GRÄDDBAKAD LAX

.

Igår gjorde jag en såå mumsig vårig laxrätt till middag som ni måste få receptet på idag! För visst är det vår med just lax?? Lax och spetskål bakade i grädde i ugn, jamen ni fattar ju vad MUMSFILLIBUBBA

.

.

.

Serverades med pressad potatis och gremolata – perfekt bjudrätt ju. Och extremt lätt att fixa dessutom! Recept finns nedan. Jag gjorde pressad potatis till men jag hoppade att äta det själv. Hoppar ofta just potatis om den inte är färsk då eller fast som Amandine (med smör mmm) eller i form strips.. Kan äta hur mycket strips och pommes som helst (Hellre pommes än chips alla dagar i veckan typ:) Dock har skolan för alltid förstört helt vanlig kokt mjölig potatis, blä det äter vi typ aaldrig. S å tråkig mat. Kokt potatis vs riktig god al dente pasta – finns det någon som hellre tar kokt King Edwardpotatis när det gäller smaken???:)

,

,

.

Receptet hittade jag i denna kokbok av Johanna Westman som är för barn faktiskt och Beas!

.

.

G R Ä D D B A K A D  L A X

.

.

Du behöver: 500 gram laxfilé utan ben och skinn, 1 spetskålshuvud, 1 purjolök, 1 matsked olivolja (jag tog även och hyvla på lite smör) 1 dl flagad sötmandel, 3 dl vispgrädde,  salt, svartpeppar

,

Gör så här: Sätt ugnen på 175° varmluft. Skär vspetskålen i fyra bitar. Tvätta purjolöken och skär i bitar.  Lägg spetskål och purjolök i en ugnssäker form, strö över mandel och 1/2 tsk salt. Häll på grädden, tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Lägg laxen i formen och strö över 1 tsk salt. Tillaga ytterligare ca 10 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt vila 2–3 min före servering. Potatis: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av. Pressa ner den i en serveringsskål med en potatispress. Strö över flingsalt och lägg på smöret. Toppa laxen med Gremolata och servera med pressad potatis.

.

.

Gremolata: 2 citroner, 5 vitlöksklyftor, 1 dl hackad persilja, 3-4 msk olivolja, salt, svartpeppar, malen. Gör så här: Tvätta citronerna och finriv skalet. Hacka vitlöken och persiljan fint. Blanda citronskal, vitlök och persilja i en skål tillsammans med oljan. Smaka av med salt och peppar.

.

.

Idag är en galet fin dag i Småstaden igen och huset är precis nystädat (har världens bästa städerska) och jag sitter ute på terassen med en kaffe och bara n j u t e r just nu! Njuter och funderar OM man kanske vågar boka en liten resa till hösten… Vore s å himla mysigt att ta en långhelg i  NY med H tex… Har ni bokat in några resor som ni ska göra när detta är över? Eller då när ni tror att pandemin är över, lite svårt att veta men det finns ju avbeställningsskydd etc.. Det är ju bra priser nu på många hotell om man kikar runt. Bara så trist att längta och planera in något kul och man tvingas ställa in allt sen kanske? Men när det väl blir som vanligt igen så kommer det väl bara säga BOOM så är mycket redan bokat och det blir höga priser på det mesta..

.

.

Nu  – fota ett samarbete och sen hämta lillprinskorven!

.

.

KRAM

.

..

 

Rekommenderade inlägg

31 kommentarer till “GRÄDDBAKAD LAX

 1. Denne så nydelig ut, takk for tips. Du dekker alltid så flott på bordet. Kos deg i finværet!

 2. Väntar tills det är ok för resor , även om jag längtar massor 🤗 har inte rest på 2 år 😳 inser jag nu.
  Det där lät väldigt gott!

 3. Framförallt är det ju sååå värt med just bara ett par dagar på andra sidan Atlanten! Hållbart och perrrrfekt, liksom. Klart man ska resa! Ju mer desto bättre, har jag hört. Bara längtar tills hela jordklotet kan resa igen. Bäst är weekends på många olika ställen. Go girl!

  Eller vad var det man ville influera andra att göra mer av nu igen…? *tänker jättejättenoga*

  1. Vet du, om du inte vill resa så går det jättebra att du stannar hemma. =) Ett tips i all välmening. Låt oss andra drömma, boka och längta efter resor.

   1. Men guud, vem är du? Du verkar väldigt passivt aggressiv? Hugger på allt och alla som inte stryker medhårs å gullar och tycker som du. Du framstår inte heller så himla trevlig alla ggr. Du verkar få ut ngt av att tillrättavisa alla. Varför har du tagit på dig jagskaförsvarapetranomatherwhatbyxorna?

    1. Öhh, du har nog lite svårt att uppfatta ironi, va? Man behöver inte stryka medhårs och hålla med om allt men att skriva något så barnsligt och onödigt hör inte hemma i ett kommentarsfält 2021. Du verkar också ha ganska vassa åsikter och går gärna emot strömmen? Mår du bra av det?

     1. Fast det är ju just det där med att klimatet och miljlön angår oss alla. Det hjälps inte att jag stannar hemma tills jag dör om alla andra uppmuntras till enorm miljöbelastning. Jag tycker inte alls att influencers ska försvaras i ett läge då de uppmuntrar till negativt beteende för världen. Tycker du?

     2. Svar till Maria: det är en komplex fråga där vi behöver komma ihåg (sällan man tänker på det) att flygen inte ensamma står för utsläppen utan det är inte minst all transport och omoderna (bensin, diesel) bilar samt allt köttätande. Så ja, lite kan man göra genom att dra ner på resorna men det finns betydligt större bovar i klimatdiskussionen är flygresorna. Så att klanka ner på en influenser som flyger är lite småaktigt om jag ska vara riktigt ärlig. Ska vi göra något åt klimatfrågan behöver vi titta på allt som orsakar utsläpp.

     3. Ironi? 😅 var då? Jag älskar ironi när det används på ett bra sätt. Ja, jag har starka åsikter, kanske väl starka ibland men jag kan backa också, säga förlåt, tänka om, få nya infallsvinklar osv. Jag har inte alltid rätt. Ja, jag går faktiskt rätt ofta mot strömmen. Egen åsikt. Faller inte för vad alla andra tycker. Det känns väldigt skönt.
      Man kan tycka för och emot om det mesta.
      Jag mår toppen 🤗 tackar som frågar. Hur mår du själv?

     4. Svar till Katariina: exakt så. Vi måste titta på allt som orsakar utsläpp. Extra mycket ska man titta på sådant som kallas lyxkonsumtion. Då håller du alltså med mig om att det är helt rätt att kritisera Petra i hennes oansvariga idealisering och normalisering av vansinniga weekendresor helt för nöjes skull på andra sidan Atlanten. Om man inte inser att det är exakt den typen av beteende som är allra enklast (och den frågan är inte det minsta komplex) och nödvändigast att förändra, ja, då finns inget hopp för miljödebatten. Man ska inte försvaras det minsta om man propagerar och stoltserar med ett sådant konsumtionsmönster.

     5. Till Maria: nej, jag håller inte med. Flygindustrin står för en liten del av utsläppen, fordonsindustrin bidrar med mycket mycket mer. Att komma med pekpinnar till en influencer är inte lösningen. Men det här ingen blogg för klitmatdiskussioner. Låt oss njuta av fin inredning, snyggt mode, vackra ting och god mat här!

      Och till Åsa K: jag mår alldeles utmärkt, tack! I grunden tycker jag det är bra med starka åsikter men vad jag menar är att man inte behöver uttrycka sin åsikt i alla frågor.

  2. Men att ha dubbla boenden i olika delar av Sverige och ta båten för att komma till det ena, det känns ok för dig va? Med tanke på hur du gillar att uppfostra andra så är det tur att du själv är perrrfekt…Nä att komma med pekpinnar och skamma andra människor kommer inte hjälpa till att förändra beteenden, så börja med att prova någon annan metod Maria

 4. Jag hoppas på att kunna åka i höst. Men jag vågar inte boka något än. Vill vara vaccinerad och att det ska vara öppet på resmålet, och inte munskyddstvång på plats. På flyget är det ok med munskydd. Sedan när man är framme vill jag känna ”normalitet”. 😉
  Tror som du Petra att det kommer bli en bokningsboom när pandemin släpper sitt grepp.

 5. Petra du måste lära dig koka potatis på riktigt! 😀 Eget potatismos på K Edward är supergott. Rätt kokt potatis med kalvstek och gräddsås är ljuvligt gott (men kanske låter tråkigt)- men jag börjar väl bli gammal som tycker det – haha 😆. Ugnsbakad spetskål med smör är annars en favorit hos mig och friterade vaxbönor likaså *tips*

 6. Åh, jag hoppas så att folk tänker nytt kring sitt resande efter pandemin! Att så många som möjligt inser att en weekend till London, Barcelona eller t.o.m. NY inte är hållbart.

  Jag älskar att resa, men har fått tänka om. Min familj kommer att flyga igen, men de resor vi gör kommer att vara mkt färre, inte gå lika långt och vara noga utvalda. Weekendresor med mannen och mina vänner kommer vara med tåg framöver.

  Hur tänker du kring detta Petra? Tycker du att det är viktigt att ställa om? Både gällande resor och konsumtion? Vad tänker ni andra som läser?

  Jag menar verkligen inte att vara dömande mot någon som väljer att resa. Herregud, jag gjorde det ju själv för inte så länge sedan! Men jag tycker att det är viktigt att man rannsakar dig själv och sitt beteende.

  Var snälla mot varandra!

  1. Jag tycker det är jättesvårt att bestämma sig för aldrig mer. Aldrig mer flyga till andra länder, aldrig mer Asien eller London eller Grekland eller Usa..,Då är jag ändå extremt flygrädd och flyger högst motvilligt men det är max en flygresa en gång om året. Sist vi var på långresa var 2016 så vi flyger inte långt och ofta. Sen använder vi tex väldigt sällan vår bil och har en hybrid. När det gäller konsumtion och det jag tex visar här så är det ju en del av min inkomst, något jag jobbar med ungefär som ett magasin etc.

   Men man kan ju och borde alltid göra mer. Kram

  2. Bra skrivet! Att flygtrafiken globalt står för några procent av CO2-utsläppen beror ju på att det stora flertalet eller aldrig gör långa resor med flyg. En liten andel av befolkningen står för en stor del av de globala utsläppen och det är förstås de personerna som behöver ställa om mest. Gäller givetvis inte bara flygresor utan all form av klimatbelastande konsumtion.

 7. Tack snälla för att du delar med dig av detta receptet. Laxen ser verkligen kanon god ut. Jag hoppas så att vi alla ska kunna börja resa och röra på oss mera nu i höst. Vi får nog alla hjälpas åt att hålla tummarna.

  https://kamillaskamera.com/

 8. Nog längtar man efter att resa, men det kan lika gärna vara en resa inom Sverige med familjen som en långhelg i Paris med maken. Jag tror barnen längtar mer efter att resa än vad jag själv gör, jag känner mig nöjd med lite vuxenhäng med maken på något trevligt ställe. Vi har en weekend på Blaxta Vingård inplanerad i maj (maken och jag), sen har vi hyrt en lägenhet i Grebbestad senare i sommar hela familjen.
  Något som däremot redan har slagit till ordentligt är att folk börjar gå till frisören igen, det fick jag känna på igår. Skulle boka en klipptid och kunde tänka mig exakt när som helst i veckan, vilken tid som helst….första lediga tid var 11 juni!! Min frisör sa att alla vaccinerade äldre nu vill klippa sig. Ja ja….får fortsätta sätta upp mina torra, risiga toppar i en tofs ett tag till 🙂

  Ha en underbar dag och tack för allt du bjussar på!

  Camilla

 9. Jag hoppas att detta nu inte tolkas som en kritik, men du frågar ju om vi har resor planerat och hur vi tänker runt det. Så jag svarar uppriktigt, men får väl i just denna blogg säkert räkna med att det tolkas som ett surt påhopp.
  Jag har inte rest inom länet, landet eller utomlands sedan pandemin bröt ut i fjol. Planerar inte att göra det i år heller. Jag är inte vaccinerad än. Min 83 årige far har inte ens fått sitt vaccin ännu. Jag är alldeles för rädd för att bli smittad eller sprida smitta till andra, så jag kommer vänta med att resa till pandemin är över. Mitt samvete skulle inte palla med att vara den superspridare som gör andra sjuka. Tyvärr tror jag att vi får leva med detta en tid framöver. För min del kan det nog bli aktuellt med en resa inom landet tidigast nästa år. Andra får givetvis göra som de vill. Jag varken vill eller vågar chansa med att planera något i den tid vi lever i just nu.

 10. Men mums! Tackar för tipset, ska lagas ikväll 🙂
  Yes vi har en resa bokad, med fria ombokningar om det inte skulle gå när vi tänkt. Längtar ihjäl mig!

 11. Min viktigaste och mest relevanta fråga är om du lagar lax och tänker på resor för att du är i klimakteriet alternativt förklimakteriet?

  😉

  1. 😅😅 dagens roligaste! Tack f skrattet!
   Kan i n t e vara ngt annat än klimakteriet som spökar här ( obs ironi)
   Jag ska prova receptet. Älskar både lax och spetskål 😻

  2. Jopp det är nog tyvärr så – lax & NY- drömmar är ju säkra symptom det med! Gammeln har tagit mig😂

   1. Hahahha, va rolig du är! Gammeln, den ska jag börja använda!
    Stor kram på dig Petra!

 12. Det både ser och låter gott, ska testa den här laxen till helgen. I dag blir det varmrökt lax med limeaioli.

 13. Tack för receptet, det var såååå gott! Hela familjen uppskattade det 🙂
  Kram Ida

Comments are closed.