SILVIAKAKA MED CITRON

.

Siliviakaka! Har aldrig bakat denna klassiska kaka tidigare men om jag kommer göra det igen – blev extremt poppis här hemma. En blandning av det bästa helt enkelt och jag som gillar når det ”händer saker” i en kaka (alltså inte bara en plain sockerkaka tex som bara smakar samma i varje tugga) tycker också en blev riktigt smarrig. Enkel också att röra ihop och perfekt liten mjuk bjudkaka till fikat med en krämig glasyr med mycket smak..

.

 

 

SILIVIAKAKA

.Du behöver:

Ägg 3 
Strösocker 3 dl 
Kallt vatten 1½ dl 
Vetemjöl 3 dl 
Bakpulver 1 msk 

Glasyr:

smör 250 g

2dl strösocker

1 msk vaniljsocker

3 äggulor

2 tsk citronsaft

Topping:

1 dl kokosflingor

.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Klä en rund springform ca 24 cm med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner vattnet. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner. Rör till en jämn smet och häll den i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min. Låt svalna.

Glasyr:

Smält smör och socker i en kastrull. Låt koka upp och koka 1 min under ständig omrörning.  Ta kastrullen från värmen. Tillsätt äggulor och vaniljsocker. Vispa kraftigt tills krämen tjocknar, den får inte koka. Låt svalan något och vispa i citronsaften. Häll glasyren över kakan och strö över kokos. Låt kallna och skär upp kakan i bitar.

.

Åh jag tog en lång skön prommis runt Småstadens city nyss och då såg jag ett av de allra mest typiska vårtecknen – motorcyklar! Ljudet av motorcyklar är sånt härligt vårljud och samma med ljudet av grus under skorna på trottoaren och fågelkvitter, mmm.. Älskar det. Vad finns det mer såna första vårtecken som man bara älskar och som man haft sen evigheter? Glassnyheter från GB på macken, när de kommer och soppar våra gator, blomsterhandeln nere på stan ställer ut sina vårblommor, att man behöver solglasögon pga av l j u s e t, shoppa nya krispigt vita sneakers, promenera nere till bageriet och köpa en påse med gottgott, ett fönster som står öppet och någon som spelar skön musik, barn som cyklar, första doften av grillat osv… Tillsammans gör det en ju bara så där barnsligt vårlycklig eller vad säger ni!

.

 Nu ska jag ner i tvättstugan och ta tag i dagens tvätt men ha en fin måndag nu!

KRAM

.

.

 

 

3 kommentarer till “SILVIAKAKA MED CITRON

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg