SMULTRONRULLTÅRTA

.

Bakning pågår inne i köket i sommarhuset

 

Jahaja så blev det riktigt ordentligt busväder helt plötsligt! Här vid havet har det var hur blåsigt som helst idag blandat med riktiga störtskurar och så några små korta solglimtar. Långt ute har vi sett seglen på kämpande Gotland Runtbåtarna och inte varit direkt avundsjuka på dem, tydligen var det typ 200 startande och bara 40 som kom i mål i Sandhamn… Själva har vi mest hållit oss inne och bakat och lagat mumsig mat och lyssnat på 80-talsmusik. Och så smet vi ut plockade smultron efter vägen under ett litet uppehåll i skurarna så att jag kunde göra en Smultronrulltårta för det är ju bland det absolut somrigaste som finns!

.

.

Rulltårta är ju en busenkel alltid lika uppskattad grej att baka! Och som sagt väldigt härligt somrigt med färska bär, man kan ju ha  jordgubbar eller hallon också.

.

SMULTRONRULLTÅRTA

.

Du behöver: 3 ägg, 1,5 dl strösocker, ¼ msk vaniljpulver, 2 dl vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver, ½ dl rumstempererad mjölk. (Extra strösocker till utsidan av rulltårtan) Fyllning: 2 dl vispgrädde, 2 dl vaniljkräm, ca 200 gram smultron eller andra sommarbär.

.

Gör så här: Sätt ugnen på 230 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper ca 30×40 cm. Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Vänd ner mjölblandningen och mjölken i äggblandningen. Rör till en jämn smet. Bred ut smeten till ett jämnt lager i långpannan. Grädda mitt i ugnen i ca 5-7 minuter. Ta ut kakan ur ugnen, strö lite strösocker över hela botten, stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper. Låt kakan svalna och dra sedan bort pappret kakan gräddades på. Vispa grädden så den blir lagom fast och blanda ner vaniljkrämen till en jämn konsistens. Bred ut ett lager över den svalnade kakan och lägg på smultron eller andra bär. Rulla sedan ihop rulltårtan från långsidan med hjälp av bakplåtspappret.

.

.

Såååå gott..

.

När man har blivit bortskämd med veckor av både sol och värme så är det ju faktiskt riktigt mysigt med lite sommarregn och att få vara inne och mysa lite också! Så doftar det ju sååå gott ute nu, mmm. Och det är ju faktiskt härligt med ett ordentligt sommarregn som kommer precis när naturen önskar det mer än något annat. Ser dock inte så lovande ut denna vecka att det ska upphöra nån gång men vi håller tummarna, lagom länge regnigt räcker eller hur:)

.

Nu blir det spel och kvällsfika här men vi ses imorgon igen!

.

KRAM

.

.

5 kommentarer till “SMULTRONRULLTÅRTA

  1. tyckte också det var mysigt med regnet 🥰
    woow så gott det där såg ut 🥰

  2. Såååå gott! Drog rätt ut och plockade smultron😅 kan verkligen rekomenderas, barnen älskade den👏🤩

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg