ÅSKVÄDERSMAT – HAVRERIS MED SESAMSTEKT HALLOUMI & MYNTAYOUGHURT

.

Jag och H har bestämt att vi ska äta mer vegetariskt! Nej vi ska inte gå bananas, råbiffen måste ju ner ibland, men det finns ju så gaalet många mumsiga recept där ute i cyber och det är ju nyttigt (OCH bra för miljön) så varför inte. Men det får absolut inte bli tråkig mat (jisses vad all vegomat ansågs som dötris en gång i tiden) för tråkig mat serveras helst inte alls här. Vi äter aldrig typ makaroner och falukorv allihopa (Moje gör det dock gärna:) men enkel och snabb mat absolut. Då kan det exempelvis bli riktigt fin grillad korv med färskt bröd, räksallad, rostad lök och bostongurka, mmmm s å gott och icketrist, eller ja en snabb matig sallad!

.

.

.

Ikväll dukade jag i matsalen med tända lampor och ljus för herregud vilket oväder som drog in! Där satt vi och åt medans det tokblixtrade och dundrade utanför, rätt mysigt ändå. Och det kändes som det behövdes efter den tryckande hettan som varit de senaste dagarna..

.

Nu när vi är många som vill äta nyttigare och bättre så har det ju kommit huur mycket olika korn och ris och grejer som helst i hyllorna på Ica. I typ alla former och färger. Idag provade jag svenskt havreris för första gången, ett ganska nytt påfund, och det var ju superbra? Lite som råris fast mjukare och ja godare.

..

HAVRERIS MED SESAMSTEKT HALLOUMI & MYNTAYOUGHURT

.4 personer

.

Du behöver till myntayoghurt: 2 dl matyoghurt, 2 msk hackad inlagd jalapeño, 1/2 dl strimlad mynta, 1/2 tsk salt

Du behöver till havreriset: 3 dl havreris, 1 grönsaksbuljongtärning, 2 msk olivolja, 400 g körsbärstomater, 1 rödlök. 1 msk finrivet citronskal, 2 msk färskpressad citronjuice, 2 dl hackad färsk persilja, 2 msk olivolja, salt och nymald svartpeppar 
Du behöver till halloumi: 200 g halloumi, 1 msk rapsolja, 1 msk flytande honung, 2 msk sesamfrön

Till servering: 1/2 dl hackade pistagenötter, mynta

.

Gör så här:

Myntayoghurt: Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt.
Havreris: Koka havreriset enligt anvisning på förpackningen tillsammans med buljongtärningen. Häll av och blanda med olivoljan. Halvera tomaterna. Skala och skiva löken tunt på mandolin. Blanda tomat, lök, citronskal och -juice, persilja, olivolja, salt och peppar. Rör ner havreriset.
Halloumi: Smula eller bryt halloumin i bitar. Stek halloumin i rapsolja tills den får lite färg. Ringla över honung och strö över sesamfrön och stek ytterligare någon minut.
Till servering: Toppa salladen med halloumin, hackade pistagenötter och mynta.

.

Sen serverade jag Amirs goda falafel till för att göra middagen extra matig!

.

.

.

Plockade egna körsbärstomater från kökslandet (gick hukande ut i spöregnet och åskknallarna haha) och de är ju så himla galet goda. Går inte att jämföra med andra! Så himla tacksamt att odla just tomater btw, jag har två stora plantor som levererar hur mycket som helst just nu och jag har knappt brytt mig om dem i sommar.

.

.

Ha nu en mysig kväll vänner – själv ska jag köra lite hemmaspa framför Morden i Sandhamn här!

.

.

KRAM

.

.

.

7 kommentarer till “ÅSKVÄDERSMAT – HAVRERIS MED SESAMSTEKT HALLOUMI & MYNTAYOUGHURT

  1. Mumsigt! I somras blev vi bjudna på äggröra med en twist – man strimlade halloumiost, stekte på den lite först, och så i med resten till att göra äggröra. Väldigt gott!

  2. Makaroner och falukorv var min paradrätt som tonåring, kan faktiskt uppskatta det även idag. Får mina barnbarn önska middag så blir det gärna makaroner.

  3. Falukorv skall icke underskattas😂Man kan ju som du skriver lyxa till tråkig mat med enkla knep som att köpa en bra korv med hög kötthalt och massa mumsiga tillbehör👍 Vi har kört mer vegetariskt det senaste året, men inte skippat kött helt och hållet. Finns sååå mycket gott vegetariskt att laga🤎
    Kram

  4. Jag vill äta mer grönsaker men barnen är fast i makaroner och köttbullar/köttfärssås/falukorvs-träsket. De uppskattar inte direkt ”nymodigheter”. Det är så trist att laga ”specialmat” till mig. Din middag låter dock fantastiskt god. Något som jag ändå gärna skulle testa.

  5. Kan faktiskt vara gott med riktigt fin falukorv med riktigt fina makaroner och ketchup gjord av egen odlade tomater och en riktigt finfin fin-öl till det alternativt ett gott hemtrampat rödvin från egen odlade druvor.

  6. Spagetti och köttfärssås (nötfärs och vegofärs blandat) är fortfarande en favorit! 🤗
    Men det är nog bara det i barnmatsväg som går i, tyvärr blir det ofta minst två olika sorters mat hos oss.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg