DET ÄR FALAFEL! (& KEBAB!)

.

Pics på min sena söndagslunch (eller ja linner) idag! Måste ju bara tipsa om denna Falafelbowl som jag svängde ihop som var MAGISKT god och fräsch. Jag åt detta, resten av La Familia valde Kebabrulle eller Falafelrulle. Muuumsfilibabba

.

.

.

Ni kanske har hört Schysst Käks reklamslinga ”Det är kebab” på tv:n?? Är ju väldigt pro det företaget eftersom det är från Småstaden och grundat av duktiga Amir (Mästerkock 2014) Deras kebab och falafel och såser och kebabrullebröd är verkligen så bra så det får bli söndagstipset från Moi! Och nej jag har inget samarbete utan detta är bara riktigt bra produkter. Falafeln blir ju till 99% av gångerna man köper den annars alldeles för torr men Schysst Käks är hur saftig och mjuk som helst med en sån där krispig yta som det ka vara. Körde den som den var i ugnen bara (så gjorde jag även med Kebaben)

.

.

.

Sen gjorde jag en Tabbouleh för att det kan vara den godaste lilla salladen som finns. Inga kosntigheter att göra, bara lite hackande som tar tid!

.

TABBOULEH

.

Du behöver: 1 dl bulgur, ca 200 g bladpersilja, 1 gul lök, 3 tomater, 3/4 dl färskpressad citronjuice, 1 dl olivolja, 1 tsk salt, 2 krm peppar.

Gör så här: Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och finhacka resten. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna. Blanda alla ingredienser med bulgurn. Krydda med salt och peppar.

.

.

.

En god len snabb Hummous! Gjord på konserverade kikärtor.

.

HUMMUS

.

Du behöver: 1 pkt kikärtor ca 300-400 gram,½ dl citronsaft 1 citron, 2 msk tahini (kan uteslutas om man inte gillar den lite speciella smaken. Tillsätt bara mer olivolja) 1 vitlöksklyfta, 2 msk olivolja lite extra för garnering, ½ tsk spiskummin malen, salt, 2 tsk vatten. Paprikapulver att pudra ytan före servering och lite olivolja att hälla i mitten.

Gör så här: Lägg i tahini och citronsaft i matprocessor och kör i 1 minut, skrapa sidorna och botten av skålen och mixa sedan i 30 sekunder till. Tillsätt olivolja, finhackad vitlök, kummin och en 1/2 tesked salt. Bearbeta i 30 sekunder, skrapa sidorna och botten av skålen och kör sen ytterligare 30 sekunder eller tills den är väl blandad. Skölj kikärterna väl. Tillsätt hälften av kikärterna i matprocessorn och mixa i 1 minut. Skrapa sidorna och botten av skålen, tillsätt sedan återstående kikärter och bearbeta tills den är tjock och ganska slät ca 1 till 2 minuter. Är hummusen för tjock så tillsätt 2 till 3 matskedar vatten tills du når perfekt konsistens. Smaka av med salt. Servera hummusen med en sätt olivolja och lite paprikapulver.

.

.

.

Hemlagad (ja nästan iaf) och mycket bättre än de flesta restauranglagade! Dessutom får man ju ta hur många feferonis som helst. Något mer som tycker att 1-2 st är på tok för snålt? Äälskar verkligen krispiga inlagda grönsaker (får alltid alla andras inlagda gurkskivor att lägga på min när vi köper hamburgare haha. hur kan man inte gilla liksom?)

.

.

Idag ser ögonen äntligen bättre ut hurra! Hur skönt som helst att det inte kliar så galet längre (Nästan så man vågar sig ut en sväng här utan att skrämmas:)

.

Ha nu en fortsatt skön söndag!

.

KRAM

.

.

.

4 kommentarer till “DET ÄR FALAFEL! (& KEBAB!)

  1. Tips! Haft förmånen att laga mat med kvinnor från världens hörn i Malmö😀 koka INTE bulgurn, behövs inte, den suger upp saften från bland annat tomaterna och blir perfekt i konsistensen utan riskera att bli klumpig och geggig som den kan bli om man förkokar. Även något kryddmått kanel samt malen kryddpeppar för rätta smaktonen. Smaklig spis😀

  2. Mmm, så gott det ser ut! Tack för receptet! Måste fråga om den fina servisen, var kommer den ifrån? Såg att någon fler undrade över fatet med tulpansalladen på.
    Ha en finfin vecka.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg