MAGISKA SLOTTET VERSAILLES


.

Ett par mil utanför Paris ligger Europas absolut maffigaste och flottaste slott Versailles och det får man bara inte missa att se någon gång! Iaf inte om man är på resa genom Frankrike. Det är HELT fantastiskt. Kung Ludvig den XIV tyckte det var för stökigt i Paris och bosatte sig i en s t u g a ute i Versaille 1660 som han lät ”renovera lite”. Bygga och fixa om den till ett slott och det är detta ni ser ovan och 1682 blev stugan färdig och som det ser ut idag. Prata om home-make-over!

.

.

.

Här är Beabus och jag och bakom oss bodde en gång Ludvig XVI och Marie Antoinette (min historiska favoritperson. Har ni sett filmen med samma namn? Om inte – gör det!) Men det gick ju inte så bra för dem som vi alla vet då båda blev halshuggna vid den franska revolutionen..

.

.

.

Hur som helst – både slottet och parken är som en saga. Jag har varit här några gånger tidigare men denna gång valde vi att inte gå in i stora slottet då kön tyvärr var evighets lång. Det är MYCKET turister på Versailles så det är svårt att fota utan att få med ansikten (och gula jackor haha;) Men Marie Antoinettes lustslott Petit Trianon tittade vi in i.

.

.

.

I parken finns det enorma labyrinter och stora dammar och massor med urmor och guldstatyer föreställande bla grekiska gudar och titaner som den överst (Sen fanns det just denna dag även hunkar med barnvagn i parken<3)Men förstå när allt detta anlades? På sexton-sjuttonhundratalet då det inte fanns lyftkran, el, gräsklippare, häcktrimmer eller gummivattenslang.

.

.

.

I Marie Antoinettes inflyttningspresent i palatsparken – Petit Trianon. Ett liten egen värld åt drottningen med lustslott, teater och en sagoby där hon kunde leka ”vanligt liv” med sina vänner.

.

.

.

Längst ner i parken vid den stora dammen ligger en mysig resturang La Flottile där man kan äta supergod fransk lunch och utanför går det att låna roddbåtar. Mycket romantiskt (dock ej 1-åringvänligt så vi fick hoppa) Bea samlar på vackra snöglobar och fick en Versaillesouvernir.

.

.

Nu ska jag ner till stranden och springa här men vi se snart igen!

.

.

KRAM

.

.

.

.

6 kommentarer till “MAGISKA SLOTTET VERSAILLES

  1. Så fina bilder! <3
    Och nej det var ingen liten stuga Ludde drog till med 😀 där ligger Drottningholm i lä.. ^^

  2. Gud så fint 👌🏻Lite Alice i underlandet känsla … så vackert
    Måste åka dit A.S.A .P❤️

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg