DIY – GÖR EN STOPPAD SÄNGGAVEL MED MÖBELNUBB

.

.

.

IMG_9532-5

.IMG_9530-2


.
.

Ovan ser ni pics från Trulles blivande rum (fd gästrum och det rum som jag fixar mest i just nu) och hans nya sänggavel! Och vet ni? Jag har gjord den aaalldeles själv (Ja nästan helst själv iaf. Fick lite hjälp av Värmland också:)

.

.

.

.

.

Hallå söndag! (och Pingstdag!)

.

.

.

.

Men ojojoj vad tyst det blev här inne den här helgen!?! Sorry mes amis! Finns massa orsaker till det mina bloggisar (massa att göra + inget nätverk bla) men nu är det ordning igen och jag lovar er ett helt pärlband med inlägg som kompensation:) Vi kan ju börja med mitt lilla hemmaprojekt som jag fixade med i fredags nämligen sänggavlen ni ju ser ovan. Vi har ju en maffig stoppad sänggavel från Zandvoort i vårat sovrum (alltså den är ju så himla lyxig och jag älskar den) och jag tittade noga på den och tänkte att Trulle skulle få något liknande fast made by me (eller designad som vissa kanske skulle kalla det haha. Nej jag bara skämtar, jag har snott idén rakt från sängarna på hotellet Ett Hem:) Eftersom just sådana djupstoppade sänggavlar med nubbar är ganska pricy så tänkte jag att det där kan ju inte vara så svårt att fixa? Har ju sett att många gjort såna själva, lite tunnare sängavlar med knappar ni vet, och en tjockare variant kunde ju inte vara så mycket krångligare..

.

.

.

Vill ni veta hur jag gjorde kanske? Klart ni vill!:)

.

.

.

IMG_9498-2

.

.

Jag bad alltså vår duktiga snickare att fixa två skivor åt mig när han var på brädgården som var 120 x 150 sm stora. Sen tog jag en stor skål som mått och ritade de där hörnen som sen sågades. Imellan skivorna satte sen Värmland distanser i form av trästavar så att gaveln skulle bli lite tjockare och mulligare innan den skruvades ihop (här bestämmer man ju måtten helt själv) Allt detta kunde jag ju gjort själv (inga svårigheter) men nu har jag ju snickare i huset så då blev det ju lite smidigare att använda dem:)

.

.

.

IMG_9506

.
.IMG_9510


.
.

Sen stack jag iväg till tyghandeln för att köpa hobbyskum (4 cm tjock) och vadd och sen till Panduro för att fixa spraylim. Som var slut….Så det fick bli hobbylim och pensel. Smetade ut klister över hela ena sidan av gaveln och la sen ner gaveln på hobbyskummet och skar sen rent kanterna.

.

.

.

IMG_9513-4

.
.

Sen häftade jag fast vadden (alltså la ut den över skivan och häftade fast den med häftpistol på baksidan) och la även över ett lakan och häftade fast så det skulle bli riktigt slätt och fint (och så fick jag ju öva på detta innan det lyxiga ”riktiga” gaveltyget skulle på:)

.

.

.

.IMG_9524

.
.

Sedan la jag på det tjusiga mörkblå sammetstyget och häftade fast det med på basidan (typ från Designers Guild) Viktigt att det blir slätt och man får ta i lite och så fästa det i ett hörn i taget (så man först spänner diagonalt alltså) Viktigt också när det gäller sammet att lägga tyget så att luggen liksom faller åt rätt håll (kan bli rätt otjusigt om man lägger det åt fel) I hörnen klippte jag snitt i tyget så det skulle bli lättare att spänna. Allt detta var plättlätt och gick fort och smidigt men sen började det krångliga med möbelnubben…. Gaaah vad jag höll på innan jag fattade hur jag skulle göra! Eftersom jag har en så tjock stoppning så var det inte det lättaste att få där små nubben att gå igenom allt detta och sen fastna i den stenhårda skivan… Så himla drygt det var rent ut sagt, ungefär så drygt som tycker det är att sy när allt krånglar! Möbelnubbarna i mässing (som jag hittat på Bauhaus) vek sig hela tiden som ni vet häftstift kan göra och de som fastande blev snea och vinda trots att jag ritat ränder. Jag höll på att ge upp och tänkte att jag måste hitta några längre tjockare möbelspikar. Men skam den som ger sig:) Plötsligt kom jag ju på att jag först skulle häfta med häftpistolen (se ovan) där nubbarna skulle ned så att det redan fanns fina raka djupa veck. Och sen skulle man inte slå i nubbarna med hammare (då viker de sig) utan t r y c k a ner dem lugnt och fint. Då gick det bra:)

.

.

.

IMG_9528-2

.
.

Många kasserade sneda nubb blev det….Förstå så irri…

.

.

.

IMG_9534

.
.

Men till slut hamnade de alltså där som ett tjusigt pärlband!

.

.

.

Om jag blev nöjd med resultatet? Oh yes! Hoppas Trulle också kommer att gilla nu…

(Kostnaden för det hela hamnade blev ju inte världsbilligt och hamnde väl på ca 2500 kr. Tyget kostade väl ca 1200 kr och så kostade skum och vadd 600 kr. Tror nog att det går att köpa billiagre. Nubbar 300 kr, hm det gick ju åt lite om man säger så…och så träskivor på det)

.

.

.

IMG_9531-2

.
.
.

Nu ska bara resten av rummet fixas (bla ska nya Ikeagarderoben ovan målas om) och jag återkommer i ett senare inlägg med färgkoder osv jag lovar:)

.

.

.

.

Ha en skön solig söndag så ses vi snaaart!

.

.

.

.
KRAM

.

.

.

.

.

19 kommentarer till “DIY – GÖR EN STOPPAD SÄNGGAVEL MED MÖBELNUBB

 1. Snyggt!! Gjorde en liknande till vårt sovrum för ett tag sedan (tror jag nämnt det), glömde dock nämna att jag använde mig av världens smartaste längder med nitar, såååå himla mycket lättare. Och så blir det rakt och fint mycket lättare. Hittade på nätet, alltså nitar som är sammanlänkade, som ett pärlhalsband, i riktig metall ( fanns massor att välja på). Var femte var en ”riktig” nit som man spikade i, grymt smart. Tipsade Engelska Tapetmagasinet i Gbg, och de blev superglada, man sparar ju en del tid påt..

  Ha en fortsatt fin söndag!
  Kram Catta

  1. Hej Catta, låter supersmart band med nitar. Vilken sida hittar man dom på? Med vänlig hälsning, Jeanette

  2. Jag blev också nyfiken nitarna i metervara och googlade. tyg.se dök upp men när jag gick in på sidan fanns bara nitar per styck, konstigt…

 2. Jättefin sänggavel! Vad duktig du är. Ska bli jättekul att få se mer av ert nya, fina hem 🙂 Kram

 3. Den blev ju så fin! Bra gjort. Undra om man vågar sig på en egen? Låter tålamodsprövande, men vårt tillslut! Får köra ut mannen och barnen, så jag är ensam isåfall 😉

 4. Ojojoj vad imponerande! Superfint resultat!! Och mycket bra kommentar om hur viktigt det är att lägga sammeten åt rätt håll! Kan inte låta bli att kommentera att hela tjohejsan hade gått på en femhundring hos oss inkl lyxig sammet! Men snyggt, det blev det! Kram

 5. Så himla snygg! Bra gjort! Har med ett sänggavelprojekt hemma men ännu inte kommit till skott.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg