ULTIMATA HÖSTMATEN – BOUEF BOURGUIGNON

.

Igår kom hösten på riktigt på besök! Den är iofs borta idag, 18 grader och soool just nu i Småstaden tjohooo. Men på söndagen var det ju bara hällregn och verkligen grått. Såna dagar passar en varm mustig gryta som handen i handsken och jag gjorde en riktigt riktigt mumsig Bouef Bourguignon. MYCKET godare än den är att stava till men man kan ju kalla den Burgundisk gryta också (Fast då vet kanske inte så många vad man menar) Jag är typ uppvuxen på denna rödvinsgryta – den och Kreolskans Söndagsgryta, Quiche Lorraine och Spagetti Carbonara var det vi åt oftast på helgerna när jag var liten. Vad jag minns (Så gjorde mamma eller pappa alltid efterätt! Kommer ni ihåg ”Svamparna” med inlagd persikohalvor, banan som skaft och strössel på förresten? Med grädde till. Mums, jag älskade det när jag var liten. Inlagd frukt på konserv är SÅ barndom för mig. Vi äter typ aldrig efterrätt här hemma om vi inte har gäster:).

.

.

Den här rätten ska smaka mycket! Men inte skarpt och för vinigt utan mer ja mustigt. Låt den puttra länge så att nötköttet blir mört och fint. Jag har ett jättebra recept nedan, ni måste prova!

.

.

B Ä S T A  B O E U F  B O U R G U I G N O N

.

Du behöver: 1 kg högrev, 2 paket bacon, 3 vitlöksklyftor, 1 morot, 1 ask hela små champinjoner, 1 burk syltlökar, ca 1/2 flaska rödvin,  1 msk tomatpuré, vetemjöl, 1/2 dl balsamvinäger, 2 dl vatten, 1 msk kalvfond, 3 lagerblad, färsk persilja, färsk timjan, salt, peppar.

.

Gör så här: Dela högreven i mindre bitar och krydda köttet med rikligt med salt och peppar och bryn den med smör i en gryta Skiva och tillsätt bacon när köttet är brynt och bryn ytterligare lite till. I en stekpanna med smör steker du champinjonerna och vitlöken och häll sen över blandningen i köttgrytan. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl som du rört ut i lite vatten. Rör om. Tillsätt sedan balsamvinäger, fond, vatten och vin och avrunnen syltlök. Gör en bukett av moroten, lagerbladen och örterna och bind steksnöre runt. Lägg ner i grytan (Denna tar du ur innan servering, ska bara ge smak). Rör om. Låt allt koka på svag värme under lock ca 1 1/2 timma eller tills köttet är mört. Tillsätt mer vatten  och rör om efter behov. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Servera grytan tillsammans med ris och gärna klippt persilja (glömde jag:)

.

.

 

.

Sååå gott och mysig riktig feelgood höstmat!

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

5 kommentarer till “ULTIMATA HÖSTMATEN – BOUEF BOURGUIGNON

  1. Jaa, svamparna av persikor och banan – hade jag ju glömt! Hade ni samma kokbok som vi då, eller det var kanske ett utbrett inslag på helgmenyerna på 80-talens bord 🙂

  2. MMM, det ska jag prova 🙂
    Jag minns inte någon svamplook, men däremot persikohalvor med vispgrädde. Eller päronhalvor med after-eight hahah. Å frukt-coctail, med det goda körsbäret..
    Jättesnygg tröja du har på dig 🙂 å din fåtölj blir snyggare och snyggare tycker jag när jag tittar på bilden.

  3. Åh! Kanelbullar i mästerlig utformning och härlig höstgryta – på en och samma dag! Det hade man inte tackat nej till! Hade Guide Michelin hittat hem till dig hade du säkert fått ett gäng stjärnor! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  4. Ja Bouef bourguignon är verkligen gott.men även Coq au vin gjord på kyckling lårfilé.

  5. Testa och köp Carlströms bacon. Efter det vill man inte köpa paketerat. Supergott att göra carbonara med det.

Comments are closed.