JAG SKA KÖPA ETT VÄXTHUS

.

Vet ni vad jag gör just nu! Jag surfar ljuvliga växthus och orangerier för fullt för nu vill jag skaffa ett sånt. Ett lagom stort men rejält med en murad grund och handslaget tegel på golvet…. Åh. Plats för tomatplantor, slingrade gurkor och citrusträd och så att man kan sitta minst 6 personer och äta. Kanske en liten kamin så man kan få värme? Förstå s å mysigt. Har vänner som har en sån riktig murad pizzaugn i sitt växthus, hur läckert som helst. Mina föräldrar har alltid haft växthus och mamma fick ett stort av pappa när hon fyllde 40 (tror jag det var) I det sov jag och mina vänner ibland på sommaren och det doftade s å gott där inne..

.

Hur som, gillar det ovan jättemycket, så fina färger! Liknar det mamsen har på Gotland. Tänker att man kanske skulle ha en hel murad vägg mot grannen, det ska ju ligga längst ner i trädgården. Lite mer orangeri med värme året runt! Lekstugan får flytta till där studsmattan är tänker jag  och studsmattan får ryka. Inte superjätteledsen över det nej:)

.

.

.

Vitt växthus i trä är ju så magiskt fint. Klassiskt. Kan ju inte låta bli, pga erfarenhet av måla spröjs, tänka att det behöver ju säkert målas om sen en vacker dag. Vilket p i l l. Kanske bara dörrarna kan var i trä? Nej vi kommer inte fixa ett sånt eget hemsnickrat tokfint av gamla fönster osv som jag sett. att visa bygger. Då krävs det ju en handy man (jag har ju en mera handsome man;)

.

..

 

Kan man bygga växthus nu eller ska man vänta till i vår förresten? Jag tänka med murning och så. Tar ju kanske en bra tid med leverans osv. Har ni bloggisar kanske något eget växthus eller bra tips så snälla  – bring it on!

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

24 kommentarer till “JAG SKA KÖPA ETT VÄXTHUS

   1. Kolla Victoria Skoglunds växthus, det är ju magiskt! Hon har frikostigt med bilder på sin insta. Minns inte vad deras leverantör hette men en enkel googling löser det 🙂

 1. Men så underbart kul! Det är ju det bästa att ha sin egen oas dit man kan smyga med kaffekoppen och bara njuta 🙂 Vi byggde ett Classicum med mur för några år sedan, så nöjd!! Och underhållsfritt i aluminium (eller vad det nu är) Ett tips är att det aldrig kan bli för stort så gå på en större modell än du kanske tänkt…Lycka till och det kommer att bli helt underbart fint kan jag redan nu ana 🙂

 2. Skulle börja redan nu. Allt tar ju tid med markarbete och man vill ju bara komma fram till piff!
  Satte igång med mitt runt valborg och fick slita hela maj – såå värt! Odlar galet mycket tomater och det går ju att ta med lite vin när msn ska vattna eller plocka tomater..😉

 3. Vi håller precis i detta på att bygga vårt orangeri längst ner på tomten.
  Vi har en brunt tegelhus från 1934. Vårt orangeri muras på liknande sätt. Tegel på två sidor, en murad spis. Sedan blir det svarta glaspartier mot uteplatsen.
  Vi kommer ha takfönster och sesumtak.
  Vi har gjuten platta i vårt orangeri.. som sedan binds ihop med gjuten platta och utekök utanför.
  Vi har låtit en arkitekt hjälpa oss, och stilen vi håller binder ihop det med vår stora tegelvilla, och inspo från den danska arkitekturen.
  Någon del murad gör ju det hela väldigt gediget och en varm känsla.
  Lycka till, du kommer aldrig ångra dig..

 4. Så kul! Era vänner har ju så fint på bilderna! Börja nu! Bygganmälan och markarbeten är skönt att ha klart nu så går det snabbare till våren! Tycker grå och lyxigt trä är finare än vitt men det ska ju såklart passa till huset! Lycka till!

 5. Åh var roligt! Denna resa vill jag följa – för jag ska också skaffa växthus. Vill ha ett funktionellt men samtidigt vackert. Murat är ju drömmen!

  1. Ååå va kul med växthus! 😃 Ska bli kul att följa, jag är också sjukt sugen på Växthus men har tyvärr inte tiden jag skulle vilja lägga på det för att det ska bli bra.

 6. Kolla hos Yayanaomi, hon har väl nyss byggt ett och verkar ju full av bra idéer 🙂 Sen brukar inte du vara tom på idéer själv, så du får säkert till nåt jätteläckert 🙂

 7. Byggde ett Classicum glashus förra året på 25m2. Lagom stort för en familj på sex pers. Hade först tänkt bygga med mur, men markförhållandena gjorde att vi valde om och byggde helglashus på trädäck. (Insta: byGallon)

  Tips/lärdomar:
  Bygg inte för litet!
  Placera om möjligt inte i rent solläge, utan hellre med vandrande skugga. Rent solläge gör det vidrigt varmt och otrevligt för både växter och oss.
  Bygganmälan (inkl. brandplatsen) krävs även om det faller under Attefallsreglen och det tar lite tid. Få växthusleverantörer erbjuder tjänsten att sy ihop det administrativa. Om du planerar det mindre än fyra meter från grannen krävs deras godkännande. Börja därför med en tomtritning och grannarnas signatur, sen vidare till kommunen.
  Satsa lite extra krut på isolering av plattan, så förlänger du ”året”.
  Hel vägg och kamin låter ljuvligt. Visst har de det på stenugnsbakeriet i Rute?

  Jag hade definitivt kickat igång projektet redan i år. Lång beställningstid och mer pappersjobb än man tror. Gjuter ni platta redan detta året, så finns det goda möjligheter att ni får en HEL växthussäsong nästa år…

  1. Tack snälla för superbra råd och tips! Ungefär samma som jag tittat på. Gillar ni Classicum och tycker ni 25 kvm blev lagom? (och ja Ruteväxthuset har precis så)

   Kraam

   1. Är mycket nöjda med Classicum (även om jag tycker att trähusen är så mycket snyggare). Gillar att det känns relativt underhållsfritt.

    25m2 ger möjlighet till stort matbord + loungemöbler. Är nöjd med att vi valde ett större hus än vad vi ursprungligen tänkt.
    Har vi fest byter vi enkelt ut loungemöblerna och sätter in ett extra matbord. Får på det viset lätt plats med 20pers. När vi utökade storleken valde vi att göra det på bredden, vilket underlättar när man är många och man kan runda borden utan att tränga sig förbi övriga sittande…

 8. Underbart med växthus! Vi har precis byggt ett från Sweden Greenhouse (som dina bilder kommer ifrån). De är dock i trä och handmålade med linoljefärg, så kanske inte vad du söker. Men jättefina, tycker vi. Som någon ovan skrev, väldigt mycket att stå i med bygglov, markarbeten, gjutning av platta, dragning av el och vatten osv innan det ens är dags för växthuset att monteras (på min insta villanagorlunda ser du lite om detta om du vill). Vi började planera i oktober förra året och veckan efter midsommar monterades växthuset. Så det tar tid, men det är ju också roligt! Och underbart när det är klart. Bästa projektet vi gjort!

  1. Tack för info! Sååå galet fint växthus ni fick (har varit in och kikat:) Växthusdrömmen ju. Förstår att ni är supernöjda med allt! Kraam

 9. Vi håller på i detta nu med vårt växthus på mur. 20 kvm. Det tar tid! Vi bygger i leca och har putsat muren. Många moment. Men så värt det, hoppas jag! Sikta på att gräva tidigt i vår när tjälen släpper. Då kan ni njuta nästa sommar ❤

 10. Å så kul! Drömmer också om ett växthus så det här ämnet ser jag fram emot att följa! Du har så god smak. Glad lördag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *