.
Sena lördagslucnhen är serverad! Idag var en sån där som jag bara kände att jag m å s t e stå i köket halva dagen. För det är ju bland det mysigaste jag vet, att lyssna på skön musik (Just nu denna på repeat – alltså jag dör så underbar/bra/fin den är. Får på riktigt gåshud varje gång jag hör Mustafas ljuvliga röst) dricka ett glas rött, ha oändligt med tid och bara gå in att för att göra den GODASTE maten man bara kan till de man älskar mest<3
.
.
Idag blev det asiatisk/kinesiskt! Frasiga friterade kyckling/räkbollar med dippsås och framförallt Bang Bang Chicken med kinesiska äggnudlar. Alltså den där kycklingen blev ju bland det godaste härligaste kyckling jag någonsin smakat, första gången jag gjorde Bang Bang men definitivt inte den sista kan jag lova. ALLA älskade den!
.
.
BANG BANG CHICKEN
4 portioner
Du behöver:
Chiliolja
Kyckling
Gör så här:
Chiliolja:
Skala och hacka lök och vitlök. Hacka salladslöken.Värm oljan på svag värme tillsammans med lök, vitlök, ingefära, salladslök, stjärnanis, kanel och lagerblad. Låt sjuda 5-10 minuter på svag värme tills oljan fått smak och löken brynts. Lägg chiliflakes, rostad lök, sesamolja, soja och salt i en metallbunke. Sila ner den varma oljan försiktigt. Det kommer sprätta lite men det ska det göra. Blanda och låt svalna.
Kyckling:
Skär salladslöken i bitar. Koka upp vatten, salt, ingefära och salladslök. Lägg ner kycklingen och låt sjuda 15 minuter eller tills den har en innertemperatur på 72°C. Lyft upp kycklingen och låt svalna. Spara buljongen. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skär gurkan i tunna stavar. Skiva salladslöken tunt. Blanda 2 dl av kycklingbuljongen (för 4 port) med soja, vinäger, socker, sesamolja, 2 msk chiliolja (för 4 port), sichuanpeppar, sesamfrön och salladslöken. Ta en kavel och banka kycklingfiléerna så de blir långa strimlor. Blanda kycklingen med gurkan och såsen. Lägg nudlarna på etts stort fat och sen kycklingen ovanpå och servera. Mums!
KYKLING & RÄKBOLLAR MED DIPPSÅS
18 st
(jag halverade receptet)
Du behöver
280 g räkor i lake (avrunnen vikt)
3 salladslökar
3 klyftor vitlök
1 kruka färsk koriander
500 g kycklingfärs
3 msk japansk soja
1 msk färsk ingefära, riven
2 msk sesamolja
ca 1/2 salt
svartpeppar
ca 5 dl pankoströbröd
frityrolja
Dippsås
2 klyftor vitlök
1 dl japansk soja
0,5 dl risvinäger
2 msk sweet chilisås
0,5 tsk färsk ingefära, riven
1 msk rostade sesamfrön (vita och svarta)
1 salladslök
Servering
1 kruka färsk koriander1
gemsallad
Gör så här
Bollar:
Häll av laken från räkorna och låt rinna av i en sil ett par minuter. Hacka räkorna i grova bitar. Skiva salladslöken tunt, riv vitlöken och hacka koriandern. Lägg allt i en bunke och blanda med kycklingfärs, soja, ingefära, sesamolja, salt och peppar. Låt stå i kylen i ca 30 minuter. Häll pankon i en djup tallrik. Rulla färsen till bollar, ca 50 gram styck, och rulla bollarna i pankon. Häll frityrolja i en kastrull och hetta upp till 170 grader. Fritera några bollar i taget i ca 4 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg och kycklingfärsen blivit tillagad. Använder du termometer är de färdiga vid en innertemperatur på 70 grader.
Dippsås
Pressa vitlöken i en skål och blanda med soja, vinäger, sweet chilisås, ingefära och sesamfrön. Skiva salladslöken tunt och toppa dippsåsen.
Servering:
Gör i ordning ett serveringsfat med koriander och salladsblad. Lägg de nyfriterade kyckling- och räkbollarna på fatet och doppa dem i såsen. Bollarna håller i ca 3 dagar i kylen och kan värmas upp genom att friteras igen, perfekt om du vill förbereda inför en middag.
.
Tog lite tid att fixa denna lunch men SÅ värt det:)
Hoppas ni också har en fin lördag!
KRAM
.
.
Ser fantastiskt gott ut, måste testa! 😍
Du inspirerar! Tack!
Tack för receptet, det blev en succé här hemma! <3