BADA LITEN I KÖKET & ASTMA (?)

.

.

.
img_2584-4
.
.

Ända sen Maurits föddes (det var i maj som ni kanske minns) så har vi badat honom i nere köket! En liten mysig ritual och det funkar ju smidigast och bäst med hans lilla babybalja där på diskbänken:) Diskbänkar är för övrigt helt suveräna. Vi tänkte en sväng om vi skulle haft marmor där med men med facit hand så är det toppen att ha ett ställe där man kan hålla på med precis a l l t. Riktig carraramarmor är verkligen toksnygga men som alla vet väldigt känsligt mot syror. Vi har polerad marmor på alla skivor i köket utom just diskbänken och jag försöker få alla i la familja att förstår att det är där man står och ”paltar” med saft etc. Och ja det går så där.. (Babybadlakan är från Lexington, badprodukter från Estelle & Child + Sophie la girafe och badbalja OK Baby)

.

.

.
img_2565-2


.
.

Hur som helst så badar vi alltså lilla prinsen i köket var eller varannan dag! Först älskade han att bada och sen hatade han det någon månad (vet ej alls varför) och nu är det härligt igen.

.

.

.
img_2559
.
.

.
img_2558

.

.

Moje blir nog lite extra älskad av alla här hemma när han är så där rund och go i sin balja! Som en väldigt nöjd liten tjock och naken bebisfarbror med skum i håret – helt och utan någon som helst blygsamhet…:) Gullgubben.

.

.

.,

Sen måste jag bara ventilera en sak med er bloggisar. Jag har haft problem med lätt rethosta ganska länge och liksom haft lite tungt att andas emellanåt och jobbigt kittel i halsen. När jag var hos läkaren så tyckte hon att det mesta stämde in på astma och jag har nu fått såna där inhalatormediciner för astmatiker. Astma, är inte insatt i vad det är alls känner jag! Är jag en astmatiker nu… Om några av er har just astma får ni jättegärna berätta om era erfarenheter; påverkar det vardagen mycket, kan man träna som vanligt, blir det värre eller bättre med tiden, kan det går över? osv osv. Blir superglad om ni vill skriva några rader om detta ämne!

,

,

,

,

Ha nu en härlig kväll raringar!

.

.

.

KRAM

.

.

.

.

 

20 kommentarer till “BADA LITEN I KÖKET & ASTMA (?)

 1. Man kan få en inhalator för en tid bara, just om man haft seg hosta/förlängd förkylning. Min tonårsdotter har haft det ett par gånger, men inte på flera år nu, så det behöver inte vara en kinstant grej.

 2. Kan också vara att det sitter i bihålorna bakom näsan. Det (läs slem) kan sippra ner i halsen och orsaka rethosta.
  Kan vara svårt att komma åt. Gå till en önh specialist och kolla. Lycka till!
  Syster Lisa

 3. Så go nakenfis! Så smart att bada i köket. Har inte alls tänkt på det själv. Står och krånglar på golvet inne i badrummet med vår lille prins. Ska nog testa sätta baljan i köket jag också 🙂 önskar dig en fin kväll :*

 4. Jag har astma, framförallt allergisk astma, men kan även vara känslig vid kyla (om jag tränar) och vid förkylningar. Jag har en daglig cortisoninhalation som jag dubblerar vid förkylningen eller då det är pollensäsong. Måste nog säga att jag är väldigt lite påverkad i det dagliga livet och har inga som helst biverkningar av medicinerna. Någon gång per år måste jag ta till bronkdilaterande inhalationer (Bricanyl) och då oftast i samband med början på pollensäsongen eller om jag varit i kontakt med katt (som jag är jätteallergisk mot).

  Hoppas att det bara är något infektionsutlöst men om det är något kroniskt går det fint att leva med det.

 5. Jag har också astma. Jag tycker du ska gå till en specialist så de får mäta och kolla upp din astma lite bättre. Jag på kontroller två tre gånger om året. Mitt tips 🙂

 6. Underbart med bad på diskbänken. Vår yngsta lilla badade i ibland i diskhon så hon kunde sitta i den ena hon och sedan diskade hon runt med bubblor och sina plast bestick i den andra. Många roliga tokiga bilder blev det om jag minns rätt.

  Tråkigt med astman. Hoppas medicinen kommer lätta astman för dig.
  Kram Kamilla

 7. Jag har astma och ett av mina barn med. Jag har haft det hela livet och sonen också. Astma är en inflammation i luftvägarna som gör att luftrören svullnar och det blir trängre att få luft. Bildas också mycket slem som täpper till, så kan man lite enkelt förklara. En del får det av allergi, en del får det av ansträngning, vid förkylning, vid fuktig luft osv. Vanligast är väl en kombination. Man behandlar med en inhalator med kortison i dagligen. Denna gör att slemmet i luftrören går bort, att svullnaden går ner. Man ska även ha en luftrörsvidgande inhalator som man tar till vid akuta problem, den gör precis som det låter-vidgar luftrören när de svullnar akut som vid tex. en allergisk reaktion.
  Astma behöver inte ändra ens liv särskilt mycket, om man inte har djur och det beror på allergi. Medicinerar man regelbundet och lär sig könna sin kropps signaler så kan man leva precis som alla andra. Bara kom ihåg att alltid ha en luftrörsvidgande inhalator i väskan så är du trygg om nåt skulle hända. En del läkare förespråkar att det räcker med en typ av inhalator, eller en kombinationsinhalator. Det är fel, har man astma ska man alltid ha två, en behandlande förebyggande och en för akut behov.
  Träna kan du absolut göra, bara positivt stt vara i bra kondition. Men var försiktig om det är kallt eller fuktigt ute om du är en som reagerar på det. Och träna inte vid förkylning eller sjukdom. Lyssna på din kropp, och ta medicin regelbundet varje dag så kommer det gå utmärkt. Hitta också en inhalator som passar dig-som du kan hantera och känner dig bekväm med. Det finns en uppsjö på marknaden så nöj dig inte med vad doktorn skriver ut om du tycker den är obehaglig eller nåt. Astma kan gå bort och det kan också vara så att man får just förkylningsastma som kommer när man är sjuk bara, och en del har det efter årstid.

 8. Hej Petra!
  Det är första gången jag kommenterar men jag har läst din blogg länge. Jättemysig blogg och ett fantastiskt fint hus på både insidan och utsidan 🙂
  Jag har inte astma, men jag är nedsatt i min andning (antagligen sitter det i efter en karriär inom längskidåkning och mycket kalla luft rakt ner i luftrören). Jag har en astmamedicin som jag använder när jag känner att jag blir ansträngd i andningen, ofta i samband med förkylning eller träning ute när det är kallt. Jag har även en bricanyl som jag använder när jag får mina hostattacker.
  Jag tycker inte att det påverkar mig speciellt mycket. Är jag bara noga med min medicin så är det absolut inte några problem. Man lär känna sin hosta efter ett tag så nu upplever jag sällan dessa hostattacker utan då har jag ofta förebyggt det istället.

  Krya på dig och ha en toppenfin dag 🙂

  /Emma

 9. Jag har haft astma sedan jag var tolv år (38 år nu) och det enda man ska vara noga med är att ALLTID ha med sig sin astmaspray. Får du ett anfall och inte har din astmaspray med dig så känns det som att du ska kvävas (och det kan man förmodligen med). I övrigt tar jag medicinen vid behov och alltid innan träning.

 10. Hej Petra,
  Jag hade en väldigt besvärlig hosta i våras och gick till läkaren, och jag fick också inhalatormedicin. Läkaren menade på att den var bättre än hostmedicin, typ Coccilanaetyfin, eller vad den nu heter. 🙂 Inhalataromedicinen fungerade utmärkt.

  Vad go’ han ser ut din lille prins! Förstår att du njuter.

  Krya på tid och trevlig helg! 🙂

 11. Jag har haft astma sedan hösten förra året. Hade samma symtom som dig och mest på kvällen vid läggdags. Otroligt tungandad. Genomgick ett test som visade lätt astma.

  Kände mig orolig till en början men nu? Nej! Tar en inhalation morgon/kväll och har med mig Bricanyl var jag än är. Ifall att jag blir tungandad. Före träning tar jag en inhalation om jag inte har möjlighet att ta med Bricanylen. Men jag upplever inte alls att det är något betungande. Man vänjer sig precis som med allt annat. Sen finns det givetvis grader av astma och min är av den lätta varianten.

 12. Hej,

  För två år sen fick jag också astma medicin, olika att inhalera. Brikanyl och Easyhaler. Hostade ihjäl mig verkligen och var tungandad, samma i våras. Det kommer och går för mig under förkylningstider, annars lever jag på som vanligt 🙂

 13. Vilka vackra och vakna ögna han har 🙂 När det gäller astma så fick jag infektionsrelaterad astma för ca 15 är sedan och har egentligen bara problem om jag får en infektion och då kan det bli riktigt jobbigt…men jag gjorde fel början och tog bara Pulmicort (som är långtidsverkande och som man alltid ska ta även om det känns bra). För om man har diagnostiserad astma behöver man ta en underhållsdos ihop med nasonex för att hålla astman i schack hela tiden. Iom att man blir mer infektionskänslig och kan få väldigt långdragna infektioner som följd. Men gör man det så är det inga större problem – viktigt är bara att kolla upp hos en specialist vad det är man har och hur man ska dosera när man är frisk och när det är infektion på G. Kan tillägga att jag gjorde fel i början och fick förvärrad astma efter det… så kolla upp snarast 🙂 Lycka till!

 14. Jag har haft liknande och fick också spray, två sorter, men har inte använt de sen den gången, dvs den förkylningen för 3.5 år sen. Det enda som hjälpte för att det verkligen skulle gå över var en kortizonkur också, tabletter. Jag hade samma reaktion -vadå, har jag astma nu? Men som sagt, jag gjorde allt jag kunde för att få den inflammationen att gå över och sen dess har det gått bra. Ingefära i the, vila, allt sånt. Hoppas det går över.

 15. Tror inte på astma, jag har hostat sen början på juli och först nu har det tagit slut. Dessutom medför astma oftast andningsbesvär

 16. Jag tror inte heller att det är astma. Jag hade liknande besvär som dig förra hösten, med en långvarig hosta, otroligt tungandad och som du skriver ”kittel i halsen” framförallt på kvällarna (och nätterna) när jag låg ner. Plus att jag drog på mig nya förkylningar titt som tätt. Sökte för det men fick ingen hjälp. Tyvärr resulterade det i en ”dubbelsidig” lunginflammation för min del. Typ bland det jobbigaste jag varit med om!! Om jag fått antibiotika i tid kanske det inte gått så långt. Så jag skulle tipsa om en antibiotikakur istället även för din del. Förra hösten var min yngsta lika gammal som din M, ytterligare en gemensam nämnare. Försvagat immunförsvar efter graviditet och förlossning kanske?

  Kram

 17. Hej,
  Mysig blogg o mysigt m bebisbad.
  Jag hade samma typ av besvär, det visade sig att jag var överkänslig mot olika livsmedel. Som tex tomat, rödvin (!) kiwi, chili, avokado (som jag åt på tvären) mm det gav mig klåda i hals men också en konstig slemhosta, som jag iof ofta fick när jag ätit, var även tung i andningen. Så mitt tips är att gå och göra ett allergitest:) lycka till!!

 18. Man kan ha astma utan typiska astma symptom, både min son och jag själv har det. För sonen började det med hosta som aldrig slutade. För mig vid ansträning och fruktansvärd hosta som gjorde att jag till sist bara kippade efter andan. Piper inte vid andning, har mest känt vid ansträning tidigare att jag inte riktigt orkat ta i till max och uthålligheten inte varit den bästa. Trodde det berodde på dålig kondition, men det är så här min astma visar sig. Vissa lukter gör att det börjar klia i halsen, blir hes och börjar till sist hosta. Men med medicin hålls det under kontroll. Inte roligt och till först var jag orolig, men nu lever man på som vanligt.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg