FREDAGSTIPSET – RISOTTO MED HALSTRADE PILGRIMSMUSSLOR

.

Fredagsmiddagen jag fixade igår blev detta! Risotto med äppeltouch, halstrade ”Saint Jacques” (min frankofil till pappa säger alltid så med snärtigt franskt uttal när han menar pilgrimsmusslor och det skrattar vi alltid åt:) med baconcrisp och sparris. SÅ HIMLA GOTT. Krämig risotto är väl den optimala comfortfooden? Med mängder av nyriven fin parmesan (Står det 1 dl i receptet? Ta 3:)

.

,

.

Gårdagskvällens kock!

.

.

.

När jag blev vuxen på riktigt (typ 28 år:) och blev gravid och nygift flyttade till riktig lägenhet.(som jag tapetserade helt med Designers Guildtapeter i olika beigea toner) med tvättmaskin och torktumlare och barnrum och grejer ni vet så fick jag en kockbok av Jamie Oliver. Där var det ett risottrecept som jag äälskade att använda och jag gjorde SÅ mycket risotto! Det viktigaste för en smarrig sådan är att 1. Inte bränna löken, då blir det beskt. 2, Låta riset bli riktigt genomskinligt när man fräser det på lagom hög värme. 3. Använda torrt gott vin 4. Ösa och röra, ösa och röra när det gäller buljongen. Riset ska bli helt genomkokt och inte ha en hård kärna. Detta tar tid, kan ta nästan en timme! Nej det stämmer inte att en risotto är alltid risotto. Risotto är magiskt!

 

K R Ä M I G  R I S O T T O  M E D  Ä P P E L T W I S T

4 personer

Du behöver: 2 st schalottenlök, 0,5 dl rapsolja, 350 g arborioris, 1 l hönsbuljong, 3 dl vitt vin, 2 dl äpplemust, salt, peppar, 3 dl parmesanost, 2 msk smör

.

Gör så här: Finhacka löken och mjukstek den i oljan i en stor kastrull på medelvärme. Höj värmen och häll i riset, rör och värm ett par minuter. Fyll på med en deciliter vin och rör. Låt vinet koka in och fyll på med mer, lite i taget. Fortsätt sedan med buljongen, ett par deciliter i taget. När all buljong är i grytan, förutom ett par deciliter som är bra att ha kvar på slutet om risotton blir för fast, fortsätter du med rumsvarm äpplemust. Detta tar ca en timme. Smaka av med salt och peppar. Precis före servering rör du ner riven parmesanost och smör.

.

H A L S T R A D E  P I L G R I M S M U S S L O R  M E D  B A C O N C R I S P

.

Du behöver: 4 skivor bacon, 16 st pilgrimsmusslor (frysta fungerar utmärkt men se till att de är ordentligt tinade) bladpersilja , smör, salt och peppar.

,

Gör så här: Sätt ugnen på 220 grader. Fördela ut bacon på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt stå i den varma ugnen ca 10 minuter tills baconet är frasigt. Låt svalna och smula/hacka i bitar. Hetta upp smör i en stekpanna. Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek snabbt i pannan.

.

Severa risotton i 4 djupa tallrikar och toppa med pilgrimsmusslor, bacon, nykokt sparris och en persiljelkvist! Mums!

.

.

Nu ska vi ut och ta en pw här hela familjen i solskenet men ha en riktigt skön lördag girls!

.

.

KRAM

.

.

.

 

10 kommentarer till “FREDAGSTIPSET – RISOTTO MED HALSTRADE PILGRIMSMUSSLOR

  1. Tack för receptet! Just så krämig risotto som jag vill ha den. Du är en hejare på mat Petra. Älskar dina recept! Dessutom är bilderna så vackra👌😍

  2. Men mums vad gott det ser ut. 😍 Jag älskar risotto men har aldrig gett mig på att själv försöka göra det, måste bli en ändring på det och det snart.

  3. Mmmums vad gott det där såg ut! Detta måste jag testa! Älskar också när du väver in små minnen från förr, skriv gäärna mer sånt. Du beskriver så himla levande så man kan känna den mysiga stämningen. Kram från Örebro 🙂

      1. Antar att Lilo menar att pilgrimsmusslan är en underart till familjen kammusslor. Om man ska vara riktigt renlärig så är pilgrimsmussla endast en mindre sort som finns i Medelhavet och vars skal kom att bli symbolen för pilgrimen Jacob (Santiago på spanska). Därav namnet.
        I butikerna kallar man de flesta kammusslor för pilgrimsmussla, även om de är av den större atlantiska sorten och har fiskats, till exempel, utanför Norges kust.
        Engelsmännen säger ”scallops”. Fransmännen säger både ”petoncles” och pilgrimsvarianten ”coquilles st Jacques”.

  4. Ser väldigt mumsigt ut. Måste testa!
    Tar gärna tips på vilket vitt vin du använder?

  5. Confondre la pétoncle et la coquille Saint-Jacques dans une même appellation revient à autoriser la dénomination caviar pour les œufs de lump
    Vous expliquer la différence prendrait trop de lignes aussi internet vous aidera à la discerner. Entre autre, la pétoncle est plus iodée et se conserve très mal. Fraîche elle se fait ouvrir au four rapidement et se mange le plus souvent avec du pain et du beurre… Celles qu’ils vendent congelées n’ont rien de comparable au goût.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg