SOUS VIDE – KANSKE SIST PÅ DEN!

.

Lite julklappar i köket för ikväll ska jag för allra första gången bjuda på – sous vide! Ja jag är typ sist på den bollen men har liksom inte kommit mig för att köpa det som behövs men det är ju tur att man f å r grejer så man måste testa. För när man ”sousvidar” så behöver man ju en sk cirkulation och en vakuumförpackare, inget man ”har hemma” Alltså dessa två prylar känns liksom som manliga grejjer eller har jag fel? Typ som en grill. Män grillar, män kör sous-vide (och då menar jag att mest män pysslar med detta men att kvinnor SÅ KLART även kan och lagar sous-vide. Som jag:)

.

,

.

Fick även en proffsig köttstekpanna från Kockum av kolstål. För när man steker kött och tex smashhamburgare ska det vara riktigt hett och vanliga teflonstekpannor bränner sönder om man kör för hög värme tyvärr.

.

.

.

Jag på g i köket med en cirkulator! SÅ kul att prova på helt nya saker tycker jag (som ni vet hehe;) men frågan är – kommer det bli bra? Kommer det att bli smarrigt att laga mat  med sous-vide hemma?? Jag vet inte ännu. Om inte så är det ju bara att låta bli att sousvida sen men man måste som sagt testa för att veta:)

.

.

.

Börjar med att köra lammracks som jag köpte på Ica Maxi idag. Först salt, peppar, örter och vakuumförpackad. Ska serveras med Smashed potatoes med vitlök, tomatsalsa och Balsamicosky ikväll.

,

,

.

Så ner med cirkulatorn i en kastrull med vatten och i med lammet. Älskar lamm men äter det inte ofta. Vad brukar ni göra i sous-viden om ni använder såna?? Kom gärna med tips vänner!

..

..

Idag har jag och Moje varit och storhandlat! Han är bara så duktig i affären och hjälper till att plocka och hitta saker. Kom tom springande med två såna vagnpoletter som han tagit med hemifrån<3 Jag glömmer alltid dem med Moje har koll! Så har vi övningskört med Lolo och hon är faktiskt grym på att köra. S å lugn och noga. Visste inte att man kunde välja att köra upp med bara automat men det fick jag reda på idag så Lolo ska göra det nu.  Trodde fortfarande att alla ungdomar var tvungna att köra upp med manuell växel. Nu är ju liksom körkortet a piece of cake? (det var ju det där dragläget i uppförsbacke som var det SVÅRA:)

.

.

Nej nu är det dags för lite fredagsstädning här! Solen strålar idag och fredagskänslan är på topp – sängkläder tvättas, det ska dammsugas, härliga fredagssnittsiar från torget ska placeras ut och allt ska kännas så där härligt fräscht och ksirpigt. Älskar det!

.

.

HAPPY FREDAG alla!

.

KRAM

.

.

Rekommenderade inlägg

23 kommentarer till “SOUS VIDE – KANSKE SIST PÅ DEN!

  1. Jag har haft sous vide i ett par år nu. Jag tycker den är bra till sådant som är lite svårare kött som kräver lång tillagningstid. Annars föredrar jag att tillaga på vanligt vis.

    Min dotter tog körkortet för några månader sedan och hon funderade på att bara ta automat men vi och andra avrådde henne. Vilket hon är tacksam för nu. Hon blir inte låst till en viss typ av bil utan kan hoppa in och köra vilken som.

  2. Jag tog körkort på automat för 2 år sedan när jag var 41 år ung. Framtiden går emot elbilar som är automatare så känner inte att det skulle bli något problem.

  3. Numera säljs det ju knappt manuella bilar och andrahandsvärdet på manuell jmf med automat är markant. Samma om man ska hyra bil, finns knappt manuella. Jag skulle faktiskt inte välja manuell bil idag (möjligtvis en supersportig liten sak, men man får ju ändå inte köra tillräckligt fort i Sverige så helt meningslöst). Så mot bakgrund av det tror jag faktiskt inte det spelar så stor roll för dagens ungdomar. Vill man kan man ”uppgradera” körkortet i efterhand.

    Älskar min sous vide, godast blir rimmad torsk. Fantastiskt gott och aldrig det minsta överkokt!

  4. Har inte testat sous vide, trots att jag är jägare och älg ska tydligen vara bra att tillaga på det sättet. Är liksom allergisk mot en massa köksprylar. Men du får gärna berätta hur det blev! Gillar du lamm kan jag tipsa om att köpa ett höst slakt. Jag har en stående beställning varje år på två lamm. Bra att ha i frysen och varva med allt viltkött som jag annars mest konsumerar.

    1. Är också allergisk mot köksprylar och vad fick vi i julklapp? En airfryer….. så vill någon köpa en sådan ouppackad så hojta till (billigt!!!)

  5. Sous vide är grymt! Testa torskrygg, hälleflundra, kyckling som du ser ger snabb yta på grillen, kalkon, lax… helt grymt bra. Och jag har automatkörkort, har aldrig upplevt problem pga det. Ha en härlig dag!

  6. Jag tog körkort för automat för drygt tre år sen. För ca 8 månader sen körde jag upp för manuellt för att kunna köra vår sportbil. Jag kunde t.o.m. köra upp i sportbilen. Nedcabbat!! Tror inspektören blev lite till sig haha

    Sonen blev precis 16 och kommer övningsköra automat och förmodligen bara ta automatkort.

    Ang sous vide… sambon köpte en cirkulator till en helt annan grej. Så vi har den men jag har inte kommit mig för att köpa vakuumgrejen. Känns som man har tillräckligt med prylar…

    1. Åh jag tycker faktiskt att vacuumgrejen är fantastisk även till annat. Perfekt att använda till saker som kan ligga ett tag men som gärna möglar, ex ost. Iaf jag har vissa ostar jag använder till mat som jag kanske inte använder igen förrän några veckor senare och det är så ofta jag fått slänga i onödan. Jag brukar klippa en lite större ”påse” så att det bara är att klippa upp kanten när jag vill använda osten och sen smälta igen samma påse så jag slipper hålla på att klippa nytt varje gång. Också super om man vill snabbmarinera mat, det gör skillnad när det ligger i vacuum. Så tips på ytterligare användning när ni ändå redan har sous viden 🙂

      1. Åh vilka bra tips, tack!
        Vi använder vår sous-vide jättemycket i perioder. Tycker att allt vi lagat hittills blivit perfekt, både fisk, kyckling och kött. Aldrig segt och torrt utan alltid bra konsistens och smak!

  7. Mitt barnbarn övningskör också nu, helt klart att hon vill köra upp med manuell låda. Inga problem att hoppa in i vilken bil som helst.

  8. Torskrygg blir urmumsigt med sous vide! Vi har även kört grön sparris med smör och lite salt i sous vide, och sparrissmaken blev väldigt fint bevarad!

  9. Vilket fantastiskt fint kök och vad fin du är!! dina svarta jeans, såå snygga! Vilket märke på dem?

    Aldrig heller provat sous vide, men nyfiken, så ska bli kul höra vad du tycker om den sen.

    Ha en fin o härlig lördag!

  10. Vi använder vår väldigt ofta under vinterhalvåret – fisk blir fantastiskt gott. Viltkött, tjälknöl, lamm – man får lite prova sig fram till rätt temperatur och man ska inte låta viltkött gå för länge för då blir det lite leverpastej av det, men överlag blir det väldigt gott i sousviden. För dig som funderar på att köpa – man behöver ingen vacumförpackare, det går fint med vanliga stadiga ziplockpåsar som du pressar luften ur och kanske tynger ner med något så att den inte flyter upp. Så har vi alltid gjort just för att minska mängden prylar i köket. Och ziplock-påsarna går utmärkt att diska och återanvända.

  11. Tips är att inte låsa sig vid automat. Många arbetsplatser tillhandahåller fortfarande tjänstebilar som är manuella! Mao det kan även påverka/begränsa en i arbetet om en gör det valet. Jag medverkar vid rekryteringar i olika sammanhang. Det ÄR begränsande att bara kunna köra en viss sorts bil. Står valet mellan två likvärda kompetenta personer. Den ena har körkort för manuellt och den andra enbart för automat – så blir valet enkelt.
    Det är lite för tidigt, tyvärr. Om tio år då tror jag att det är mer safe!
    Värt att reflektera över. Våra barn har tagit för manuell.

  12. Sous vide är ett måste om man vill lyckas med kött! Om man lite är någon mästerkock…. vi har haft våran i några år och använder den VARJE gång vi ska ha kött. Det går inte att misslyckas med den. Gör oftast kött i den men torsk blir också grymt.

  13. Tack och lov så körde mina båda barn upp med manuell för nu när dom söker lite extra jobb här och där så krävs manuellt körkort så jag rekommenderar att köra upp på manuell ÄVEN fast automat kommer mer och mer…men plötsligt så dyker ett manuellt krav upp

  14. Vi fick en sous vide i julklapp och var först tveksamma om vi verkligen behövde den och kommer att använda den så mycket. Hur som behöll vi den och gjorde lammrostbiff med den första gången, blev supermört kött och alla var helt lyriska över det lyckade resultatet, så det kommer vi göra fler gånger + testa annat med den! Har rekommenderats testa torskrygg och lammracks samt att det är kanon med kyckling, som går att frysa och sedan lätt ta fram och grilla på när man önskar.

  15. Vi kör ziplock-påsar eller om det krisar vanliga påsar i sous viden, funkar finfint!
    Tips är att kika vilken typ och del av kött man tänker sous vide:a, t ex många rådjursdetaljer gör sig inte så bra i sous viden eftersom det köttet redan är så mört, medan t ex entredote blir fantastiskt. Finns många bra:iga guider!

  16. Det viktigaste är inte vilken typ av körkort du har, det viktigaste är att du känner dig trygg bakom ratten och kan ta dig fram i trafiken på ett säkert sätt! I vår familj är vi 4 personer som har körkort för manuell låda, medan den 5:e valde att ta körkort för automat. Och idag köpte hon sin egna bil, och är såå nöjd och glad över att kunna ta sig fram vart hon vill, när hon vill!
    Och skulle hon i framtiden vilja gå över till manuell växel, är det bara en uppkörning bort.

Lämna ett svar till Katarina Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.