.
Ja nu är vi hemma på vår gata i stan igen och jag blev direkt så sugen på att baka och laga mat! (Bland det roligaste jag vet, speciellt när det åskar och tokregnar som idag och man bara vill mysa inne:) Är ju verkligen härlig skördetid nu och vi har ju tex grannens smarriga hallon som slänger sig genom staketet så det är bara att plocka..:).
.
Så något med hallon fick det bli! Bestämde mig för en Hallongrottakaka (hallongrottor är ju bland det godaste men lite pilligt att fixa med flera, snabbare att bara göra en enda stor)
.
.
.
Först måste man koka hallonmarmeladen. Eller så köper du bara Den Gamle Fabrik Hallonmarmelad. Det är den klart godaste färdiga!
.
HALLONMARMELAD
.
Du behöver: 1 liter färska hallon, 2 msk citronsaft, 300 gram strösocker, ca 3,3 dl, 2 tsk vaniljsocker.
Gör så här: Rensa hallonen. Lägg i hallonen i en tjockbottnad kastrull med strösocker och citron. Koka upp. Rör och mosa till dem med en slev Rör ofta. Skumma med en slev längs kanterna då och då. Sätt i en termometer och koka till 105-106 grader. Det tar 10-20 minuter. Gör marmeladprov – lägg en msk marmelad på en tallrik. Sätt i kyl eller frys och låt kallna någon minut. Dra en knivspets genom marmeladen och flyter den ej ihop kommer den att stelna. Koka annars några minuter till. Låt svalna.
.
.
.
Den blev sååå god, lilla familjen gick bananas på den här pajen och den är redan slut!
.
.
.
HALLONGROTTAPAJ
.
Du behöver: 150 g rumsvarmt smör, 3.25 dl vetemjöl, 0.75 dl strösocker, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, + 3 dl hallonmarmelad
.
Gör så här: Sätt ugnen på 200°c över/undervärme och klä botten av en mindre pajform med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter) Blanda samman alla ingredienser utom hallonsmarmeladen i en matberedare (skål) och arbeta ihop en smidig deg. Tryck ut degen i formen och fyll den sedan med hallonmarmeladen. Grädda mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter. Tag ut och låt svalna på galler. Serveras gärna ljummen med god vaniljglass!
.
..
Nej nu ska jag packa upp lite väskor och fixa i tvättstugan här (herreguuud så mycket tvätt det är hela tiden och det tar aldrig slut:) men vi ses imorgon igen!
.
Mysig lördagskväll till er alla<3
.
KRAM
.
.
.
Allt du bakar och lagar ser lika fräscht och vackert ut som hela ditt hem!
Åh gud 😍 det vill jag göra!
Du borde skriva en bok om inredning, mat och bak 🥰
Vad har du för bakform som gör att den blir så fin?
Snyggt !
House of Philia x April? 😉 hoppas Kim läser bloggen 🙂 vore nåt, en popup fre-lö ;))
Så fin paj, verkligen❤️Har så mycket hallon o vet inte riktigt vad jag ska göra med dem, så får bli en Hallongrottpaj minsann😀
Kram
Så avis på er som har sån tillgång till svenska hallon sådär! Pajen ser underbar ut 😍