ENKLA GYROS

.

Opa, det var ju Gyros jag lagade igår!

Hittade receptet hos Sofia Henriksson och tänkte först att hjälp vad mycket kryddor det var i men dessa Gyros blev verkligen ootroligt goda. Fick sån flashback till när man var ung och luffade runt i den grekiska övärlden ett par somrar och slukade en hel del just såna Gyros som nattamat när festandet var över… Åh det där mjuka brödet, krispiga grönsakerna, syrliga såsen och kryddiga köttet mmm så yummie för en utsvulten ung Petra. Har för mig att de stoppade ner några strips i också?

.

.

Gyros gör nog oftast på fläskkött i i Grekland, som tillagas  i någon form av kebabaktig anordning och skärs i skivor. Det här enkla receptet jag använde är på vanlig blandfärs som körs i ugnen och en skärs i skivor.

.

 

.

Alltså SÅSEN! Fullpoäng på den! Kommer göra den här till olika grillade rätter i sommar som tex lax. Med feta, vitlök, yoghurt, citron och mynta..

.

.

ENKLA GYROS

4 portioner

Du behöver:

750 g blandfärs

2 msk torkad oregano

1 msk spiskummin

1 msk torkad rosmarin

1 tsk chilipulver

1 tsk mortlad kummin

1 msk torkad timjan

ca 2 tsk salt

1 msk vitlökspulver

2 ägg

1 1/2 dl panko

2 msk olivolja

2 msk citronsaft

FETASÅS

4 dl grekisk yoghurt (full fat är godast)

3 vitlöksklyftor

saften från 1 citron

1 1/2 paket fetaost

1 kruka mynta

salt

TILLBEHÖR

1/2 skivad gurka

2 stora skivade tomater

1 tunt skivad rödlök

krispig sallad

pitabröd (Jag använde Schysst Käks Kebabrullebröd som var jättegott)

.

.

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till Gyrosen. Rulle till avlånga biffar och lägg på en plåt och ställ i ugnen i 225 grader i ca 20 min (tills de fått fin färg) Mixa alla ingredienser till såsen med en stavmixer. Skiva grönsakerna. Dela sen de färdiga biffarna, lägg på brödet, sen på med grönsaker och maassa god sås. Njut!

.

,

Nu ska jag åka till gymmet en sväng här och sen blir det hem och ner i förrådet för att leta reda på tjockjackorna igen för det lovas tydligen 6 grader och regn här imorgon… Men snälla vad är det här för maj?? Måste vara sämsta  våren någonsin, har vi haft totalt 1 vecka varmt och soligt eller. Brrr!

 

Vi ses imorgon igen!

.

KRAM

.

.

.

9 kommentarer till “ENKLA GYROS

  1. oj vad gott. Men ska visst bara vara 1 dag kallt. Men inget vidare väder ca 10 gr i Stockholm men sol. Har massa tvätt i morgon. Tack för receptet.

  2. Mmmm, så gott det ser ut😋!
    Det blir en perfekt inledning på den sköna långhelgen imorgon kväll😊
    Jag håller med, du borde göra en kokbok🤩

  3. En vänlig fråga utan att behöva bli attackerad av andra, det var väl inte hennes egna recept? Eller gör hon allt hon lagar efter eget? 😳

    1. Ett svar (utan att attackera): det står att receptet är hämtat hos Sofia Henriksson, men huruvida det är hennes egna recept ursprungligen framgår nog ingenstans. Jag vet inte heller när ett recept blir ”ens eget”, man kan ju utgå från en grund, addera eget påkomna kryddor eller andra ingredienser, och vips äger man rätten till rätten? Vad vet ja’ trallalla

  4. Det ser gott ut men i gyros ska det vara vanlig tzatziki. Några pommes har du helt rätt i att de sticker ner också. 😀 Kan även rekommendera att använda färdiga frysta pitabröd som man stoppar ner i brödrosten en snabb sväng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg