DISCOSÖNDAG

.

Untz untz untz, ikväll har jag och Moje och Bea haft disco i vardagsrummet! Tänk vad en mycket enkel discoglödlampa kan göra för “dansfeelingen” haha. Och så b r a (hitliste-musik) till det så klart.  Yes vi fick till några riktigt schyssta moves kan jag lova och Moje vinner alla dansbattles så klart för oh my vad han kan fuldansa. Världsklass:)

.

.

.

Men innan dans blev det söndagspizza! En ny härlig tradition som jag snott av en kollega – bästa sättet att avsluta helgen har vi kommit på vi också. I USA har de visst sitt fredagsmys på söndagar och det är inte så dumt så det kör vi också. Känns som man verkligen vill mysa till det extra innan det blir vardag igen!

.

.

Imorgon står fortsättning på inskolningen på dagis förskolan först på schemat sen hem en sväng och jobba och efter det en tur till Stockholm för hemligt möte! Men nu – mera söndagsmys (dvs Ginos och till det en spännande film)

.

.

Vi ses imorgon raringar!

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

24 thoughts on “DISCOSÖNDAG

 1. Hej Petra!
  Snälla skriv inte dagis. Det heter förskola sen år 1998 då läroplanen för förskolan kom. Hundar går på dagis men barn som går på förskola lär sig både språk, matematik, naturkunskap och teknik mm. nu för tiden 😉
  Hälsningar en förskollärare i stan 🙂

  1. Håller med dig! Jobbar både som förskollärare och Montessoripedagog. Vet att detta har påtalats tidigare och jag blir både irriterad och ledsen när man inte kan respektera dess rätta namn.
   Med vänlig hälsning Monica

   1. Man är bara van att säga dagis. Jag säger båda dagis och förskola. Blandar lite utan att tänka på det. Bara för att jag säger dagis innebär inte att jag inte respekterar verksamheten eller förstår vad ni gör med barnen och vad ni lär de. Tvärtemot, tycker att alla förskolor gör ett fantastiskt jobb.

 2. Om Moje gillar disco då måste jag tipsa om barnboken “vi går på babydisco”. Både jag o min son älskar den.

  1. Bra där! Jag använder dagis för att det är ett enklare ord för lilltjejen att säga, men föris var bra! Oavsett titelval nervärderar jag verkligen inte det arbete pedagogerna lägger ner, tvärtom är jag riktigt imponerad – Ni är guld värda.

 3. Det hette dagis när mina barn var små och det använder jag fortfarande, och det känns inte respektlöst alls!!
  Söndagspizza är ju toppen när ingen orkar laga mat👍🍕!
  Stor kram

  1. Fast bara för att något hette så för 20 år sedan så måste man väl leva här och nu eller? Utvecklingen går ju framåt och det vore väl knäppt om vi skulle fortsätta kalla exempelvis chokladbollar vid dess “uråldriga” namn, när vi vet bättre och har mer kunskap idag ✌🏼

   1. Fast man kan nog inte jämföra ordet dagis, eller daghem, med detta ytterst fula nedlåtande ord som upplevs som oerhört kränkande av en stor del av jordens befolkning och därför självklart inte ska användas någonsin. Jag tycker personligen att orden förskola och förskoleklass är lite röriga faktiskt! Varför kallas det numera för skola när småbarnen i Mojes ålder får omsorg, omvårdnad, pyssel och sång och lek tillsammans med sina fina pedagoger? Känns kanske som skola är ett ord för en stramare instution. I Finland kallas förskola dagvård och i Norge kallas det Barnehage och jag vet inte varför ordet daghem ändrades – vet du? Eller varför det ordet upplevs som så fel nu? Det är ju inte alls meningen att trampa på tårna när jag fortfarande säger dagis ibland. En (o)vanesak bara. Vill så klart absolut inte att någon ska bli ledsen pga det så jag ska absolut försöka komma ihåg ordet förskola.

    1. Det bytte namn till förskola eftersom verksamheten gick från att vara främst omvårdnade under socialstyrelsen styrning till att istället bli en del av utbildningsväsendet. Det som utomstående ser som omvårdnad, sång och pyssel är hos oss som arbetar i förskolan första steget in i utbildningssystemet där forskning visar på tydliga samband mellan hur barn lär sig i förskolan och de senare betygen i åk 9. T ex när barn sjunger och ramsar är det vägen in till läsning och skriftspråk, när barn prövar att äta med bestick eller sätta på en vattenkran är det att utforska vardagsteknik. När barn sorterar lekmaterial är det vägen in till matematik och logiskt tänkande. Bara för att det är yngre barn betyder det inte att de lär sig mindre eller att kunskapen inte är lika viktigt som i skolan. Därför heter det förSKOLA. Eftersom förskolan är så viktigt för barns lärande vore det toppen om även de utanför förskolan förstod skillnaden mellan dagis och förskola, som är två helt skilda verksamheter. Hälsn förskolechefen

     1. Åh jag förstår. Bra att du förklarar! Vad jag minns när jag gick på förskola (nu pratar vi way back och sjuttiotal) så var det lärande då också. Matematik och naturvetenskap och bokstäverna osv så jag undrar om det inte sedan länge varit just en del av barnomsorgen? Att fröknar och pedagoger alltid ägnat mycket tid åt att små barn ska förstå sammanhanget och varför och hur man gör vissa saker och använt sig av ramsor och lek till lärande. Att innehållet i verksamheten och kunskapen hos pedagogerna inte ligger i själva ordet dagis/förskola om du förstår vad jag menar. Sen förstår jag så klart att ni vill att det ska kallas för dess rätta namn!

     2. Förr var dagis/lekskola/barnträdgården mest fokus på “barnförvaring” och lek. När läroplanen för förskolan kom -98 fick pedagogerna som arbetar i förskola (med 1-5 åringar) förklaringar och mer förtydandande kring vilken verksamhet vi bedriver och HUR vi bedriver den. Just för att det ska vara FÖRskola. Vägen-till-skola och att vi i förskolan lägger grunden för barnens fortsatta lärande i skolan 🙂

 4. Pizza är säkert populärt hos tonårsbarn men varför skulle man inte orka laga mat på en söndag? Vi har tvärtom alltid tyckt att det är mysigt att laga lite godare helgmat på söndag. Kanske fixa tillsammans i köket om man har lite äldre barn som kan hjälpa till o vara tillsammans/ umgås i köket!

  1. Åh hämtpizza på söndagar handlar inte om ork här! Det är bara så syndigt, flottigt, mysigt, härligt gott att äta köpt pizza ibland:)

 5. Denna hets som blir när folk använder ordet dagis.. Läroplanen för förskolan kom 1998 och med den blev det automatiskt förbjudet och nedvärderande att använda ett slangord? Använder man ordet i ett mer formellt sammanhang är det en sak, men i dagligt tal föredrar jag att använda andra ord än förskola, förskolepedagog osv..
  Jag lägger ingen lägre värdering i varken yrkesrollen eller verksamheten för att jag ibland väljer att benämna det med ett annat ord. Politiskt korrekt i all ära, men var och en måste väl få ha sitt eget språkbruk också.
  Och att behöva säga för-skole-klass i var och varannan mening när man har en 6 åring hemma, känns bara så stolpigt. Men där blir det ju nu helt fel att benämna det som förskolan, som det väl egentligen är… Varför krångla till det så undrar man. Uttrycker vi oss alltid med exakt rätt benämning på alla övriga verksamheter i samhället också?

 6. Är lärare sedan 20 år och uppskattar också att ordet förskola används istället för dagis. Gillar inte alls när vissa föräldrar säger Mitt barn går i nollan istället för 6 årsklassen/ förskoleklassen/ 6 års verksamheten. Här hade det varit bra med ett gemensamt namn som gäller för hela Sverige. Och Petra😊 Tack för en superbra blogg!

Comments are closed.