SJUNG OM STUDENTENS OLYCKLIGA DAR…

.

Min älskade älskade son som hämtade ut sin fina studentmössa idag<3

.

Jag fick en fråga i kommentarsfältet som löd: Hej Petra
Min yngsta dotter skall ta studenten i år. Jag vet att din son är lika gammal. Vore intressant att höra dina och läsarnas tankar kring detta när det förmodligen inte blir någon studentskiva, utspring eller lastbilsflak.
Mitt mammahjärta blöder, tycker så synd om alla studenter som slitit alla dessa år i skolan. Detta är ju en av livets största dagar. Att fira till hösten blir ju inte riktigt detsamma.

Någon annan skrev: jag känner helt som du. Min son ska också ta studenten, och mitt hjärta blöder också. En av de största dagarna i livet som rycks ifrån dom. Min son mår psykiskt dåligt och har gjort sedan högstadiet. Isoleringen pga distansundervisningen gör att han mår mycket dåligt, och att studenten inte kan firas blir ännu tyngre för honom. Hoppas verkligen att skolorna finner någon mellanväg, dela upp utspringet på 2-3 dagar, begränsa antalet anhöriga och skippa flaket, att sen fira hemma med familjen. Det lär ju inte bli större folksamlingar än vad det redan är på restauranger, krogar och köpcentrum. Och alla grundskolor med hundratals elever tillsammans hela dagarna. Finns ingen logik. Men att inte ens få möta upp med klassen och ta på mössan (som legat och väntat länge nu) känns hjärtekrossande.

.

.

.

SÅ stolt över dig min T. Tre år på samhällsvetenskaplig snart avklarade

,

.

Vad jag tycker? Jag tycker detta är alldeles förskräckligt jäkla trist! Jag ser hur ledsna och besvikna killarna är. Och vilsna. Det gör mig ont och jag kramar Trulle och försöker peppa och vara positiv. Den här tiden som bara ska vara rolig och pirrig och förväntansfull och spännande och ett minne för livet har fått ett tungt sorgset Covidtäcke över sig. Studenterna är ju inte i skolan, de ses knappt längre och allt roligt de skulle göra ihop och som verkligen skulle skapa härliga klassminnen är avbokade. Fester, balen och resan de sparat så länge till med olika aktiviteter. Ingen kan ge något svar hur det ska bli och det förstår jag. Jag FÖRSTÅR att det är en oväntad hemsk situation och det är svårt att besluta något exakt men det gör ändå ont när Trulle kommer hem efter löpturen och är frustrerad över att han ser grundskolebarnens lek och stoj och gympalektioner på skolans gård här bredvid. Att detta är okej men inte för gynasisterna att få ett fint ordentligt glatt studentutspring?

 

Jag, som har itutat i mig av in älskade paps sen jag var pytte att allting går b a r a man vill, tänker ju att detta måste för sjutton gå för gymnasieskolorna att lösa! Det m å s t e gå att lösa. Nu har jag likt Baltazar funderat och funderat och varsågod alla rektorer – nu vet jag hur vi ska göra och hur ni ska arrangera student 2020.

.

Bestäm att bara den närmsta familjen får komma till skolgården dvs mammor/pappor och syskon. Ingen annan och absoluuut inga oldies så klart.

.

Ha en studentvecka. En linje i taget och klasserna utspridda över dagen. Kl 10 Samhällsklass A, Kl 12 Samhällsklass B osv

.

Öppna dörrar! Samla klassen utomhus på ena sidan skolan och låt de springa igenom till andra sidan och mottagandet. Swosh

.

Ruta skolgården med sprayfärg! Säg att det går max 30 i elever i en klass. 30 rutor. Där står familjerna.

.

Sen åker man hem och firar med de närmaste. Utomhus. Och farmorn och farfarn och mormorn och morfarn får väl sitta i var sitt hörn och dricka sig vimsiga på bubbel och vinka och vifta med små flaggor

 

Sen blir det givetvis inget stoj och stim på trånga traktorvagnar. Nejnejnej. Det går ju icke. Nej det blir en stoor ravefest! (obs utan syntetiska substanser och happy smilepiller då)  I fina stora parken (eller nere vid Mälaren här i stan) Med tälttak ( jo jag har tänkt på regnet) och dj och konfetti och kanoner! Måste kunna gå och få typ nästan Steve Aoki eller David Guetta med alla dessa klassresepengar som måste spenderas. Untz untz. Alla håller lagom avstånd (just hur det ska gå med peppiga rusiga kärlekstörstande studenter har jag kanske inte listat ut. Men det kan någon annan göra!)

.

.

Så var det löst inte sant! Erkänn att detta MÅSTE  kunna gå. Annars får de e v e n t u e l l t ta studenten i augusti som det planeras för. Och Trulle får ta ledigt från lumpen och åka hem och fira och firas. Men det känns ju ganska onödigt?

.

.

KRAM

.

.

.

56 kommentarer till “SJUNG OM STUDENTENS OLYCKLIGA DAR…

  1. Jag tycker det är orimligt och grymt (i ordets rätta bemärkelse) orättvist att de ej får ta studenten. Finns ingen logik att stänga gymnasiet istället för förskola/grundskola. Inte med avseende på smittspridning i alla fall.

    Styr upp detta med föräldrarna om inte skolan tar tag i det.

    1. Fast man har ju konstaterat att elever på gymnasium och högskola/universitet generellt har längre resvägar. Således får man ju en minskad rörelse i samhället när eleverna inte längre behöver förflytta sig för att ta sig till och från skolan.

    2. Jo, det finns många anledningar! Rörelse i samhället och det faktum att större barn kan vara hemma utan vuxens sällskap till skillnad från mindre barn som då måste ha föräldrar, som då inte kan arbeta, hemma.

    3. Ligger i covid smitta tionde dagen. Väldigt sjuk, men lyckligtvis klarar jag mig hemma. Har säkert 10 olika symptom.
      Min dotter tog studenten för ett år sedan o visst är det synd om alla studenter i år.
      Nu är det bara så att det här viruset är på allvar o vem som helst kan få det o bli väldigt sjuk. När man väl har fått det, inser man hur oviktig en studentfest är, tyvärr!

  2. Visst sjutton måste det gå att ordna! Det handlar om logistik, och det finns det många inom skolvärlden som är fenor på.

    Gymnasieeleverna drabbas enormt mycket av detta. Kämpar på med plugg och en overklighetskänsla. Och gör som de blir tillsagda.
    Medans de äldre flanerar runt, handlar på fler tider och skiter fullständigt i alla andra.
    Vi som jobbar stannar hemma vid symptom och förlorar pengar (trots slopad karensdag) och försöker dra sitt strå till denna Corona-stack.

    Min älskade syster ligger inlagd på en covid-19 avdelning. Men visst, pensionärer och andra som skiter i sina medmänniskor. Fortsätt som vanligt ni.

    Jag hoppas verkligen att er son och alla andra gymnasister får en fin student!

    Kram ❤️

    1. Kunde inte sagt det bättre själv! ❤️ Varje dag ser man äldre som flanerar runt på stan och butik. Förstår inte varför de inte kan hålla sig hemma så andra i icke riskgrupp kan leva på hyfsat normalt och hålla igång ekonomin. Nä, det är ett högt pris de yngre generationerna betalar (både nu men framförallt påsikt med sämre samhällsekonomi osv). Förfärligt😢

      1. Ja, alla 50+ borde hålla sig hemma. Är du dessutom överviktig och/eller rökare så borde du veta hut… Hoppas du inte är grundskollärare eller förskollärare bara för då måste du till jobbet för annars går Sverige under… (Obs! Ironi)

        1. Eeeeh, 50+ är väl lite lågt? Mia, du kanske vet att pensionsåldern är på väg att höjas ännu mer? Det kan handla om att man jobbar till 70+ på sikt. Jag är 62 och har inga planer på att sluta jobba än, förstår inte riktigt hur det ska gå ihop om jag måste vara hemma? Ha det bra 🙂

        2. Mia, jag tror jag läste lite slarvigt, fattade först nu när jag var inne igen att det var ren ironi hela vägen. Tack för det 🙂

  3. 30 elever + deras familjemedlemmar = långt över 50 personer
    Folksamlingar över 50 personer är ej tillåtna.

  4. Men herre jösses, pojken överlever utan studentfirande. Tänk om han inte överlever ett studentfirande. Var är det stora perspektivet?

    1. Ja, de kommer överleva! Men det är klart att det är oerhört tråkigt och ledsamt att inte få fira sin student! Vi får heller inte glömma att det är tonåringar det handlar om här, vi kan inte ställa högre krav på deras konsekvenstänk än vad vi gör på våra 70-åringar som i många fall fortfarande ränner på stan.

      De är också tonåringar med alla de stora tankar, funderingar och oro som man ofta har i den åldern. Det kan vara svårt att finna stabilitet även under normala förhållanden så det är inte konstigt att ett slopat studentfirande när allt annat är kaos blir något stort som måste hanteras, med lite empatisk hjälp från oss vuxna!

      För min del var studenten ingen grej, det var bara slutet på tre sjukt tråkiga år men jag kan mycket väl sätta mig in i sorgen dagens studenter känner precis som jag kan känna glädjen när studentflaken under normala år susar förbi, även om jag som sagt själv aldrig kände just den glädjen.

    2. Men jisses! Läs inlägget igen!
      Respekt, empati, kärlek är vad det handlar om, om du INTE orkar läsa!

  5. Vilket underbart inlägg, skrattar så jag nästan kissar på mig över vimsiga farmödrar. Och visst är det en tråkig tid på alla sätt, enda trösten är att vi delar bördan allihop. Men det är fredag och vi är pepp, och det hoppas jag att alla surpuppor som kommenterar trumpet också kan känna! Tjing!

  6. Hej allihop! Här kommer ett inlägg från en rektor på en skola där vi har över 300 blivande studenter. Mitt hjärta blöder för våra treor och det är så tråkigt med denna i stort sett tomma skola. Vi funderar verkligen över hur vi kan göra. I skolan blir det inga större problem. Varje klass firar med sina mentorer och tanken är att varje klassrum ska fira via Google mest för att eleverna ska kunna se varandra och känna gemenskap. Vi funderade på om föräldrar och syskon skulle kunna komma och ta emot sina studenter, men 300×4 blir ju mer än 50. Vi funderar på om olika program kan mötas upp på olika ställen i staden. Så svårt för hur ska studenterna ta sig dit?? Än har vi inte kommit på den ultimata lösningen. Hjälp med bra lösningar tas tacksamt emot!
    Ledsen rektor

    1. Anita: Kan man inte göra som Petra föreslår, dela upp tiderna och dagarna? Om det är stor klass kan man kanske dela upp dem med? Föräldrar står ute på gården och ser sitt barn ”springa ut” ? Det känns som det borde gå att lösa?

      1. Jo, så kan man göra. Vi har haft möten med vår studentkår och enligt dem så är det viktigt att alla tar studenten samtidigt. Alla har kompisar från grundskolan som man också vill fira med fastän man valt olika gymnasieprogram. Så där har vi ett annat dilemma.

        1. Anita: Absolut, det vill de alldeles säkert men någonstans känner man att man får göra det bästa av det o att springa ut med en mindre klick vänner eller att inte få göra det alls är nog inte så svårt val.

  7. Ja det är urtrist att det just nu ser ut såhär. Men att bli besviken härdar och sätter saker och ting i perspektiv. Detta är tyvärr något man lär sig när man tvingats gå igenom betydligt värre saker mycket värre saker…. Säkert ingen tröst till lyckligt ovetande men en hård lärdom livet förr eller senare kommer att lära er. Så var glada och lycklig över att inget värre har drabbat er.

  8. Det är ju tråkigt att traditionen inte kan hållas, men delmålet att ha tagit studenten är ju faktiskt uppnått. Att välja självständigt, utbildning och yrke i framtiden är en fantastisk frihetskänsla och de kan i lugn och ro välja att utforma sitt liv och sin framtid.

  9. Vi har studentfest här hemma i helgen. Vi förfirar deluxe. Gör denna vår alldeles speciell för våra tvillingar. Vi kommer att ha 9 olika tillställningar här hemma. Olika konstellationer samt att det blir en nerräkning till studenten. Det är resan som är mödan värd – tänker vi. Vi gör denna studentvår väldigt speciell – på vårt sätt.

  10. Goda nyheter på vår skola. De ska samlas klassvis under några dagar i skolan, för mat, sång och gemenskap. Sedan blir det utspring och mössorna på, ej med anhöriga men film/streamat så vi kan följa det digitalt. Vi kommer möta upp sonen med blommor och åka nedcabbad (hoppas inget regn!!) BMW hem. Sen har vi ett mindre firande hemma med våra närmaste vänner. Vet inte hur det blir med flak. Det bör ju kunna räknas som en folksamling med 30 personer (mindre än 50) på varje flak, så vi får väl se. Jag är så glad att det blir något iaf, det känns bra. Du hade många bra idéer Petra! =)

  11. Det går – fantastiska EG i Stockholm arrangerar det på ett mycket bra sätt så fortsätt kämpa

  12. Jag känner så för alla blivande studenter, det är en dag att fira och som bör få bli firad. Kan alla barn i F-9 gå till skolan varje dag, sitta inomhus i flera timmar och dessutom ha idrott inomhus så visst fanken ska dessa avgångselever få fira sin (för majoriteten) största dag i sitt liv hittills. Det handlar om några timmar och förmodligen, vilket är mest sannolikt, sker alltihop utomhus. Alla klasser behöver inte vara på samma ställe/park. Många föräldrar kan säkert ha firandet i sin trädgård om det inte finns tillräckligt med parker i staden, allt går att lösa bara man vill.

    Och man får faktiskt vara besviken, ja rent utav jävligt arg om det nu är så dessa elever känner. Det handlar inte alls om att de inte förstår, att de är bortskämda eller ser bara till själv och saknar empati och medkänsla för dom som tyvärr har drabbats hårt av detta virus. Det är tuffa tider, tuffare för vissa än för andra men alla drabbas på olika sätt men vi måste komma ihåg att det är ingen tävling om vem som drabbas hårdast eller mest, alla drabbas och alla har rätt att sörja utan att bli förminskad eller förlöjligad.

  13. Jag förstår att man tycker att det är orättvist att de inte får fira student och det jämförs med grundskolan osv. Men problemet med studenten är ju att det kommer släktingar som vill fira från olika delar av Sverige. Och då har vi problemet med smittspridningen igen. Och regler av typen ”man får bara ha med sig en släkting” kommer att vara omöjliga att kontrollera. Tyvärr!

    Jag arbetar på en gymnasieskola och vi kommer naturligtvis göra allt vi kan för att det ska bli en bra student. Men framför allt kommer jag göra allt jag kan för att eleverna ska få med sig goda resultat från sina tre år på gymnasiet. Det är inte alldeles lätt just nu kan jag säga…

    Men jag håller tummarna för att både din sons skola och vår skola ska komma på en bra lösning. För fira, det ska vi!!

  14. ÅHH !!!! Petra Tack ! Jag är mormor till en tjej som ska ta studenten, mitt äldsta barnbarn som vi har längtat och sett fram emot detta ögonblick i livet. Måste gå att ordna till det , lät bra som du beskrev det . Det finns hopp ,,,,,, ja vi hoppas verkligen att dessa fina ungdomar får fira sitt livs DAG .

  15. Åh, studentveckan är ju den roligaste mest efterlängtande veckan i deras unga liv, där just livet leker och de är odödliga, jag önskar verkligen att det ordnar sig för de flesta studenter.
    Tids nog kommer vuxenlivet och vad det för med sig, skriver en 70 plussare som kommer ihåg!

  16. Hej! Tycker precis som du. Det är så konstigt att studenten är inställd och gymnasisterna studerar hemma när grundskolan fungerar precis som vanligt. Jag arbetar som lärare i årskurs 1 och inga åtgärder görs hos oss förutom att barnen blir serverade lunch ( istället för att ta maten själva), vi har arbetsplatsträffar, utvecklingssamtal, idrottslektioner och har stora samlingar av barn/vårdnadshavare/pedagoger i kapprum och klassrum. Förstår att du reagerar. Hoppas att det blir en värdig student annars tycker jag restriktionerna ska gälla alla, även oss ”bortglömda” i grundskolan. Kram Anne

    1. Ja, jag lider med er på grundskolan. Läser om en lärare i Kåge som har gått bort i Covid-19. Ni i grundskola & förskola är våra hjältar.

  17. Jeg trodde skolene i Sverige ikke var nedstengte som i Norge ? Her har vi russefeiring med røde og blå hatter…men de store russearrangementene er avlyst. Ikke vanlig med noen høytidelig feiring med familien her.

    Trist med all feiringen som går åt skogen, men livet er langt og helsen er noe av det viktigste vi har.

  18. Jag förstår hur tråkigt det är för alla gymnasieelever som inte får fira sin stora dag! Mina barns tvillingkusiner i Huddinge får inte fira som planerat och det känns så trist. Men vi lever mitt i en kris som inte drabbat världen sedan andra världskriget. Många har nog inte klart för sig hur allvarligt det egentligen är. Vi måste stoppa smittspridningen till varje pris och skydda de gamla och sjuka i samhället. Bara för att det inte blir ett traditionellt firande med utspring och flak finns det väl inget som hindrar att man man firar studenten på ett annat sätt i ett litet sällskap i hemmet med de allra närmaste.

  19. Jag förstår verkligen att alla studenter är besvikna, det är ju en jättestor händelse i livet! Men samtidigt är det ju bara så att de flesta av oss drabbas av läget just nu på olika sätt. Jag är höggravid med tvillingar och pappan kommer inte få vara med mer än på förlossningen och jag oroar mig för hur jag ska klara tiden på bb med två bebisar, särskilt då jag troligen kommer få vara kvar längre än man i regel är med en och inga besök är tillåtna. Har han minsta symptom så får han inte vara med ens på förlossningen och kommer således missa sina barns födelse, det är ju inte heller något som kommer igen. Samtidigt finns det ju de som drabbas mycket värre och det är på något sätt bara att acceptera läget även om jag också är så jäkla trött på corona.
    Angående att grundskolorna håller öppet så handlar väl det om att en stängning skulle få väldigt mycket större konsekvenser än vad det får för gymnasiet och högre utbildningar, både för de enskilda barnen men även för samhället i stort så det tycker åtminstone jag känns motiverat.

  20. Förstår frustrationen, en stor dag i deras liv!
    Älskar dina kreativa lösningar, Petra❣️ Hoppas verkligen det går att lösa på något vis på ett tryggt, icke trångt sätt i dessa mycket märkliga tider 🤗

  21. Men åh vad tråkigt för alla stackars studenter. Buhuhuuuu.en faktum är att det är en tråkig och jobbig tid för alla!! Jävligt jobbigt och tråkigt för oss inom vården som tvingas jobba med Covid patienter 13 timmar per dag. Vara ifrån våra anhöriga. Förmodligen inte få semester. Och vara rädda för att dö varje dag!!! Jag ser unga patienter dö, ligga i respirator på IVA och vara sjuka sjuka länge. Tror det är dags att vi talat ut om hur det faktiskt ligger till. För jag tror inte vanlig svenskar förstår. Hur allvarligt detta virus är. Tror att dessa stundenter lider mera av att förlora mamma eller pappa ( vilket absolut kan hända och händer) än att inte få fest och fira sin student. Man får inte träffas mer än 50. MEN i juni när det är dags för stunder tror jag siffran kommer vara mycket lägre och restriktionerna kommer vara mycket hårdare. Detta görs inte för att straffa folk, det finns ingen snabb lösning. Vi måste alla förstå allvaret och följa rekommendationer. Att inte träffa de vi inte måste. Att hålla mer än 2 meters avstånd. Studenter har ett helt liv framför sig. De kan fira vid senare tillfälle. Nu handlar det om att överleva. Och innan ni alla klagar på mitt inlägg vill jag bara säga att jag jobbar som läkare på det största akut sjukhuset i Stockholm och jag vet vad jag pratar om. Var rädda om er och följ rekommendationer!!!! Jag kan säga också. Om vi inom vården ser denna oaktsamhet som vi gör, denna hänsynslöshet kommer vi inte ställa upp och jobba. Vi kan också sjukskriva oss… just saying. Så ska vi ställa upp på er och de ni älskar. Då får ni börja ställa upp på oss och inse att det är allvar. Tack…

    1. Jag tycker det är beklämmande att läsa hur många resonerar. Människor dör o vårdpersonal sliter ut sig, de riskerar sin hälsa o sina liv, medan många har mage att klaga; klaga på åtgärder o restriktioner, som har utfärdats för att skydda oss, men det är tydligt att många ser dessa åtgärder som ett straff!? Dags att lyfta blicken o tänka på viktigare saker än firande i dessa tider. Som student kanske man kommer minnas denna tiden än mer; en tid som förde människor ”närmre” varann (trots restriktioner om avstånd på 2 m)?

    2. Så bra skrivet. Äntligen någon, som förklarar vad det handlar om! Det handlar inte längre om att fira, köpa nya prylar osv utan det handlar om att rädda liv. Vad är ett student firande när unga, tidigare friska dör runt om en.
      Gå in och titta på någon film om hur man jobbar på sjukhus i världen just nu och se hur hårt det är.
      Jobbar inom vården i Schweiz och här dalar siffrorna nedåt nu efter att landet har haft Lock down sedan kitten av april. Vet ni man klarar det! Man klarar sig utan fester, handla kläder, gå till frissan osv för det handlar om att ”rädda liv” och ha respekt för sina medmänniskor.
      Mina barn, som blir 14 och 16 i år, har varit hemma från sitt långtidsgymnasium sedan mitten på mars och de får börja skolan igen först 8:e juni, har inte klagat en gång på situationen här. De har undervisning online, träffar alltid samma kompisar, aldrig mer än fem åt gången och alltid ute med avstånd. De missar också baler, hockeymatcher, fester osv men vad spelar det för roll när något sådant hemskt händer i världen. De kommer få tid senare i livet och nu gäller det framförallt att släkt och vänner får vara friska och inte dör.
      Tänk om och försök se vad det hela handlar om just nu.
      Sköt om er. Kristina

    3. Så bra skrivet Anna!
      Alla måste inse allvaret och ta alla restriktioner på allvar. Det går inte att bara se till sig själv och sina önskningar och behov just nu.
      Det är väldigt sorgligt och tråkigt att studentfirande inte blir av och jag förstår all ilska och besvikelse över det. Men det är inte det viktigaste just nu!
      VI MÅSTE STOPPA SMITTSPRIDNINGEN OCH ALLA MÅSTE TA SITT ANSVAR! DET HANDLAR OM ATT ÖVERLEVA JUST NU!
      Jag jobbar själv i skyddsmask 90 om dagarna, gör arbetsuppgifter som jag inte är van vid, jobbar övertid och får med största sannolikhet ingen semester i sommar. Varje dag är en kamp och det enda vi vet är att vi måste fortsätta kämpa men ingen vet hur länge.
      Men det vi vet och önskar är att ALLA ska förstå att ingenting kan vara som vanligt. ALLA MÅSTE TA SITT ANSVAR ÄVEN OM DET INNEBÄR UPPOFFRINGAR.
      Det finns en tid efter det här och då vill vi väl att våra nära och kära, kollegor, grannar och medmänniskor ska finnas med!?!

    4. All respekt till er (Läkare Anna m fl) som sliter inom vården och omsorgen, ni är fantastiska! jag förstår att ditt inlägg kan vara ett uttryck av frustration och trötthet men jag blir lite ledsen över ditt raljerande uttryck ”Åhh vad tråkigt…Buhuhuuuu”. Smittan kommer till oss oavsett, den går inte att stoppa den som någon skriver utan det är takten på spridningen vi ska fokusera på, dämpa den. Det gör vi genom att följa FoHM råd och riktlinjer, självklart.

      De flesta ta av våra studenter är fullt medvetna om den allvarliga i situationen. Vi får inte glömma att allt rycks undan för dem, de har suttit hemma sedan i mars, de har svårt att få sommarjobb/ jobb, frågan om eftergymnasiala studier att startar i höst? och snart är bandet med skolan kapat. Det är tufft och svajigt att kliva ut i vuxenlivet för dem (tyvärr tror jag att vi kommer att se en ökad psykisk ohälsa i denna grupp) Det är klart att de sörjer att inte få fira sin student ordentligt. De måste få sörja. Det betyder att de haft drömmar och mål.

      Beträffande firande så verkar det som att skolorna är intresserade tillsammans med myndigheterna hittar en ok lösning utifrån alla rådande bestämmelser. Sen måste vi som kloka vuxna visa vägen, stötta och dela bra alternativ till ett säkert firande.

  22. Kjempebra innlegg Anna!

    Det er en tid for alt. Nå må vi faktisk forstå at det er alvor! Det kommer å ta tid innen Covid 19 er over.

    Din sønn er så klart skuffet – men her har du et ansvar som mor og sette studenten i perspektiv og ikke gjøre dette verre enn det er.

    Lage en fin feiring hjemme for din sønn sammen med nærmeste familie .

  23. Förstår att det är hemskt och tråkigt och det får man känna. Jag hade känt samma sak om det vart min student.
    Men jag lider mer med vården just nu och hur det sliter ut sig och är själv livrädd f att bli sjuk. Studenten kan vi skjuta på. Om vi dör, ja….då blir det aldrig mer på riktigt.

  24. Min son som din ska ta studenten i vår. Här har man bestämt att en klass i taget springer ut och vi får se hemma, då de filmar allt. Såå tråkigt men så är det bestämt här i Norrköping.

  25. Jag är också mamma till en son som tar studenten och jag känner mig kluven. Jag tycker det är jättesynd om alla ungdomar nu, men här har vi en hel generation som är van att allting handlar om dom och att dom ska ha det bra. Föräldrar (inkl. jag själv) som curlat dom sen dom föddes. Allt fokus på dom. Bara barnen har det bra så… Min son och hans flickvän kommer inte få gå på bal, ha nedräkningar och studentfester, ta studenten På riktigt, åka med hela killgänget till huset dom hyrt i utlandet. Jag tycker det är jättetråkigt. Men! Den här gången handlar det inte om dom. Den här gången handlar det om oss, vi föräldrar. Det är troligtvis VI som kommer bli riktigt sjuka, inte dom. Vi har gjort allt för dom i 18år, nu måste dom göra det här för oss! Var son är en väldigt klok, fin, snäll och underbar pojke på alla sätt och vis, men han är också ett barn av sin tid, inte van att måsta stå tillbaka och vi är föräldrar av våran tid, inte vana att säga NEJ!

    ”Jaja, gå på den här festen då, men var försiktig!” Klart han måste få ha roligt tänker vi, det är ju så viktigt att han får ha roligt. Eller? Här är vi villig att riskera våra liv bara för att han måste få ha roligt. Det är ju så vi är, barnen framför allt! Men egentligen vill jag inte att han går på den där festen. Jag vill inte att hans kompisar kommer till vårt hus. Jag vill inte att han ”tar en bastu och dricker några öl med polarna”. Men jag är rädd vad som händer om vi säger nej. Jag kommer vara världens sämsta förälder. Tänk om han börjar må dåligt då. Han som inte ens kommer få ta studenten, klart att han måste få ha lite kul iallafall. Eller? Det mest troliga är att det är han som kommer dra hem viruset till vårt hus men hur mycket vågar/vill/kan jag säga nej till? Jag tycker det är SÅ svårt det här!

    Jag tänker iallafall att den här tiden blir en bra lärdom för livet för honom och alla unga vuxna. 2020 blev året då våra ungdomar var tvungna att göra nåt helt osjälviskt för att samhället dom lever i inte ska gå under. Dom fick vara en viktig del av lösningen. Det om nåt stort!

  26. Skrev ett inlägg innan och ”bra skrivit och förklarat”. Det var riktat till Anna.
    Tack Anna för ditt inlägg!

  27. Finns det ingen möjlighet att ”småfira” studenten i nu med hemma fester, släkt och vänner. Och att sen i göra en stor baluns som det ska vara, i början av september tex, om vi är i ett bättre läge då. det är såklart inte alls samma sak men bättre än inget.

  28. Instämmer helt och hållet Petra. Dela upp det på hela v24. Vad är då problemet. Då får alla elever springa ut. Kram

  29. Bra idéer! Kan du skriva lite om hur du tänkte dekorera hemma under er mottagning, dukning, ballonger osv. Vore bra med tips. Tack på förhand!

  30. Håller med Dig läkare Anna i Stockholm!

    Svenska folket, skärp Er! Visa empati och stötta vårdpersonalen nu, de riskerar sina liv varje dag! De har också söner och döttrar och familjer som vill att de kommer hem från jobbet levande!
    Skrämmande med denna egoism i denna kristid där shopping, reklam, köphets och festande är viktigare. Alla som ska ta studenten hinner, de har hela livet på sig att festa sedan. Och som att fulla studenter skulle hålla avstånd, knappast.

    Ni skulle säkert vilja ha all vård Ni kan få om Ni själva eller Er familj drabbas. Som vuxen kan man förklara för sitt barn om de inte förstår, de får väl vänta precis lika mycket som Du får vänta på tröjan som precis tagit slut på lager.
    Det bästa vore om Ni själva kunnat besöka covidpatienter, då skulle Ni va tyst när Ni gick ut!

  31. Jag lever o ett land där det är nästan full lockdown. Vi får handla mat/apotek etc. vi får vara ute och motionera men inte i grupp. Polis patrullerar och har drönare och robotar som filmar på gatorna. Vi hotas med fängelse el hundratusentals kronor i böter om vi inte har ansiktsmask i affären.
    Vår son har haft hemskola i snart två månader nu och inte sett sina kompisar på lika länge.
    Det är tråkigt och tufft vissa dagar, men vi klarar oss.
    Jag tror på Sveriges modell med forskningsbaserade beslut och tror också många svenskar inser allvaret i denna pandemi och ”sköter sig”.
    Men jag blir helt förstummad av många svenskars attityd (den jag ser) och nonchalans i detta. Det är oerhört provocerande att se hur lättvindigt och själviskt många verkar ta sig igenom detta. Men, det kanske bara är så det framstår i media/sociala medier? Det är kanske så att det ger en orättvis bild av hur det egentligen är?

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg