MEN VAD SJUTTON HÄNDER MED ELEN??

.

Element –  just nu i fokus! (Eller inte bildligt talat här, vi har ju våra fina elementskydd framför:) Är faktiskt vääldigt tacksam att vi inte har eluppvärmda element (vi har fjärrvärme) nu när elpriset går bananas . Och vet ni – det absolut bästa ni kan göra för att minska på elen hemma är att minska värmen hemma en aaning (ni ska ju inte frysa) Dra ner bara 1 grad och du spar hela 5%. (Och så ska du sänka värmen ordentligt när du tex reser bort!)

 

.

Tjohooo fredag!

.

.

Hoppas ni mår bra! Det mår jag! Riktigt sån solig skön fredag med humöret på topp (Mår ju så himla mycket bättre och jämnare nu när jag tar mina mellanpiller) Något som också är på topp (och kommer visst bli värre tyvärr) är ju elkostnaden. Herrreguud så tråkigt ämne jag vet men när man bor i villa så är det stora kostnader som väntar, det pratas om ”chockpriser” och ”elsmällar” och jag läste att en genomsnittlig vinterelräkning på 20 000 nu istället kommer bli 70 000 kr eller mer! Vi har väl en årskostnad på ca 54 000 för vår gamla villa. Kommer den nu bli 150 000 kr ist eller ännu saftigare? Det är ju eeextremt mycket pengar för något man ja tar för givet. Så det pratas el och elpriser. En 10 min dusch kostar tex ca 40 kr. Vi är 5 som bor här och duschar varje dag så bara det är 200 kr om dan. Eller det är mer för ingen duschar bara 10 min.. Så har vi tvättmaskinen och torktumlaren och fläkten och spisen och mikron och alla dessa laddare och tv-apparater och musikanläggning och handduktork och kyl och frys och lampor…

.

Men nu har vi bestämt oss för att göra en liten sport av denna megatråkiga elsituation. Se hur vi kan dra ner för det finns ju massa saker man kan göra själv!  Och man kan ju inte blunda hårt för detta faktum

.

För det första: Elen är dyrast på morgonen och på kvällen! Då när man oftast duschar, tvättar och lagar mat hemma. Så klaart ska det vara dyrast då… Men har du timer och möjlighet att ställa in tid för att tvätta och ladda etc så gör det.

.

.

.

I köket kan du göra följande:

1. Köp ny kyl och frys Vitvaror kan verka dyra, men när det kommer till kyl och frys är det en väl värd investering ur elförbrukningsperspektiv. En gammal kyl drar extrema mängder el jämfört med en nyare modell. 2. Sköt om dina vitvaror Att städa kyl och frys och frosta av gör att aggregatet inte behöver jobba lika hårt. 3. Koka vatten med locket på
Det sparar upp till 80 % energiförbrukning jämfört med att koka utan lock. 4. Utnyttja värmen från ugnen
Ugn och spisplattor behåller värmen i flera minuter efter att du stänger av dem. Du behöver alltså inte vänta tills maten är helt klar. 5. Köp en vattenkokare Skillnaden i elförbrukning när du värmer vatten med en vattenkokare istället för på spisen är stor.

.

.

.

6. Vädra ut os. Nu när det är varmt fortfarande kan du vädra i köket istället för att låta fläkten gå på max.

.

.

.

7. Ladda på natten. Har du också en elbil? Då ska du ladda på natten, det är billigare då.

.

.

.

Tvättstugan – här finns pengar att spara! 8. Tvätta bara full maskiner. En tvätt kan kosta 60 kr och då gäller det att man utnyttjar den. 9. Torktumla i ”nödfall”. Typ handdukarna. Det mesta går ju utmärkt att hänga upp och torka.

.

.

.

Så belysningen! 10. Ha bara ledlampor. Fast det tror jag nog de flesta har numera? 11. Dimra dina lampor. Om din lampa inte har inbyggd dimmer så kan du köpa smarta dimrar att sätta i uttagen. Lägre ljusstyrka på lampan – billigare. 12. Släck! Släck dina lampor om du går hemifrån på kvällen. Eller om du bara ska vara på tex ovanvåningen, det behöver inte myslysa precis överallt (här kan jag bli myycket bättre – tänder varenda lampa och överallt från källare till vindsvåning..)

.

.

.

I badrummet är det som sagt viktigast: 13. Duscha kortare stunder. Och kanske inte två gånger om dagen tex. Och om du ev kan så duscha och bada tider på dygnet när elen är billigare. 14. Stäng av onödig el som tex handdukstorken. Vi har haft på handdukstorken dygnet runt sen den sattes upp. Herregud så onödigt egentligen.

.

.

Sen kan man ju se över sitt elavtal och byta till ett billigare om det behövs! Och så kan man ju elda för att få upp värmen, om du har öppen spis eller kamin OCH det finns ved vill säga (Här i Småstaden är den redan slut överallt…)

 

Ja många bäckar små. Jag vet inte om dessa tips kommer rädda oss från elsmockeräkning efter vintern men man kan ju faktiskt göra sitt yttersta! (Och hoppas ni uppskattar mitt något annorlunda fredagsinlägg vänner:)

.

.

KRAM

.

.

.

33 kommentarer till “MEN VAD SJUTTON HÄNDER MED ELEN??

  1. Ja, helt galet med elpriserna nu. Tror att de allra flesta försöker att tänka på sin elförbrukning, är ju inte hållbart för många att betala dessa priser.
    Bra tips! Dock har de allra flesta inte elavtal med timpris (läste någonstans att bara 5% har det). Så då gör det ingen skillnad när på dygnet man använder elen. I alla fall inte för det enskilda hushållets kostnad. Däremot bra att vi sprider ut elkonsumtionen över dygnet för att jämna ut förbrukningen i samhället.

  2. Tänk på att du endast kan påverka timpriset om du har avtal per timme. De flesta har inte det och det kan bli dyrare om man har det och har uppvärmning som man ej kan styra. Tänk även på att inte sänka värmen för mycket då du med kallare inomhus får fuktig luft vilket kan vara upphov till mögel.

    Vi har egen skog så vi kommer elda betydligt mer än innan trots att vi har bergvärme.

  3. Nej men gode gud… Är det verkligen ingen (?) som ifrågasätter VARFÖR elpriset är så dyrt nu? Vi har alltså privata och globala intressen som spekulerar på börsen och tar sedan betalt för något som utvinns ur våra gemensamma naturresurser.

    Ska verkligen viktig infrastruktur som i ett modernt samhälle utgör själva nervsystemet ägas av privata intressen – som då också är helt vinstdrivande och inte har det allmännas i åtanke.

    Fredrik Reinfeldt hade rätt när han skrev om ”Det sovande folket”.

  4. Ett annat tips är att duscha på träningsanläggningen efter träning, istället för att ta på sig torra överdragskläder och åka hem och duscha. Många padelhallar har ju tex superfräscha omklädningsrum.
    Torktumlaren är typ fyra ggr så dyr som tvättmaskinen… Not so nice.

  5. Men nu måste jag få inflika här om ni har fjärrvärme så är det inte elen som värmer upp ert varmvatten när ni duschar! Då har ni en värmeväxlare och allt varmvatten som kommer ur kranen värms upp via fjärrvärmen! En viktig sak att känna till. Tvättmaskinen däremot, drivs och värms upp med el. Men allt duschande, nej nej, där får du kolla fjärrvärmetaxan iså fall 😀 Hälsningar en annan fjärrvärmeanvändare

  6. Ja det känns fruktansvärt. Som nån sa..efter sjukdom (covid) kommer krig (ukraina) som följs av svält (matpriset, el, bensin) jo men det stämmer ju.
    Jag lider väldigt med dem som ligger på marginalen redan innan allt detta. Samtidigt skickar vi 1 miljard till Ukraina. Hatar att Ukraina hamnat i det dom är, men sverige börjar rasa iom vård, äldreomsorg och skola mm.
    Tycker det är konstigt bara.
    Elen får vara avstängd här. Vi eldar så länge det går.
    Var glad att ni har det gott ställ för många har det inte som ni.

    1. Precis så är det…. planerat enligt agenda 2030 WEF. Covid, Ukraina, Svält…. tyvärr 🙁

  7. Jag har jobbat med elhandelsfrågor i mer än 25 år. Har man elberoende värme utgör det nästan 50% av förbrukningen. Sedan är varmvatten ca 25 % och allt annat är 25% tillsammans. Viktigast är att spara. Helst då på värmen . Varm tröja på och inneskor. Har man en laddbar bil ska man verkligen fundera på att skaffa timprisavtal

  8. Bra att ni tänker till. När det gäller duschtips kan jag bara tillägga, som hudläkare säger : Man behöver inte duscha varje dag. Det går bra att vaska sig under armarna om man luktar svett.

    1. Det är helt otänkbart för mig att inte ta en dusch dagligen. 1. jag skulle inte vakna och 2. Det känns inte fräscht. Jag blir varm under natten och jag vill dofta rent och nyduschat. En feelgood helt enkelt 🤗

    1. Det fixar sig antagligen för Petra ändå, det betyder dock inte att hon, eller någon för den delen, vill lägga 150 k på bara elkostnad på ett år. Det finns roligare saker att lägga pengarna på, så tack för tipsen! En jättebra lista du skrivit ihop.

  9. Snyggt inlägg! Men som flera påpekar och viktigt att hamra in hos befolkning är att timpris-avtal förutsättning för att ansträngning ska ge effekt. Tragisk förvaltning av svensk energipolitik.

  10. Bra inlägg! Har hört att vattenkokare inte är effektivare än att värma vattnet på induktionshäll. Men har man äldre spishäll så är det smartare att använda vattenkokaren för att t ex värma upp pastavattnet.

  11. Vi har bergvärme i vårt hus som vi byggde 2015. Det som ökar våra kostnader är poolen som vi använder mellan maj-okt. Vi har rörligt timpris hos Tibber, det fungerar väldigt bra då vi kan ladda elbilen på natten och ser kostnaderna i appen direkt.

    1. Åh kan du inte berätta mer om bergvärme! Vad ligger ni på för kostnader mm. Er uppvärming.
      Kram!

      1. Hej Åsa! Vi har ca 1100-1600 kWh förbrukning per månad, de högre under de kallare månaderna. På sommaren kan vi nå upp i 18-1900 när poolen är varm(32 grader), då duschar ju också både vi och gästerna före och efter poolbad så det drar också iväg kWh. Många duschar per dag då alla tränar. Vårt hus är 240 kvadratm samt varmt dubbelgarage. Vi är 4 personer i hushållet, sonen är i lumpen nu och mannen åker iväg på arbetsresa 10 v vilket kommer att synas på förbukningen. Vi kommer att börja elda mer i vår kamin, den har vi mest använt till mys innan.

        1. Tack för svar 🥰 jag förstår inte vad som drar i vårt hus. Vi har 20-23000 kwh/ år! Å vi bor endast på 80 kvm. Vi har ett spabad som drar lite. Läser vad normal förbrukning på vår boyta borde vara och det är 14-15 000 kwh.
          Vi är bara 2 personer också.
          Vi har dock bytt ut vår golvvärme till vatten vatten luftpump. Har tagit bort ca 3000 kwh/ år. Inte vad de sa att det skulle göra.

          1. Hej Åsa! Kanske behöver ni se över fönster, isolering i väggarna eller om det är taket som inte håller värmen. Det är ovanligt mycket förbrukning med tanke på bostadsyta och att ni är 2 st i hushållet. Lycka till!

  12. Åh vill du ha ved? Jag bor bara ett kvarter ifrån dig och har en liten trave med ved! Vi såga ner halva vårat plommonträd för typ 3 veckor sedan, så vi har ved vi vill bli av med 😊

  13. Om elförbrukning är så hög och ni har fjärrvärme som både värmer upp hus och vatten så kan ni enkelt få billigare elräkning genom att förbruka mindre.
    Rörligt pris, hus och vatten som har eluppvärmning och räkningen är långt ifrån de summorna.
    Ett medelhus med fjärrvärme har ca 5 000 kWh/år i förbrukning. Ett som är uppvärmt med el ca 20 000 kWh/år. Om du tittar på er förbrukning gissar jag på att ni gör av med lika mycket som ett hus som värms med el
    Minskar ni er behöver ni inte frysa vare sig inne eller i duschen och halverar ni kommer ni fortfarande ha det Gött!

  14. Bra inlägg!! Heja dig
    Och även om man ”har råd” med elen är det aldrig dumt att vara sparsam med sin förbrukning

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg