IDAG BLEV EN SÖNDAGSSTEK!

.

Söndagsmiddagens serverad i matsalen!

Idag var det en sån där söndag då jag verkligen kände för att stå ett tag och laga mumsig mat till la familia och fixa i köket. Funderade några varv på vilken smarrig mat (husman, såå inne på det just nu ju) jag skulle svänga ihop och så koma jag på den gamla klassikern Söndagsstek? Hur länge sen som helst. En rätt man ju åt så ofta förr, var ni också på ex antal söndagsmiddagar där det serverades just detta? En stek, sötsyrliga pressgurka, potatis (vanlig kokt, potatospuré eller Hasselbacks) och så en mild men ack såå god gräddsås. Mmm, som balsam för magen ju! Och riktig barndomsminnemat 100%:)

.

.

Pressgurka är så himla gott till mycket klassiskt svensk mat. Busenkel att göra, bara fram med mandolinen och hyvla en gurka och gör en snabb lag!

 

PRESSGURKA

Du behöver: 1 gurka, 3 krm  salt, 2 msk  ättiksprit (12%), 1 dl  vatten, 2 msk  socker, 1/2 krm  vitpeppar, 2 msk  hackad persilja

Gör så här: Skiva färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet. Gör en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.

.

 

.

Steken bryner du först på spisen i en gryta och sen på med lock och så får den stå ett par timmar och bli mjuk och mör i ugnen. Mumsfilllibabba så gott et blir!

 

SÖNDAGSSTEK MED GRÄDDSÅS

 

Du behöver: benfritt nötkött av fransyska eller innanlår 750 g, kryddpepparkorn 6 st, smör 2 msk, köttbuljong 5 dl, tomatpuré 1 msk, morot 2 st, steklökar 6 st, persiljestjälkar 5 st, lagerblad 3 st, salt och peppar 1 nypa, vitpepparkorn 6 st, ansjovisfiléer 2 st, sirap 0.5 msk, vinäger 1 msk

Gör så här: Värm ugnen till 175°C. Putsa och torka av köttet. Bind upp det med hushållssnöre och krydda med salt och pepparHetta upp smör i en stekgryta. Bryn köttet väl runt om. Tillsätt buljongen och tomatpurén och låt koka upp. Skumma av. Skala och skiva moroten. Skala och klyfta löken och grovhacka persiljestjälkarna. Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med kryddor, ansjovis, sirap och vinäger och låt koka upp.Lägg på lock, sätt in grytan i den nedre delen av ugnen och stek i 60 – 90 minuter tills köttet känns mört. Köttet ska släppa lätt från stekgaffeln när du stuckit i det. Ta ut steken och håll den varm i aluminiumfolie. Sila skyn. Häll sky, grädde och gelé i en kastrull och låt koka ihop tills ca 4 dl återstår. Smaka av med salt och peppar. Skär steken i jämna skivor tvärs över muskeltrådarna. Lägg upp dem på varm tallrik och servera med såsen,  potatis och pressgurka.

.

.

Nya finfina matchande underlägg och servetter är från Von Norten

.

Vilken mysig helg det blev! Helt underbart väder andra helgen på raken ju och här i stan har det varit sk Kulturnatt och vi var nere på stan och åt italienskt med svärisarna (som firade H i efterskott) och sen tog vi en sväng innan vi gick hem till oss och det har väl aldrig varit en finare sådan? Supertrevlig glad stämning och härlig underhållning i vår lilla stad.

.

Nu blir det en skön kvällspw runt stan och jag hoppas ni också haft en härlig helg vänner!

.

KRAM

.

.

4 kommentarer till “IDAG BLEV EN SÖNDAGSSTEK!

  1. Ja, härligt soligt här med. Tog upp båten, träning i utegymmet , drink på stranden och söndagsbad i bubbelpoolen. Liknande långkok hos oss. Älggryta med kantareller, rödpang, bacon och andra smarrigheter i gräddiga såsen. Picklad gurka och svart vinbärsgele till.

  2. Där jag bor var det ingen sol förrän på kvällen och bara +10 grader och blåste så kraftigt, så att våra fina blomlådor, utanför köksfönstret blåste ned och allt förstördes, men inomhus var det mysigt med besök av yngsten med fru som vi bjöd på din pasta med kantareller, salllad och vitlöksbröd, jag hade både frysta kantareller och färska champinjoner i såsen, fantastisk gott blev det, efterrätt rabarberpaj med litet jordgubbar i, mums,

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg