussebullarna jag bakade i helgen. Gör alltid de här bullarna när det är Saffransbullebak och ja dessa är ju faktiskt mina favoritbullar. Gifflar med mandelmassefyllning, mmm Gillar att det liksom finns en gömma med fyllning i just gifflar och familjen älskar dem med. Har lärt mig att det faktiskt  inte behöver tillsättas kesella eller gräddfil osv i saffransdeg när man gör bullar med fyllning utan gör den som en vanlig vetedeg men är lite noga med saffranet. Mortla och tillsätt lite konjak så drar du ut det mesta av den härliga saffranssmaken (och snåla inte utan ta alltid ett saffranspaket extra i degen!) Och så ska degen vara lös, ha absolut inte i för mycket mjöl.

.

S A F F R A N S G I F F L A R

30 st

.

Ingredienser deg: 200 g smör, 5 dl mjölk, 1 tsk salt, 50 g jäst för söta degar, 1,5 g saffran (ska vara 2 paket men jag att alltså 3) 2 dl vit sirap eller 2 dl strösocker 900 g (15 dl) Vetemjöl special.

.

Ingredienser fyllning: 200 g rumstempererat smör, 200 g Odense mandelmassa, 1 msk vaniljsocker

.

Gör så här: 1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 °C). Smula ner jästen i en degbunke tillsammans med salt, rör tillsjästen löst sig. Häll över degvätskan.Tillsätt övriga ingredienser, men spara 1 dl mjöl till utbakningen. 2. Arbeta degen tills den är smidig, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös – en lös deg ger godare och saftigare lussebullar. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter. 3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en rundel och sporra trekanter. 4. Fyllning: Vispa ihop smöret med mandelmassan till en jämn kräm. Rör i vaniljsockret. 5. Lägg en klick  av fyllningen på varje trekant. Rulla ihop till en bulle och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt Låt jäsa under bakduk cirka 50 minuter. 6. Sätt under tiden ugnen på 175 °C. Vispa upp ägget och pensla bullarna och strössla över pärlsocker (hackad mandel eller pistagenötter är också grymt gott men min minsta föredrar pärlsocker:). Grädda cirka 25 minuter. Låt svalna något.

.

Jag har ju en sån maffig proffsmaskin från KitschenAid så jag gjorde dubbelsats så nu är frysen fylld av härliga gula bullar att njutas av! Att ätas varje dag efter skolan ändå fram till jul:)

.

.

Ha nu en fin dag alla!

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

5 kommentarer till “GODASTE SAFFRANSBULLARNA

  1. Åh blev så sugen på att göra dessa lussebullar!! Men har aldrig gjort gifflar tidigare och förstår inte vad som menas med ”kavla ut till rundel och sporra trekanter” (hur många trekanter??)
    ”Lägg en klick av fyllning på varje trekant och rulla ihop till en bulle. Skär rullen i 3 cm tjocka bitar. (Är de i giffelformat nu??) Hur får jag dem i giffelformat?

    Kan nån vänlig själ hjälpa mig förstå? 😊

    /Millan

    1. Skär i 3 cm bitar blev fel i texten. Borttaget nu! Jo du kavlar ut en rundel av halva degen. Alltså en rund platta ca 4-5 mm tjock. Sen sporrar (sporre är ett bakverktyg som skär genom degen) du trekanter från ytterkant in mot mitten. Hur breda trekanter (bullar) du vill ha bestämmer du själv. Jag gör ca 16 på en halv deg. Sen lägger du en klick fyllning där trekanten är som bredast och så rullar du ihop trekanterna från ytterkant mot mitten så att du får en giffel. Lycka till!

Comments are closed.