KRÄFTOR TILL HELA FAMIJEN

Uncategorized

.

Igår blev jag bara s å sugen på lite kräftor! Vi var ju på kräftis förra helgen och det var ju så himla gott med dess illröda små skaldjur. Så det fick bli familjevariant med hemmagjord kräftsoppa och färskt bröd och det var otroligt smaskigt det med.

.

.

.

Hittade ett så himla bra recept på kräftsoppa på nätet! Busenkel att göra med kräftost på tub och allt men smakade faktiskt hur lyxigt och elegant som helst kan jag berätta (Alla barnen ÄLSKADE denna). Rekommenderas för er som kanske inte bara vill köra det gamla vanliga med kräftor och ostpaj.

.

.

Ingredienser

2 st morot grovrivna

1 st strimlad fänkål

2 msk smör eller margarin att steka i

2 msk vetemjöl

1 l vatten

2 msk hummerfond

300 g kräftost

2 dl crème fraîche

1 dl grädde

svartpeppar

dill

1 st burk kräftstjärtar

.

Fräs morötterna och fänkål i smör. Tillsätt mjöl och späd med vatten. Häll i hummerfonden och låt koka upp under omrörning. Låt puttra cirka 10 minuter.

Tillsätt kräftost, crème fraîche och grädde och kör med mixerstav tills soppan är jämn. Låt puttra ytterligare några minuter.

Blanda i svartpeppar, hackad dill och kräftstjärtar precis före servering! Serveras med nybakt bröd och Västerbottenost.

.

.

.

Efter maten bjöd Lolo på en himmelsk kladdkaka som hon bakat och som lillasyster dekorerat så snyggt! Vilka döttrar man har liksom<3 (Marsipankräftan är från Niederegger)

.

.

.

Har ni ätit några kräftor i år än bloggisar?? Egentligen är jag ju allra mest förtjust i andra skaldjur – räkor, hummer, ostron, musslor och havskräftor mmm. Men dillkokta kräftor är ju verkligen svensk sensommartradition och just d å är just dessa extra goda:)

.

.

(Får ofta frågan om vårt porslin och det är från Royal Copenhagen och jag älskart. Har både det klassiskt vita och det moderna och det är bara så snyggt att matcha. Ljusstakar Pols Potten och tårtfat från Mateus, bord från Carl Hansen precis som stolarna och lamporna är från Louis Poulsen för er som undrar och allt finns att hitta på butiken Länna Möbler. Och apropå Länna Möbler, och skaldjur, så hittade jag nyss denna sköna plansch till köket – måste nog klickas!)

.

.

Ha nu en riktigt skön söndag vänner!

.

.

KRAM

.

.

.

AUGUSTIS ABSOLUT GODASTE DRINK

Uncategorized

.

På trappen på baksidan (favvoplatsen) står en fantastisk smarrig sommardrink – Melonslush! Har ni testat att göra såna? Uppskattas av alla, både stora och små. Severas i höga tunna glas (mina är från Orrefors) som legat en halvtimme i frysen och blivit kalla och snyggt immiga.

.

.

,

Barnen får, givetvis och megasjälvklart, virginvarianter på slush medans de vuxna får ljus rom i! Rekommenderar denna från Guatemala som heter Botran. Snygg flaska att ha i barskåpet dessutom, stort plus:)

.

.

.

Är tokig vattenmelon förresten och har ätit ex antal fetaost-vattenmelonsallader denna sommar – mums!

.

.

.

I dessa kräfttider är ju detta dessutom absolut snyggaste matchiga röda fördrinken – dagens tips! Hur gör man Melonlsush då? Recept får ni nedan!

.

.

2 kg vattenmelon, (gärna kärnfri)
3 lime, pressad saft
1 dl strösocker
2 dl vatten
16 cl ljus rom till de vuxna

.

1. Skär av skalet på melonen och skär fruktköttet i grova bitar. Lägg dem i en plastpåse och frys in (3-4 timmar).


2. Koka upp socker och vatten i en kastrull och låt koka tills sockret smält. Pressa i limesaften och låt sockerlagen kallna. Ställ lagen i kylskåpet så att den blir riktigt kall.


3. Blanda fryst melon och sockerlag i en matberedare eller mixer. Mixa helt slätt och tillsätt rommen. Häll upp i höga glas som legat i frysen 30 min. Garnera med skivor vattenmelon på glaskanten och servera genast och njuuut

.

.

Igår hade vi verkligen en superhärlig dag på stranden (vi var där nästan först av alla  vilket är mycket ovanligt för vår familj ) och det var s å varmt och skönt och härligt av sommaren att komma tillbaka! Sen kom mamsen och papsen förbi på middag och vi satt ute och njöt av den varma  sommarkvällen länge. Idag så är det dock inte riktigt lika somrigt, brrrr. Gillas inte när värmen kommer på besök i bara en enda dag – så himla snålt ju!!

.

.

Ha nu en härlig lördag så ses vi snaart igen!

.

.

KRAM

.

.

.

BEATRICE ATELJÉ

Uncategorized

.

Bea i skapartagen! Min minsta tjej är absolut helt tokig i att pyssla och måla och fixa:)

.

.

.

Hej Torsdagsbloggisar!

.

.

Hoppas ni mår fint!?

.

Här är jag home alone med alla skatter ikväll (H är nere på stan och roar sig) och jag tänkte bara kika in och visa lite pics ifrån rummet i källaren som jag fixade till åt Bea för några dagar sedan. Gjorde ordning ett bord (två billiga skrivbord från Jysk som jag satte ihop) och tog in en gammal fin och stor matta som fanns i förrådet och svärmor och svärfar åkte iväg och köpte staffli och konstnärsgrejer på Claes Olsson (Tips – bra grejer för bråkdel av priset på andra ställen) Och hon älskar sin studio, med egen ingång och allt. Lyssnar på musik och hänger där hela tiden. Gör inget om det kladdas lite och lämnas saker framme, vet ju själv att man inte kan tänka på sånt när man är helt inne i något (Yes jag har varit inne på konstnärsbiten en sväng jag också!)

,

.

 




.

Fick inte fota när liten satte igång vid staffliet – ville ju inte bli störd så klart

.

.

Nu blir det Skönheten och Odjuret här när Mojelito somnat!

.

.

Ha en mysig kväll nu så kör vi fredag imorgon!

.

.

KRAM

.

.

.

UT PÅ TUR – ALDRIG SUR

Uncategorized


.

Idag åkte vi ut en bit från Småstaden till skogen för att leta typ bär och kantisar! Med Moje i bärstol  vandrade vi över mosskuddar och stenar och det var så bara s å himla mysigt. Trots att jag var lite rädd för arga älgar och eventuella vildsvin och björnar. Mina stora skatter är v ä l d i g t skogsvana (pappa äger jaktmarker osv och de har ju varit med sen de var små) och tyckte jag var jättefånig och gjorde tom så kallade ”älglockrop”. Stygga skatter.

.

.

.

Alltså jag är ju gammal lantis själv och varit med både Mulleskola, Strövare och Frilufsarna. Ridit maassor i skogen med mina ponnysar som jag hade och var inte rädd för stora vilda djur en sekund. Hm.

.

.

.

Alltid när vi kommer ut i skogen (typ 4 ggr om året) så tänker vi – varför gör vi inte såna här utflykter oftare?? Så härligt och alla gillar. Vi grillade korv och fikade och nej vi hittade inte en svamp eller ett endaste litet bär – har nog varit lite för torrt i sommar (Inte för att vi någonsin hittat några kantareller på våra skogsturer men ändå)

.

.

.

Man kan ju ha kul utan svampar! Köra ”äta 3 Mariekex och vissla förstchallenge” tex. Lolo vann. Med hästlängder.

.

.

.

Det var vår augustililllördag det!

.

.

Ses imorgon snyggingar!

.

.

KRAM

.

.

.

IKVÄLL HAR VI BAKAT SAFTIGA KARLSPADERGIFFLAR!

Uncategorized


 

Ikväll har jag och tjejerna bakat i vårt kök! Vi gjorde Karlspadergifflar med äppelfyllning och akta er vad goda de blev. Måste testas jag loovar. Mumsfillibubba med iskall mjölk

.

.

 

.

Gör nästan alltid gifflar när jag bakar. Tycker om när fyllningen är samlad i mitten som en mjuk saftig surprise!

.

.

Och nedan kommer receptet till er som vill göra samma (perfekt sätt att ta hand om lite äpplen från äppelträden på gården) Jag tog Roy Fares recept men gjorde mina gifflar med glasyr istället.

.

Deg:.

30 g Jäst
250 g Mjölk (2 1/2dl)
690 g Vetemjöl (11 1/2dl)
85 g Strösocker (1dl)
170 g Smör – rumstemperatur
10 g Bakpulver (2tsk)
6 g Salt (1tsk)
55 g Ägg (1st)

Smula jästen i bunken till matberedaren. Värm på mjölken till fingervarmt och häll det över jästen och blanda runt tills jästen löst sig. Blanda sedan i resterande ingridienser och arbeta degen med krok på mellan hastighet i 10 minuter. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.

Fyllning:

250 g Mandelmassa
180 g Smör – rumstemperatur
3 g Malen kardemumma
1 st Äppel
4 g Mald kanel (1/2tsk)

Blanda ut mandelmassa med lite i taget av smöret och kardemumman och blanda till en slät fyllning. Skala äpple och tärna i små tärningar, lägg i en skål och strö över mald kanel och blanda runt. Kavla ut karlsbaderdegen på ett lätt mjölat bord och forma till de bullar du önskar. Spritsa en klick med fyllning i mitten och lägg på 3 äppelbitar och rulla ihop. Låt jäsa under plast 45-60 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, pensla bullarna med ägg . Grädda mitt i ugnen på 220 grader i 13-15 minuter. Låt svalna helt.

.

Glasyr:

.1/4 dl mjölk (3 %) 20 g smör 3 dl florsocker

.

Värm mjölk och smör tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vispa på låg värme till en fyllig glasyr. Ringla glasyren över bullarna och låt stelna..

.

.

.

.

.

Nu – Allsång på Skansen med kvällsfika!

.

.

KRAM

.

.

.