ASIATISK NUDELSALLAD MED FRITERAD KYCKLING

.

Varsågod – söndagslunch!

.

.

Heeeej bloggisar!
.

.

 

Mår ni bra!? Jag mår lite sisådär denna söndag, känner att en rejäl förkylning är nog på g… Det kliar liksom i näsa och ögon och hals och huvudet dunkar och ett öra värker. Tydligen något som går nu – bara typ halva Beas klass och halva föris var på plats i fredags! Så det fick bli söndagsmat med mängder av vitlök, ingefära och chili – vill alltid ha det när jag är förkyld. Stark asiatisk mat. Som tex en het Tom Kha Gaisoppa eller liknande, såå gott. Resten av la familj var dock inte lika sugna på soppa så det fick blir friterad kyckling (blev så galet bra) med en asiatisk nudelsallad och viatnamesisk  Nuoc Chamsås

..

 T E M P U R A  F R I T E R A D  K Y C K L I N G  M E D  N U D E L S A L L A D

.

4 pers

.

Du behöver: 500 g kycklingfilé, 1 finhackad röd chili, 2 finhackade vitlöksklyftor, 1 tsk riven ingefära, 1 msk fisksås, 1 tsk sesamolja, 1 påse färdig  tempuramix (finns på Ica tex) och olja till fritering (jag använder vår fritös)

..

Gör så här: Blanda chili, vitlök, ingefära, fisksås och sesamolja i en plastpåse. Strimla kycklingen och marinera den i påsen i kylen (Gärna ett par timmar!) Blanda kycklingen med tempuarmixen  och värm oljan till 160 grader i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Fritera kycklingen i omgångar så den blir gyllenbrun (tar ca 5 minuter)

.

Sallad: 1 pkt risnudlar, 2 morötter, 200 g romansallad,  3 salladslökar, en kruka koriander, 5 dl böngroddar, 1/2 dl salta jordnötter. Koka ett paket risnudlar enligt anvisningar, strimla två morötter, dela 3 salladslökar i 2 cm bitar, dela romansalladen i bitar och och groddar.

.

Gör så här: Hetta upp en wok med lite olja och lägg i nudlar, morötter, sallad, salladslök och böngroddar. Woka tills det blir ljummet. Tillsätt hälften av Nuoc Chamsåsen och kycklingen. Värm alltihop snabbt medan du rör runt.  Tillsätt sist koriander och jordnötter.
.
.

.

N U O C  C H A M S Å S

.

.Du behöver: 3 msk fisksås, 3 msk vatten, 2 msk risvinäger, 3 msk strösocker, 2 msk limejuice, 2-3 vitlöksklyftor finhackade, 2 msk hackad ingefära,  1 röd chili skuren i tunna skivor. Blanda alla ingredienser och rör om till sockret löst sig.

.

Nu är det dags att krypa upp i soffan nere i tvloungen i källaren och ha söndagsmys och titta på film! Vet dock inte vad vi ska se så kom gärna med tips! (är sugen på någon spännande actionrulle!)

.

.

KRAM

.

.

Pssst! Aporopå recept så fick jag denna hälsning idag: ”Är inte detta Camilla Hamids recept? En länk eller iaf credd till henne borde du verkligen skriva med”…Ja hur är det med det här med recept egentligen. Behöver er hjälp. Nu hade jag inte hittat just detta hos Camilla Hadid men hennes Blåbärspajsrecept stämmer ju mycket riktigt exakt med det jag skrev. Men hur ska man veta vems recept som är det ”äkta” eller det ursprungliga!? Blåbärspaj med smuldeg är ju inte kanske helt nytt men jag vill ju absolut inte trampa någon på tårna. Kan absolut  erkänna att jag har tagit måånga recept hit och dit sen jag började blogga, ytterst få som jag uppfunnit helt själv (Typ noll:) Men jag har ju aldrig skrivit att det är något jag kommit på helt själv heller eller tagit åt mig ”äran för” (jag är ju liksom ingen receptbank eller matblogg eller skriver kokböcker etc). Borde man kanske söka genom hela nätet med recept för att hitta ursprunget tycker ni och credda så det blir rätt. Vad tycker ni? Recpetet ovan jag skrev idag är iaf en till stor del influerad av Tareq Taylor men inte exakt samma. Så ska jag credda  då eller blir han småsur eftersom jag gjort om det? Svårt!

.

.

..

Rekommenderade inlägg

15 kommentarer till “ASIATISK NUDELSALLAD MED FRITERAD KYCKLING

 1. Äh, bry dig inte om det! Jag blir glad när jag får mumsiga recept och var och vem som har komponerat det ena eller andra receptet är ju helt omöjligt att veta, eller hur?! Var kom receptet från ex flygande Jakob ifrån? Ingen aning och det är väl ingen som bryr sig om det. Precis som du skriver så är du ju ingen kokboksförfattare, du är inspiratör och du inspirerar mig till 100%!
  Det finns så många som hela tiden håller dig hårt i örat, vill nog trycka till dig lite och se till så att du inte ska tro att du är något!
  Kram till dig, bästa inspiratören ever! Längtar förresten efter ett inlägg med tydliga bilder på hur det blev i din helt underbara trädgård! Kram igen!

 2. Det där blir ju svårt, vem uppfann en klassisk knäckig blåbärspaj? Jag skrattade lite för exakt det recept du visade använder jag också, och det är direkt snott från min mamma som hade det skrivet med blyerts i ett mycket kladdigt block som hon i sin tur tog med sig när hon flyttade från Finland. Receptet har alltså funnits sedan innan Camilla Hadid föddes.

  Samma så fort någon tipsar om bikarbonat, ”du glömde credda ekotipset”. Nej, Ekotipset tipsar ju bara om gamla husmorsknep. Det gick till och med ett stödprogram på tv när jag var yngre som hade en förkärlek till ättika, citron och bikarbonat. Lååångt innan instagram fanns.

  Vet man att man snor ett recept så kan man såklart skriva det, men generiska recept är det svårt att hitta upphovsmakare till. En vietnamesisk sås är det ju liksom inte Tareq Taylor som hittat på.

  1. ja i Frankrike går just nu ett städprogram där de mestadels stedar med ättika, citron och bikarbonat… så det är nog som du säger ingen specifik persons uppfinning 🙂

 3. Tack för recepttipset förresten. Jag inspireras mycket av dina recept och har lagat flera stycken av dem, nu senast den söta laxen med syrlig nudelsallad du lagade för inte så länge sedan. Jag gjorde dock inte helt enligt receptet utan ändrade lite här och lade till något litet där, så som säkert de flesta gör för att anpassa det till just sina smaker (och det man eventuellt glömde handla…).

 4. Bra fråga! Jag har en blogg med egna recept (minimal och supernischad amatörblogg så ingen risk att nån skulle sno nåt i och för sig 😅), men om nån hittar till min blogg och testar ett av mina recept så skulle jag gärna få ett litet omnämnande. Men självklart är det inget man ska behöva tänka på varje gång man lagar och publicerar nåt, såvida inte man aktivt letar upp ett speciellt recept, hittar det hos nån och nästa dag lagar det för att skriva om det på sin egen blogg. Då är det ju fint att nämna var man läste det först.

 5. Inte behöver du skriva ut var du hittar dina recept. Alla snor lite här och var nu för tiden och som sagt knäckig blåbärspaj har funnits långt före både Camilla och internet föddes. Älskar att du bjuder på lite inspiration ska testa dagens kyckling i veckan kram

 6. Jag har ett identiskt recept från ett tidningsurklipp som är mer än 15 år gammalt. Är nog omöjligt att på många klassiska recept som t ex blåbärspaj hitta orginalet så blir ju mer fel än rätt att kred till en relativt ung matlagare/bagare/influenser eller liknande och inget krav eller förväntan i övrigt heller. Tack för inspirerande blogg med mat, inredning, kläder och allt annat!

 7. Jag funderar lite över ditt sätt att stava. Ibland blir det ”mååånga’ vokaler i samma ord. Har du någon tanke med det? Tack för alla dina härliga recept.

  1. Skriver ofta så själv när jag vill liksom betona något. Dessutom blir texten lite livligare och roligare.

 8. Att länka till recept blir nog svårt, vem kom med receptet först? Bry dig inte om det. Ääääälskar, många vokaler 😉 för övrigt dina tips. Kram

 9. Låter ju konstigt att man måste tala om vart receptet kommer ifrån🧐 Tänk alla recept man ger muntligt, ska man även då skicka med en liten länk? Nej jag bryr mig inte om vart recepten kommer ifrån men man vill ju som sagt inte trampa tår😜

 10. Om jag minns rätt är det upphovsrätt på texten om receptet. Alltså man får inte kopiera exakt tillvägagångssättet. Därför kan se att att folk ändrar något ord här och där istället för att kredda upphovspersonen. Däremot ingredienserna och mängd kan man inte skydda.

 11. Tycker att du är väldigt generös med recept och var du köper dina kläder och saker. ❣️
  Folk förväntar sig och kräver massa hit och dit istället för att tänka att du överhuvudtaget inte behöver skriva ett dugg om hur eller var. Du gör det för du vill och är generös.
  Strunta i avundsjuka klagare som ALDRIG någonsin kommer bli nöjda med varken sig själva eller livet!
  Kram på dig!🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *