MEN NU DÅ! (DAHLIA)

.

Smutsig, jordig jag i mjukiskläder ute och grejar i trädgården – mitt skönaste jag! LOVE it

.

.

..

Alltså SKAM den som ger sig som man säger eller?? Haha mitt Dahliaförsök förra året blev ju katastrof minst sagt. Slängde ner några knölar i rabatten lite hur som helst och nej det blev ju absolut nada av det. En riktigt glad Dahliamatör. Så satt man där sen i augusti och suckade över alla andra influencers MAGISKA dahliaplantor som de levererade. Alltså detta är ju inte jag egentligen för jag gillar inte sånt som är omständigt och meckigt och ömtåligt. Nej rejäla grejer som tex rosor som man bara planterar och skämmer bort med massa gödning och vattning osv och så levererar de. Lätt som en plätt. Dahliro är typ Bonsai. Det ska planteras med inte vattnas och sen vattnas lagom och passas och planteras ut i rätt tid och sen GRÄVAS UPP och läggas mörkt och sen ja börjar man från början fast då ska man delas plantor och ja det tar aldrig slut. Gaaah.

.

.

.

Men vill man ha de där magiska maffiga drömmiga blommorna så får man väl stå i! Herregud. Fast jag tror att jag kanske är lite sent ute så det kanske sk-ter sig igen? Nu har jag iaf beställt finfina Dahliaknölar från de finaste trädgårdsnetbutikerna och planterat dessa under absolut ultimata förutsättningar. Jag har gjort helt rätt tror jag. Fast det skulle kanske varit i mars eller april… Hursomhelst Hur gör man då när man planterar dahlior om man  är (precis som jag) ett dahliafrågetecken? Jo man tar en stor plastkruka. Man fyller den till hälften med jord. Man sänker dahliaknölarna i en hink med vatten och placerar dessa på jorden i krukan. Man fyller sen på med ca 1 dm jord till och skakar runt krukan så att jorden hamnar runt rötterna. Så placerar man dem ljust och svalt och frostfritt (jag tog in dem  och placerade framför källarfönstret men det lär nog inte bli mer frost men ändå. Bästa att ta det säkra före det osäkra) och låter bli att vattna helt tills grönt kommer upp. Då vattnar man lagom tills man får en fin liten planta att ställa ut/plantera i större kruka/plantera i rabatt. Lätt som en plätt inte sant:D

.

.

Idag skulle vi ju överraska Moje med något riktigt kul (en liten trip) men det var tyvärr tvunget att bokas om så vi kör om en månad istället. En skolavslutningssurprise får det bli!

 

Och vilken skön dag vi har haft denna torsdag? Nästan sommarväder här i Småstaden och imorgon ska det visst bli ännu finare, 20 grader och SOL och då är det freeedag dessutom tjohoo!

.

.

Ha en mysig kväll nu så ses vi imorgon godingar!

.

.

KRAM

.

.

.

8 kommentarer till “MEN NU DÅ! (DAHLIA)

  1. Men lycka till nu med dina Dahliaknölar🧡 Har inte vågat mig på dessa magiskt vackra blommor än😊
    Kram

  2. Jeg fikk det heller ikke til I fjor da plantene ble spist av brunsnegler Bedre lykke i år, får vi håpe på🌸🤞

  3. Pink Pearl var min allra vackraste i somras, som en skimrande pärla i vitt med en rosa ton. Håller med, rosor är det bästa men tyvärr har vi rådjur här omkring så de får inte vara ifred.

  4. Men oj, visste inte att det skulle göras i många steg? Jag hade dahlior förrförra året i pallkragar, planerade bara ut dom direkt i pallkragarna när det blivit lite varmare. De växte som attan, och leverarade blommor tills frosten kom. Grävde upp dom och förvarade enligt konstens alla regler, men de tog sig tyvärr inte när jag planterade ut dom förra sommaren, dock var det på friland den gången.

    I höstas beställde jag superfina knölar från bra internetbutik, har för 1-2 veckor sedan bara planerat jag dem i pallkragar igen. Hoppas och räknar med att de tar sig. Att vinterförvara verkade dock inte vara min grej!

  5. De är ganska enkla att odla. Det viktiga är att förodla inne först för att väcka dem till liv. De vill ha det varmt!!!
    Sedan har jag inte pysslat om mina alls och planerat ut när det är rejält varmt ute, så växer de så det knakar….

  6. Tänk så olika det kan vara. Dahlior trycker man bara ner i rabatten, strunta i förodling och annat tjafs :-). Vattna när de kommer upp och gödsla så blir de glada. Som tulpaner typ och man kan ju bara köpa nya nästa år om man inte orkar gräva upp. Rosor däremot de få sjukdomar och ohyra eller växer de inte alls, sticks gör de också ;-).

  7. Alla mina dahlior hade ruttnat i förrådet under vintern, jag glömde bort dem på betonggolvet i papperskassar och det är oisolerat så frosten tog dem, var blöt geggamoja kvar..
    Snyft för de var giganstiska, särskilt min cafe au lait..
    Men nu har jag beställt en massa nya som jag bara ska trycka rätt ner i jorden utan förodling, funkar lika bra det, dahlior är lättodlade men vill inte torka ut.

    Lycka till! 🙂

  8. Jag förodlar mina knölar i 5 L plastpåsar med jord som täcker knölarna. Placerar ljust och varmt inomhus. Vattnar när jag ser rötter genom påsen.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg