DAGENS MIDDAGSTIPS – HEL LAXSIDA I UGN

.

Busenkelt men festlig och påskig middag!

.

.

Hej Annandag Påsk!

.

Här håller vi just nu på att typ blåsa bort i Småstaden (vårat enorma tunga ihopfällda paraply på terassen välte med stenfot och allt nyss och det var bara t u r att det inte for in i fönstret) så vi får se vad vi gör idag! Kände mig pigg och kry när jag vaknade imorse och blev så sugen på att åka till Ängsö och grilla korv men det är bara att tvärglömma. Får se vad vi hittar på. Kanske blir en tur för ig till Handelsträdgården om det är lite folk där. Är så sugen på att plantera nytt och fint!

.

Hur som helst, kikar in för att ge er ett tips på en ljuvligt god laxrätt som jag hittade och som jag gjorde om lite. Själv älskar jag i princip all typ av fisk och skulle kunna äta det jämt men en resten av la familia – not so much tyvärr. Men lax brukar funka och denna rätt gjorde succé! Tom tokkräsna Bea tog om:)

.

.

.

H E L  L A X S I D A  I  U G N  B Y  Z E I N A

(Jag köpte dock två halvor på ca 600 g styck )

.

Du behöver för 6 personer: ca 1,5 kg laxsida, 2 msk citronsaft, 1 msk soja, 1 1/2 tsk salt, 1 tsk svartpeppar
1 msk olivolja, rivet  citronskal från 1 citron (få inte med det vita då blir det beskt) 1 dl finhackad dill, 1 dl finhackad gräslök
citronskovor, 1 dl vatten

.

Gör så här: Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen (för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten) Blanda soja, citronsaft, salt, peppar och olivolja. Pensla på marinaden på laxen, strö på citronskal, dill och gräslök. Ställ i kylen några timmar eller ta in i ugnen direkt. Värm ugnen till 180°. Precis innan laxen ska in i ugnen, toppa med citronskivor och lägg vatten runt om laxen på folien, (inte på den). Vattnet gör laxen saftig.  Ta in i mitten av ugnen och grädda i ca 30 min.

.

.

.

Serverade laxen med nykokt färskpotatis med massa dill, fina gröna kokta sparrisar och romsås!

.

.

R O M S Å S  B Y  Z E I N A

.

Du behöver: 3 dl crémefraiche, 0,5 dl majonnäs, 1 liten burk röd stenbitsrom
1/2 rödlök, finhackad, 1 msk citronsaft, salt och peppar.

.

Blanda och ställ i kylen tills servering!

.

.

.

Så nu vet ni kanske vad ni ska bjuda på för påsklax idag! Eller servera någon helt vanlig annan dag:)

.

.

Ha en fin dag nu alla läsare – så g l a d att just du kikar in!! (Och var ordentligt rädda om er<3)

.

KRAM

.

.

Rekommenderade inlägg

11 kommentarer till “DAGENS MIDDAGSTIPS – HEL LAXSIDA I UGN

 1. Detta ska jag absolut göra, tack för tipset!
  Oh, visa sen vad du kom hem med från handelsträdgården! Alltid så kul att se vad andra köper 🙂

 2. Här i Norrbotten är det också oväder, fast snöoväder. Det har kommit ca 2 dm blötsnö, så strömmen far och kommer. En bit kvar innan vi kan fundera på handelsträdgårdar, tyvärr…

 3. Takk for spennende oppskrift. Retten høres enkel og nydelig ut.
  Det blåser en del i søndre del av Norge også, men solen skinner så det ble en tur ut i skogen med anorakk og lue.
  Fortsatt god påskehelg🐥

 4. Så gott med lax och så fräsch mat! I fredags lagade jag lax med örter, (jag tog gräslök, dill , persilja och basilika), vitlök, citron, salt, peppar och olja. In i ugnen inlindad i folie. Till det pressad potatis och kall sås m örter, vitlök, salt, peppar, citron, majonnäs och gräddfil. Till det passar en fräsch sallad.

 5. Nästan exakt detta serverade vi till påskmiddag, fast hade vit sparris denna gång istället för grön. Älskar också all typ av fisk i princip, och skaldjur, men så är jag uppvuxen på en ö i Göteborgs skärgård också 🙂 Plattfisk och makrill var billig typ ”skräpfisk” så det åt vi var och varannan dag haha, men idag är det lika dyrt som all annan fisk typ, galet.

  Hoppas du haft en riktigt go påskhelg!

 6. Jag är ganska less på all torr lax. Men min svägerska lagar tjälknöl på frusna laxsidor direkt in i ugnen över natten. Lite bad i saltvatten sedankryddor och tillbehör som vanligt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *