PYJAMASHJÄLTE & RÄKRISOTTO

.

Idag har vi varit i Deauville hela dagen! Hängt på stranden, haft after-beach på Barrieres uteservering och strosat i byn. En helt ljuvlig dag men mer om det imorgon! Måste dock visa min lille prins i sin nya pyjamas (shoppade den och massa annat fint till honom på Petit Bateaus sommarrea) En onepice som är en lite pyjamassuperhjälte dräkt med mask och mantel och han älskar den:)

.

.

.

Liten sprang ut och slängde sig hängmattan under bigarååträden (och så blev de två en perrrfekt match tillsammans:)

.

.

.

I min mammas urmysiga franska rustika kök här på gården!  Älskar att laga mat här. Kopparskastruller på bjälkarna i taket och riktigt djup restaurangspis

 

 

.

Sen så började det kurra i våra magar och det var dags för middag! PÅ menyn denna måndag hade jag bestämt att det skulle vara Risotto med räkor och grillad sparris. Hade åter igen köpt de där galet goda crevettesen ni vet. Ikväll gjorde jag dessutom egen fond på skalen! SÅ värt ju. Har aldrig gjort det förut men kommer definitivt fortsätta med det, smaken blir en helt annan och inte är det särskilt svårt heller direkt.

.

R Ä K B U L J O N G

(Detta blir 1 1/2  liter buljong)

.

Du behöver: skal från räkor 1 kg, gul lök 1 st, 1/2 fänkålshuvud, 3 st vitlöksklyftor, morot 1 st, vitt vin 3 dl, olja 1 msk, tomatpuré 2 msk, vatten 2 l

.

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader och rosta räkskalen på en plåt i ca 20 min. Dela grönsakerna i grova bitar. Ta fram en rymlig kastrull och värm upp med oljan i. Lägg i grönsakerna och fräs dem. Tillsätt tomatpuré och höj värmen. Lägg i räkskalen och fortsätt att fräsa runt ett par minuter, häll sedan på vitt vin. Fyll på i kastrullen med vatten och koka upp och låt koka i 30 minuter. Använd en finmaskig sil (så att du inte får med massa räkben och annat) och sila fonden ner i en annan kastrull. Nu är det dags att reducera buljongen tills typ hälften av vätskan (1 1/2 l) återstår

.

.

.

Detta blev alltså den godaste Risotton som H någonsin smakat och jag håller med!!!

.

.

.

Riktigt feelgoodmat med en krämig risotto inte sant??:)

.

.

R Ä K R I S O T T O

.

4 portioner

.

Du behöver: 1 1/2 l räkbuljong, 3 1/2 dl arborioris,  2 finhackade schalottenlökar, 1 finhackad vitlök, 2 tsk rivet citronskal, 2 msk färskpressad citronsaft, 350 g kokta räkor, 1 1/2 msk hackad dill, 2 msk hackad bladpersilja, 3 msk smör, 2 1/2 dl nyriven parmesan, salt och svartpeppar.

.

Gör så här: Skala och hacka löken, fräs den blank i olja i en kastrull, tillsätt riset och fräs ca en minut tills riset blir lite genomskinligt och blankt. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt sen ett par deciliter av buljongen och låt det koka in. Sänk värmen och späd successivt med resten av buljongen till en krämig risotto, total tid cirka 25 minuter. Tillsätt sen när riset är mjukt (provsmaka! Är det för hårt, fortsätt spä med vatten/buljong) citronskalet och citronsaften. Rör ner smör och parmesan i riset och smaka av med salt och nymald peppar. Tillsätt de skalade räkorna, dill och persilja och rör om snabbt och servera direkt. Njuuut!
.
.
Ha nu en mysig kväll och kom ihåg att vara snälla mot er själva och alla andra! (Viktigt att påminna om ibland, känns som det finns lite för mycket irritation just nu?<3)
’.
.
.
KRAM
.
.
.

22 kommentarer till “PYJAMASHJÄLTE & RÄKRISOTTO

 1. Tack för alla inspirerande inlägg! Önskar min familj haft hus i Frankrike & inte i Tornedalen!

 2. Ser så mysigt ut!😊 Gillar även din linneskjorta, letar efter just en sån.

  1. Skjortan kommer från Busnel, har den själv i tre färger. Lite överdrivet kanske men den är helt underbar och passar både med och utan byxor.

 3. Förstår mkt väl att ni ville åka till Frankrike och se till er familjs hus. Men, skulle ni inte hålla er i huset på gården under er vistelse, som ligger avsides? Tycker mig se att ni är på utflykt rätt ofta..? Lite intressant är det att jag inte känner en enda som är utomlands i sommar, ingen. Alla semestrar i närområdet, många brukar åka utomlands, men inte i år.
  Dock börjar fler och fler influencers resa till bad och värme. Ja, man får. Men det är lite intressant ändå, vilka som reser och inte…

  1. Jag känner väldigt många som är utomlands denna sommar, de flesta av dem har precis som Petra sommarhus i andra länder, de flesta i Spanien, några i Grekland. En del flyger men de flesta bilar. Min morbror och fru bilade ner till sitt ställe i Italien som vanligt och det var inga problem och några vänner har precis kommit fram till Kroatien.

   Däremot känner jag ingen som åkt på charter i sommar, för trängsel på stora all inclusive-hotell med poolområden och liknande känns väl inte som nån vidare bra idé, sen är det är så oklart kring alla kontrakt mellan hotell och flygbolag mm så det finns knappt chartrar att boka.

   I mina flöden ser jag inga influencers (förutom Petra) som semestrar utomlands utan de jag följer gör Sverige istället.
   Ser dock inga problem med att resa så länge man följer restriktioner och håller avstånd på stränder och annat precis som Petra gör, då finns ingen risk för smitta. Skulle väl vara shoppingen som kan bli knepigare..

   1. Aha, så olika det kan vara. Stora influencers som ex Paula Rosas, Nina Campioni, Bianca Ingrosso och Maja Nilsson Lindelöf tycks vara utomlands nu. Men, namnen är egentligen oväsentligt, var mer femonemet jag funderade kring. Bor i mellersta Sverige, dvs 50 mil norr om Sthlm. Skulle definitivt behöva värme och sol, men det blir ingen resa i år. Allt gott.

  2. Man kan ju också ändra sig när man ser hur förutsättningarna ser ut när man väl är på plats. Följer man rekommendationer och håller avstånd är det ingen skillnad på att semestra där jämfört med i Sverige.

   Vi har hus i Spanien och jag är med i flera Facebookgrupper för svenskar på Costa Blanca och det var många svenskar som reste ner till sina hus så fort det var möjligt. ”Vanliga” svenskar alltså, inte influencers:)
   Om det inte hade strulat så förbaskat med våra flygavgångar (inställda, ombokade, inställda igen osv) hade vi åkt också.

  3. Var säkert en annorlunda feeling på plats. Så länge man är på bra avstånd och har handsprit och tvättar sig noga så verkar det gå bra. Jag var en av dem som reagerade starkt på att de skulle åka, men alla gör ju som de vill i alla fall. Det är deras val. Blir dom sjuka så får dom ta det då. Jag rör mig på landet i butiker och mataffärer, ingen skillnad mer än att man är långt hemifrån om man blir väldigt sjuk/ hamnar i respirator el liknande utomlands.
   Nu har ju smittan börjat stiga i Europa, vilket inte är så konstigt. Men folk är ju överallt hemma i Sverige också. Fast det känns som att vi tagit vår smäll intensivt. Värre för de länder som stängt ner tror jag.

  4. Jag tycker snarare att det är väldigt intressant att se hur många av mina vänner som reser utomlands i år. Jag semestrar inom Sveriges gränser (men bilar ändå runt en hel del), både vänner och exakt alla mina kollegor reser utomlands. Ingen av dem till egna hus utan helt ”vanliga” semestrar. Jag trodde det skulle vara mindre i år men nope.

   1. Aha, spännande hur olika det kan vara. Känner som sagt ingen, och ett vanligt år reser de flesta till nåt land vid medelhavet. Bor i mitten av Sverige, dvs 50 mil norr om Sthlm, undra om folk som bor söderöver reser mer..!? Allt gott.

 4. Vad härligt ni har det, njut och ha en fortsatt mysig semester😊
  Kram

 5. En sån goding han är er lille prins!
  Och ett sånt härligt kök, väldigt mysigt ser det ut. Uppvuxen på en västkustö som jag är så är det självklart att man kokar egen fond, går ju inte att jämföra med köpefond. Så enkelt ju, gott och onödigt att slänga skalen utan att använda dem. Dessutom har jag jobbat för Mannerström och han skulle väl halshugga en jäms med tårna om man gjorde annat haha.
  Ser väldigt gott ut, har räkor i kylen så det får bli en risotto enligt ditt recept till middag, mums!

 6. Är crevettes någon speciell räka? För annars betyder det väl bara räka på franska.

 7. Det ser underbart ut! Fast jeg synes det er dårlig omdømme å reise utenlands nå. Jeg er født i Sverige og har hele min familie inkludert mine foreldrer i Sverige som jeg og mine barn ikke har møtt siden januar. Har lite forståelse for å dra på ferie til utlandet nå! Vi har også hus i Sverige som vi ikke har vært i på lenge. Hatt flere turer til utlandet bestilt også som vi ikke drar på. Vi må være solidariske og ikke bare tenke på egne behov men på felleskapet! Det går å finne på mye bra i nårområdet et år!

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg