SUPERB SÖNDAGSMIDDAG

.

Tadaaa – söndagens middag! Eller mer ”linner” eftersom vi åt detta i eftermiddags:) Ofta blir det ju så här hos oss att  i äter bara ett riktigt lagat mål mat på söndagar – först blir det sen frukost vid typ 10-11, sen lunch vid 15-16 och kvällsmål vid 19-tiden och då bara thé och smörgåsar eller liknande..

.

,

Bonsoir mes amis!

.

.

Häromdagen åt vi en såå himla god gryta hos några vänner på middag och jag blev så grytinspirerad att jag slog till på en egen idag! Vad passar inte bättre på en söndag liksom (gillar verkligen att fixa grytor – det är en så himla ”hemtrevlig” mat:) Det blev en klassisk saffransdoftande fiskgryta och faktiskt så blev den hur god som helst. På riktigt. Mmmm. Jag slog ihop två recept som jag hittade och drog ifrån och la till lite.

.

Nedan kommer receptet – gör detta och ni kommer inte bli besvikna jag lovar (till serverade jag vitlöksbröd dvs baguette med vitlökssmör. Mycket vitlök men jag gillar vitlök:)

.

.

.

.

Detta behöver man till fiskgrytan

.

Ingredienser

.

400 g torsk

300 g laxfilé

300 g räkor, skalade

300 g tinad scampi

150 g musslor i burk

1/2 purjolök

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 stånd fänkål

1 msk smör

1 msk tomatpuré

3 msk hummerfond eller skaldjursfond

5 dl vatten

2 dl vitt vin

2 ,5 dl vispgrädde

 2,5 dl crème fraiche

2 paket saffran

salt

nymalen svartpeppar

1 tsk timjan

1 tsk basilika

1 röd chili

1 tsk fänkålsfrön, stötta i mortel

olivolja

.

Gör så här:

.

.(Införskaffa först en mandolin. Bästa köksredskapet jag haft. Finns på Ica Maxi och Cervera och såna ställen)

1.Ta fram din mandolin och ställ in den på riktigt tunnhyvlat och hyvla vitlök, halva gula löken, fänkålen, purjon och chilin i en rasande fart (har du nu ingen mandolin så kan du så klart finstrimla allt det ovan) Smält sen smör och olivolja i en gryta på låg medelvärme och ha ner allt och låt det svettas, fräsa och bli mjukt (men absolut inte bränt) Tillsätt saffran och tomatpure och rör om. 2. Tillsätt därefter vatten, fond, vin, grädde, crème fraiche och kryddor. Låt sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 4. Skär fisken i cirka 3×3 cm kuber. Lägg i fisken och scampin, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna och musslorna precis innan servering.

.

Vitlöksmayo att ha till:

.
Ta 2 dl vanlig majonnäs och 3-4 finhackade  vitlöksklyftor, 1 tsk tomatpuré 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och lite kajennpeppar (för 4 port).

.

Severa med gott bröd och njut!

.

Nu ska jag ta en tur ner till tvättstugan här och lägga i en ny laddning sen blir det fruktsallad och film!

.

Njut nu söndagskvällen alla! (Tycker man ska göra söndagskvällar lite så där extra mysiga som avslut på helgen. Vet ni förresten att man i USA tydligen har sitt fredagsmys på söndagar istället? Inte så dumt alls:)

.

KRAM

.

.

 

Rekommenderade inlägg

12 kommentarer till “SUPERB SÖNDAGSMIDDAG

  1. Hejsan!
    Vilken storlek har ni på er Ph lampa över matsalsbordet?
    Tacksam för svar:)

  2. Hej, för hur många personer är receptet? Det ser väldigt gott ut och jag tänkte laga det till tjejmiddag på fredag!

Comments are closed.