SAFFRANSBULLAR MED VANILJ & MANDELMASSA

.

Idag SNÖAR det i Småstaden hurra och jag har gjort decembers första saffransbullebak med snöfall utanför köksfönstret! Så mysigt. Gissar att det blir fler, de här bullarna brukar gå åt som smör i solsken och är nog absolut slut innan Lucia:)

.

.

De här bullarna blir otroligt goda och saftiga och det behövs ingen speciellt som kesella etc! Fluffiga och lättlästa! Enklast är ju oftast det bästa eller hur. och som vanligt ska det vara massa massa god fyllning.

.

SAFFRANSBULLAR MED VANILJ & MANDELMASSA

.

Du behöver: 200 g smör, 3 förp saffran, 5 dl mjölk 50 g färsk jäst för söta degar, 2 dl socker, ca 15 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt Fyllning: 200 g mandelmassa, 200 g smör rumstemperatur, 2 msk strösocker, 2 tsk vaniljsocker

.

Gör så här: Se till att både smör och mjölk är rumstempererade innan du startar. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.  Smula jästen i degbunken och rör ut med mjölken. Klicka i smör och ha i salt, strösocker och nästan allt vetemjöl (spar lite till utbakning) Arbeta degen i låg hastighet i 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter. Medan degen jäser, riv mandelmassan och blanda med smöret, socker och vaniljsocker. Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida och rulla ihop. Skär bullarna och dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta med duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.  Baka mitt i ugnen ca 8 minuter tills bullarna är gyllene. Låt svalna på galler under duk.

,

,

.

Hur GOTT är inte detta. Jag har själv ätit två redan – hjälp:)

.

Önskar er en riktig fin lördag!

.

KRAM

.

.

(Pssst! Jag nämnde ju att det var läbbigt att spara på barnens tappade gamla tänder i ”tandfébrukar” osv men då var det någon som lämnade en kommentar om att man gör det för att spara till stamcellsbank etc. Har jag aldrig hört talas om! Har ivrigt kastat alla mina barns tänder i soptunnan pronto. Trodde det var av nostalgiska (och märkliga) skäl man sparade på dessa. Någon som vet om det verkligen är så och behöver inte tänderna förvaras på ett annat sätt isf??)

.

.

5 kommentarer till “SAFFRANSBULLAR MED VANILJ & MANDELMASSA

 1. Njuter verkligen av att titta på dina vackra bilder med tips om inredning, mat och mode!
  Ser fram emot ännu mer tips om klappar och inredning inför julen.
  Ha en fin lördagskväll 🙂

 2. Aldrig hört talas om stamcellsversionen. Förra sommaren röjde jag i förrådet och hittade ett litet fint glasetui med små tänder och sonens första göra-själv-grej i lera från dagis (man får ha fantasi för att förstå vad den ska föreställa!🤣.) Rådslog med mig själv: ska jag slänga de äckliga tänderna? Tänkte sedan att min vuxne son ALDRIG kommer fråga efter sina mjölktänder. Så åkte dom i soporna! Efter ca 25 år…haha! Lergrejen är sparad – blir definitivt inga stamceller från den!🤣🤣 PS Då skulle man väl lika gärna spara lite nagelklipp eller en hårtofs från sitt barn? Ber jag min son om en lock nu kommer han bli allvarligt orolig för hur det står till på mammas hjärnkontor!😱👵

 3. De stamceller som finns i mjölktänderna är väldigt intressanta ur en vetenskaplig synvinkel då de lever länge, växer snabbt och kan producera tandmassa och hjärnceller.
  Men det räcker inte att spara dem i en liten ask för att de ska bli användbara i framtiden. Även om många tror det efter det som de läst på nätet. Tänderna bör förvaras under specifika temperaturförhållanden och andra miljöfaktorer som inte går att återskapa i hemmet.
  Av den anledningen finns privata stamcellsbanker som på ett korrekt sätt bevarar källorna som innehåller stamceller.
  Självklart är det inte billigt att spara tänderna i en av dessa banker.

 4. Jag har aldrig förstått det där med att spara tänder. tycker det är så äckligt. Vad ska man göra med dem? Ta fram och visa kompisarna? Jämföra med deras sparade tänder?
  Själv hittade jag nyligen en burk hemma med några av barnens tänder som min man (deras pappa) sparat. Höll bokstavligen på att kräkas. Slängde dem i soporna och berättade för familjen att tänderna inte finns kvar.
  Inget av barnen blev ledsen för att deras tänder inte finns kvar. De hade inte funderat över sina gamla tänder och var mer förvånad över att deras pappa sparat dem.

  Tack för dina fina bilder, som alltid håller du hög klass med det du visar. Din adventsdukning är den vackraste jag sett. ⭐⭐⭐⭐

 5. Underbara bilder, som vanligt 😍
  Sett recept med majonnäs i och att det ska bli super men alltså kan inte förmå mig till att testa. Förstår att majonnäs mest är ägg och olja men alltså nej mina mentala räkmackeassociationer är för starka.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg