SÅ HIMLA PAJJIGT
.

Tadaaa – lördagslunchen till familia + 1  gäst är klar!

.

.

Bonjour bloggisar!

.

.

Hoppas ni mår bra denna Trettondag som det tydligen är! Firar ni trettondagarna?? Vi har ingen tradition alls med dessa dagar och det blir varje år lite “ojddå var det ledigt i g e n så snart?”:) Hur som helst – vi har haft en väldigt skön lördag och jag har fixat i köket. Bakat kaka och lagat pajer som ni ju ser. Älskar pajer och har alltid gjort, det är riktigt sån där comfortfood och mamma svängde ofta ihop Guiche på helgerna när jag var liten. Det är ju så enkelt, alla älskar en Quiche + att det doftar ljuvligt, mmm. Idag lysade jag till det och gjorde två pajer – en med smördeg också – som jag tänkte att ni kunde få receptet på!Så vet ni vad ni ska äta till lunch imorgon liksom;)

.

 

Ingredienser

3 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör eller margarin
2 1/2 msk vatten
Fyllning
180 g bacon
150 g ost med smak
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl mellangrädde
1 krm svartpeppar

.

Gör så här:

.

Lägg mjöl, salt, och matfett skuret i mindre bitar, i en matberedare eller direkt på bakbordet. Hacka samman till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut degen något och linda in den i plastfolie. Låt den ligga kallt, ca 30 min. Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 10 min. Ta bort folien.Skär skinkan i små tärningar. Riv osten. Lägg allt i pajskalet. Vispa samman ägg och vätska. Peppra försiktigt. Häll
äggstanningen över skink- och ostblandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C, 30-40 min. (receptet är Icas)

.
 

Ingredienser

.

600g fryst spenat
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 dl vitt vin
15 cm purjolök
3 ägg
1,5 dl grädde
200g fetaost
salt, peppar, oregano
1 rulle smördeg

.

Gör så här:

.

Hetta upp en stekpanna med smör och pressa i vitlök och klicka i sambal oelek. Tina spenaten, ha ner den i pannan och låt fräsa några minuter. Häll på vinet, ha ner strimlad purjolök och kryddor. Fräs spenaten till vätskan börjar försvinna (ca 5 min). Smöra en ugnsfast pajform med olja och platta ut smördegen i den. Förgrädda skalet i 225° i 5 minuter. Vispa ihop ägg, grädde och smulad fetaost. Vänd ner spenaten i äggstanningen och rör ihop. Slå i fyllningen i pajskalet (ja la på några svarta oliver också) och grädda i 225° i 30 minuter. Låt pajen stå till sig några minuter innan servering. (Recept från Landleys)

.

Mamma serverade alltid pajarna med en enkel tomat och löksallad och det gör jag också. SÅ gott.

.

.

.

Önskar en finfin fortsättning på lördagen vänner! (Själv ska jag nu sticka iväg en sväng och träna – sköönt)

.

.

KRAMKRAM

.
.
.
 

Rekommenderade inlägg

9 thoughts on “SÅ HIMLA PAJJIGT

  1. Hej, läst din blogg i flera år och du har är ju väldigt stilsäker och gillar kvalitet framför kvantitet ( uppfattar jag ). När du får blogg torka.. gör en topp 10 klassiska köp. Väskor, läppstift, böcker, möbler, trädgårdsväxter osv. Precis vad du vill.

  2. Jag skulle uppskatta tips på annan inredning än din egen. Ska flytta in i 60-talslägenhet snart och renovera köket. Vad hade du valt? Vad är snyggt och klassiskt? Enkla vita luckor? Kakel? Tack för en fin blogg! Kram!

  3. Supergott!! Så himla fint kök, älskar det. En lite knasig fråga kanske, men vart är er vattenkokare ifrån? De flesta är ju så himla fula, men den jag skymtar på en av bilderna är ju tipptopp!! Kram

    1. Tack snälla!:) Nej ingen knasig fråga alls – den är från Dualit och är suoerbra. Kraam

Comments are closed.