MAGISKT GODA SAFFRANSBULLAR

.

Idag var det då dags för det stora saffransbullebaket 2017! Två satser med deg gjorde jag – en som jag fixade med och en till tjejerna (gjorde två olika lussebullrecept)

.
.

.

Jag gjorde den ena degen med bagerimjöl..

.

.

”Och en flaska med rom!” Nä inte en flaska – ett par försiktiga matskedar bara:)

.
 

.

Och så använde jag mändelmäässe. Exakt allt i bakväg blir ju bättre och godare med mandelmassa OCH smör. (Den andra degen var denna klassiska med kesella och den är också bra och lite snabbare. Tjejrea fyllde sen sina klassiska saffransbullar med riven  vit choklad)

.
.

.

Deg på jäsning och sötaste julbakduken kommer från Lexington med broderade granar

.
.

.

SÅ juligt fantastiskt stjärngnistrande smaskigt med saffransbröd! Och så ett glas iskall mjölk till, mmm.

.

.

Vill ni ha receptet, som är lånat av Matplatsen, så kommer det här!

.

..

2 paket saffran
2 dl socker
2 msk  rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl, men väg helst! och använd gärna bagerimjöl)

mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter. Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. Smula jästen och blanda med rumstempererad mjölk, smör och saffran samt vätskan i en köksmaskin med degkrok. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

.

Fyllning

400 g rumsvarmt smör + 400 g mandelmassa som rörs ihop till en smet.

.

Knåda degen lätt på mjölat bord och kavla ut häften till en cirkel. Skär ut trianglar och lägg en klick fyllning på varje och rulla ihop till gifflar. Lägg på plåt och låt jäsa under en bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och pensla gifflarna med ägg, Strö över flagad mandel och grädda i mitten av ugnen i 8-10 min. Låt bullarna svalna under duk.

.

.

Hoppas ni har det fint bloggisar?! Själv har jag ganska mycket att göra dessa dagar och det brukar alltid vara så innan jul men det är ju bara jättekul! Något som däremot inte är så kul alls är att jag inte kan hitta min vigselringar!!! Får nästan panik när jag tänker på det, fy. De har varit försvunna i ett par dagar, jag har letat överallt och jag FATTAR INTE var de kan vara. Vad gör man om de inte aldrig dyker upp?? Åh hemska tanke. Älskar de där ringarna, jag bär dem jämt och de betyder verkligen massor:/

.

.

Önskar er en fin lill-lördagskväll! Själv ska jag strax åka med tjejerna på julavslutning på dansskolan.

.

.

KRAM

.
.
 
 
 

Rekommenderade inlägg

12 thoughts on “MAGISKT GODA SAFFRANSBULLAR

 1. Men vad tråkigt med ringarna! Långhåriga ryamattor kan gömma mycket, mellan sängar och madrasser eller i någon skål. Plötsligt dyker de upp❤️, lycka till.
  Kram

 2. Åh, hoppas verkligen att du hittar dom, kanske ligger i någon byxficka. Vart har du köpt den fina granen på bordet? Kram

 3. Men åh så trist med ringarna. Håller verkligen tummarna att de dyker upp snarast.
  Vilken fin liten gran du har i köket. Även jag är nyfiken vart den kommer från 😃
  Kram!

 4. Mums!! De gifflarna måste ju provbakas. Gjorde lussebullar med kidsen igår, med saffran såklart och Kesella, blir så saftiga då.
  Ja visst är det fullt upp nu inför julen, hinner inte jobba känner jag haha, vill såååå mycket! Julmarknader, shoppingdagar med vänner, Liseberg.. ja allt! Imorgon åker jag och mannen till Palma för lite mys och förhoppningsvis en gnutta sol. Västkusten sugen vädermässigt som vanligt..
  Kram & natti!

 5. Oh nej. Vet känslan. Mina var borta i ett par dagar en gång och efter att ha vänt upp och ned på hushållet 3(!!!) ggr hittade jag till slut ringarna i en skrivbordslåda i dotterns DOCKHUS. 😉 Lilla pluttan, då 2 år, hade tyckt det var en fin fin och säker plats att lägga mammas ringar… 😅😂

 6. Undrar också om granen, snälla svara då det är flera som undrar?
  Med vänlig hälsning Monica

Comments are closed.