SOMMARENS BJUDMAT NUMERO UNO

.

.

.IMG_3775-3

 
.
.

Alltså denna sallad är helt enkelt bara s å god. Nomnomnom. Ni måste helt enkelt testa

.

.

.

.

.

Todeloooo torsdag!

,

,

,

,

Inte den piggelinaste bloggerskan här idag, zzzzzz. Sov så himla dåligt inatt och det beror nog på att det tokregnade så att jag inbillade att taket skulle börja läcka och låg  sen och tänkte på det medans det piskade mot sovrumsfönstret…Och kanske pga av det där vinet vi drack igår.. Väldigt vääldigt gott men vissa viner får ju en verkligen att må pyrt efteråt (och nu menar jag inte pga av mängden…:) Tänk om man visste vilka viner som man blir smått förgiftad av så man kunde undvika dessa? Kanske ha en liten symbol (typ grön gubbe) brevid de andra symbolerna på Systembolaget:)

.

.

Vi hade hur som helst jättemysigt med min lillebror med familj som var över igår och jag lagade en så himla god biffsallad som ni måste få receptet på. Vi var nämligen hemma hos vänner förra veckan och blev bjudna på exakt samma galna sallad (Tack söta I för recepetet!) och de hade i sin tur fått det av vänner till dem som serverat densamma som jag tror i sin tur fått receptet av den lokala superkock Amir – vinnaren av Mästerkocken. En riktig bjudsallad mao! Lite asiatisk och härligt stark och fräsch och smaskig och matig och även busenkel att göra. Går liksom inte att misslyckas om man tillsätter alla ingredienser i rätt mängd (Och så måste man nog älska koriander som är en viktig ingrediens. Hälften av befolkningen gör ju visst inte det så ni får helt enkelt bjuda på något annat:) So here we go:

.

.

.

.

”VILL DU GIFTA DIG MED MIG”

BIFFSALLAD

.

.

Ingredienser:

”Stjärnan”:

1 stor bit entrecote på ben eller annat kött i lagom mängd (Jag använde fin biff från slaktarn)

Salt och peppar

Varmpressad rapsolja (fulraps) eller annan smakneutral olja som tål höga temperaturer

Smör

.

Att gnugga det stekta köttet med:.

1/2 röd chili

2 vitlöksklyftor

1 tumstor bit ingefära

2 msk olivolja

Fint skurna stjälkar från ett knippe koriander

1/2 msk mörkt muscavadosocker

1 lime

1 msk risvinäger

Några stänk fisksås

Salt och peppar

Att lägga under det gnuggade köttet:

Krispiga salladsblad

1 stor morot

1/2 gurka

1/2 fänkål

1 portabellosvamp

.

Het dressing:

Ca 3dl Hemgjord majjo på 2-3 ägg och 2.5dl smaklös olja

pressad lime

sambal oelek

Japansk soja

Hackade korianderblad

Salt och peppar

Att toppa hela härligheten med:

Färsk koriander, plockade blad

Lite hackade rostade jord- eller cashewnötter, om du har

.

Att servera till:

Limeklyftor

.

Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader. Torka av köttet med hushållspapper och salta och peppra (vanlig salt – inget flingsalt; det kan inte tränga in i köttet ordentligt) generöst. Hetta upp lite olja i en panna. Bryn köttet runt om och avsluta med en klick smör på slutet. Ös lite medan du steker. Lägg det brynta köttet i en ugnsfast form, häll över det som är kvar i pannan, sätt i en termometer och stek färdigt i ugnen. Ta ut vid 55 grader. När köttet är klart ska det upp på en bräda och vila. Vila vila vila.

.

Fortsätt med den asiatiska eftermarinaden: Skala vitlök och ingefära och finhacka dem tillsammans med röd chili. Fräs försiktigt i oljan; det ska mjukna och dofta gott men inte friteras och brännas. I med sockret och fint skurna korianderstjälkar. Fräs lite till, tills sockret löst sig. Pressa över lime. Smaka av med någon msk risvinäger (om du har; du kan ta en extra skvätt lime annars), lite fisksås,salt och peppar. Häll över i en stor skål.

.

Blanda ingredienserna till den heta dressingen och smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.

.

Gör salladen: Skölj salladsbladen i iskallt vatten och slunga torra, eller låt torka på handduk. Skala moroten och strimla den, gurkan och fänkålen fint, gärna med julienneskärare. Skiva portabellon. Lägg upp allt på ett stort fat (salladsbladen underst!).

.

Skiva köttet tunt tvärs över fibrerna. Lägg det skivade köttet i den goda marinaden i skålen och massera järnet (om du har känsliga händer fixar de kanske inte chilin; ta då två skedar i stället). Strö skivorna över salladen. Ringla över eventuell marinad som blivit kvar i skålen. Skeda över dressing och strö generöst med korianderblad och kanske lite hackade jordnötter över alltsammans. Servera med limeklyftor

.

.

Njut!

.

.

.IMG_3788

.

Severa rätten på ett stort härligt fat! Mitt ovan kommer från Mateus.

.

.

.

.

Nu blir det pw runt Småstaden – måste passa på när solen strålar igen!

.

.

.

KRAM

.

.

.

.

10 kommentarer till “SOMMARENS BJUDMAT NUMERO UNO

 1. Hej! Jag har samma problem som du med huvudvärk av vissa viner. Efter att ha läst om det, undviker jag numera Cabernet Sauvignon, Carmenere och Shiraz/Syrah-viner. Välj istället Pinot noir, Merlot eller Sangiovese! Det har hjälpt mig. Biffsalladen verkar jättegod, den ska jag prova!

 2. Ser himla gott ut!!
  Jag tycker fö det är sååå mysigt att sova när det regnar mot rutan, haha! alla är vi olika!

 3. hej!! Ett tips är att börja dricka naturvin. Det innehåller inget gift alls, alltså inget svavel, inget tillsatt socker, jästsvampar …mm. smakar lite annorlunda men man lär sig uppskatta det efterhand och får aldrig hangover…….kram

 4. Det låter sååå gott och det ser riktigt somrigt ut när det är upplagt på fint fat.
  Måste testas 😉

 5. Hej,

  Oj så härligt gott det ser ut. Får nog prova till helgen. Stort tack (igen) för en sådan inspirerande blog, jätteskog!

 6. Drick ekologiskt vin, får aldrig huvudvärk efter det! Troligtvis att druvorna är mer eller mindre besprutade.

 7. Håller med Amanda ovan. Drick ekologiskt vin, det får jag aldrig ont i huvudet av. Jag märker stor skillnad. PS. Jag lider oockså av migrän. Ds

 8. Mitt säkraste tips för att må bra när jag dricker vin är att välj ekologiskt!!! Gärna även biodynamiskt odlat. Då tillsätter de inte sulfiter o andra gifter för att påskynda jäsningsprocessen, skydda druvorna mot skadedjur osyl. Druvor är ju en av de mest giftiga födoämnena vi kan köpa. De är fullproppade med olika ämnen som påverkar både oss som äter dem, de som hanterar dem o naturen negativt 🙁
  Även jag som bara tar 1-2 glas känner otroligt stor skillnad med illamående, huvudvärk, ångest o oro vid val av fel vin. Så testa ekologiskt! Alla borde förresten bara köra eko av 1000 olika anledningar 😉
  Finns ett bra o hyfsat stort utbud nu på Systemet!
  Lycka till 🙂

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg