GODASTE GRILLADE LAXEN – JAG LOVAR!

.

Söndgens mumsiga middag är serverad i hettan! Japp det var ett rätt segt gäng som slog sig ner där runt bordet i  pergolan kan jag lova. 30 grader i Sveriges inland är ju liksom inte något som vi är tokvana vid!? Inte en sval fläkt, inte en skön havsbris utan bara helt enkelt tokvarmt på den trånga stranden vid Mälaren idag, pjuh:)

.

Hur som helst. Kände för att laga något riktigt gott åt oss ikväll och så där sommarsvenskt mysigt så det fick bli en grillad färsk helsida lax med smashed potatoes. Mmmm. (Saommarlovs slut och skolvecka väntar för tjejerna och det ska ju också ”firas” inte sant hehe;) Och detta blev ju galet bra. Laxen blev verkligen så där mjuk, ickebränd och perfekt, nog den godaste grillade lax jag ätit faktiskt. Kan annars tycka det är svårt att grilla just fisk (fastnar i gallret, blir torrt osv) men nu så har jag tydligen lärt mig. Ja prova receptet ni också!

..

.

.

Och smashed färskpotatis med smör och lök och persilja och parmesan – mumsfillibabba

.

.

..

GRILLAD LAXSIDA MED SMASHED POTATOES & ÖRTSMÖR

.

4 personer (recept Folkofolk)

.

Du behöver till laxen: 1 färsk, hel laxsida, 1/2 dl olivolja, 2 tsk flingsalt, 1/2 citron

.

Gör så här: Torka laxen helt torr. Blanda samman olja, flingsalt och citron. Gnid in laxen med blandningen. Grilla laxen med skinnsidan ned i cirka 20 minuter på indirekt värme (Jag värmde först upp grillen på max på alla tre brännarna. Sen stängde jag av brännaren i mitten och hade de andra två på medelvärme. Jag grillade därefter laxen mitt i grillen – dvs på indirekt värme) Tag av och täck laxen med folie och låt vila i 10 min.

.

Du behöver till smashed potatoes: ca 1 kg färskpotatis, 100 g mjukt smör, 2 vitlöksklyftor, 3 stjälkar salladslök, färsk persilja, 1 dl finriven parmesan

.

Gör så här: Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom med hjälp av baksidan av en träslev så de krossas lätt. Blanda samman smör, finhackad vitlök, finhackad salladslök och persilja. Klicka ut detta över potatisarna. Strö sist över lite finriven parmesan. Värm ugnen till 225°C och gratinera potatisarna i ugnen i cirka 20 minuter eller tills ytan blivit krispig.

.

Sen serverade jag en klassisk romsås till! Helt tokig i just romsås till lax, det är ju sååå gott:)

.

ROMSÅS

.

Du behöver: 2,5 dl crème fraîche, 0,5 dl majonnäs, 1 burk röd rom, 1,5 msk hackad gräslök, 1,5 msk finhackad färsk dill, 1 msk citronsaft, salt efter smak, peppar efter smak.

.

Gör så här: Blanda samtliga ingredienser i en skål. Låt stå i kylskåpet en timme.

.

.

Alltså den här helgen har varit härlig men gått så galet snabbt! Har knappt hunnit med hälften av vad jag hade tänkt att vi skulle hinna med att göra. Bla att vi skulle klippa Moje inför första ”riktiga” skoldagen imorgon, nu ser han klart sommarvild ut:)

.

Hoppas ni också har haft en fin helg tjejer??

.

KRAM

.

.

.

 

3 kommentarer till “GODASTE GRILLADE LAXEN – JAG LOVAR!

  1. å vad smaskens! grillad lax är så gott. Kan rekommendera att gnida in ett halster med rå potatis innan laxen kläms in i halstret.

  2. Testade laxen igår och blev så gott!! Grillade även blomkål med samma olja och lite citronpeppar. Så fräscht!

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg