GOTTGOTT PÅ EN PLANKA – PLANKSTEK

INNEHÅLLER REKLAM/ANNONSLÄNK CERVERA

.

När Trulle fyllde år så bjöd jag ju på Plankstek och den rätten gillar verkligen hela la familia (utom Moje men han gillar å andra sidan bara: Spagetti & Köttfärssås, Nuggets, Köttbullar och Yakiniku:) Är liksom så mysigt och festligt att servera på de där plankorna och så doftar det ju SÅ gott. Är inte ett dugg avancerat att göra men du måste ju ha plankor (Här kan du köpa just såna plankor med 25% off – dagens planktips) och griljera i ugnen. Annars är det som att laga biff med bea och duschessepotatis!

.

,

.

När jag var liten tog min farmor med mig ett par gånger till restaurang Villa Godthem på Djurgården så att vi skulle äta och ha mysigt ihop (yes jag var favoriten:). På den tiden var det planksteksstället N0 1 i Sverige och jag äälskade att äta där! Har älskat plankstek sen dess trots att jag fick en vidrig plankstek på en krog på vägen till Åre en gång som ung. Det vidrigaste var att en i sällskapet hittade en FIMP (!) i det spritsade moset –  moset var alltså avskrapat från tidigare gästs planka och återanvänt… Yacky. Hur som haver – nu ska ni få recept på värdens godaste plankstek istället!

.

.

P L A N K S T E K

4 portioner

.

Du behöver: 4 bitar oxfilé eller 4 bitar fin biff, svartpeppar, salt Potatismos: 1,2 kg potatis, 150 gram smör, 3 dl mjölk, 4 äggulor, salt, vitpeppar. Béarnaise: 150 g smör, 4 äggulor, 3 msk dragonvitvinsvinäger (eller vanlig vitvins) 1 hackad schalottenlök, 2 stjälkar persilja, 2, 5 tsk dragon, nymald peppar och salt. Tillbehör: 4 tomater, smör, ströbröd, ett knippe grön sparris och 4 skivor bacon.

.

Gör så här: Se till att plankorna är förberedda om de är nya (finns instruktioner på nätet) Potatismoset: skala potatisen, dela ev. stora potatisar och koka dem mjuka i ca 20 minuter. Häll av potatisen och mosa den med en potatisstöt. Sätt ugnen på 225 grader. Värm upp mjölk och smör i en kastrull och rör ner det i potatisen. Tillsätt äggulorna samt salt och peppar (smaka av)  Vispa till ett lent mos. När ugnen blivit varm sätter du in plankorna i 10 minuter så de blir varma. Fyll en spritspåse med moset. Ta ut plankorna och spritsa ut moset längs kanterna (innanför skåran där tomatsaft och köttsaft ev ska hamna) Köttet: Salta och peppra oxfilébitarna eller biffarna.  Grilla dem i en grillpanna ca 2-4 minuter (smaksak) på varje sida så de får fina stekränder eller stek i stekpanna med smör. Låt dem sen vila en stund. Tomater: Skär bort 1/3 av översta delen av tomaten och hyvla en tunn skiva smör och lägg på varje. Salta och rusta över lite ströbröd. Lägg en tomathalva i vardera hörna på plankorna. Baconsparris: Nyp av den nedersta träiga  delen av din tvättade sparris. Om sparrisen är kraftigare ca 1-2 cm så koka den i lättsaltat vatten  3-4 minuter. Ta en liten bunt med sparris och linda en baconskiva runt varje och stek buntarna i lite smör i ett par minuter Min snabba Béarnaise: Häll vinägern i en liten kastrull och lägg i lökhack, persilja och 1,5 tsk dragon. Låt puttra på medelhög värme till att ca 1 tsk vinäger återstår. Fiska upp persiljekvistarna och häll i 2 msk vatten. Blanda. Häll sedan vattnet genom en sil ner i en hög smal bägare. Pressa lökhacket med en sked så att all  vinägervatten och lök/dragonsmak trycks ut. Lägg i 4 äggulor i bägaren och mixa snabbt med stavmixer. Smält smöret på spisen, först på lägre värme och sen höjer du på slutet så det puttrar ordentligt och är riktigt hett (men inte brynt!) Sätt igång stavmixern i äggblandningen och häll smöret i en tunn stråle ner i denna. Det ska bli tjockt men inte äggröra. Häller du smöret för snabbt – äggröra. Häller du mesigt – lös bea! Men en lite för lös lös bea kan du lätt göra tjockare genom att häla såsen tillbaka direkt i den fortfarande varma kastrullen och vispa,vispa,vispa med en vanlig visp.

Grillning av plankor: Sätt ugnen på ca 250 grader grill. Lägg en bit oxfilé/biff i mitten på varje planka och en sparrisbunt bredvid. Sätt in två plankor i taget under grillen och ge dem färg i ca 10 minuter (håll koll!). Servering: Häll några matskedar bearnaisesås på varje planka vid oxfilén/biffen och servera dina härliga plankstekar!

.

..

Kanske något nytt att överraska med hemma till helgen? Kommer säkert bli succé:)

.

KRAM

..

.

.

Rekommenderade inlägg

1 kommentar till “GOTTGOTT PÅ EN PLANKA – PLANKSTEK

  1. Tack för receptet, skall absolut testas. Som både mormor och farmor blev lite beklämd att läsa att ”du var favoriten”. Skulle aldrig favoriserar något barn eller barnbarn före någon annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.