MUMSIG VÅRMIDDAG PÅ EN APRILMÅNDAG

.

Ikväll bjöd jag la familia på lite vårsoppa! (Ja den hette så faktiskt) Med räkor och fänkolsgrädde och den blev verkligen soupergod så ni ska få recept (lite längre ned) Vi äter ju soppa alldeles för sällan – det är ju bara så bra och lättfixad vardagsmat.

.
.

.

Dukade i matsalen som jag ju gör när jag har något extra mumsigt att bjuda på eller bara för att. Tänder massa ljus och sätter på lite skön jazzig musik – så mysigt. (Och Mojeprinsen låg redan och sov vilket betyder en aningens mer lugnare matstund;)

.
.

(Recept för 2 personer)

Ingredienser

1 st schalottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 dl torrt vitt vin
2 msk citronsaft
2 dl kycklingbuljong
1 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
20 g spenat
1 msk körvel – hackad
1 msk dill – hackad
1 msk ängssyra – finstrimlad – kan uteslutas
olivolja och salt

Fänkålsgrädde
0.5 dl vispgrädde
0.5 tsk fänkålsfrön

Till Servering
80 g räkor – skalade

,

Gör så här:

.
Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuka på medelvärme i en kastrull med olivolja. Häll på vinet och citronsaften och koka i 3 minuter. Tillsätt sedan buljong, mjölk och grädde; låt det koka tills cirka 4 dl återstår. Mixa soppan slät tillsammans med spenat, körvel, dill och ängssyra. Smaka av med salt.

Fänkålsgrädde: Mortla eller hacka fänkålsfröna. Blanda grädden med fänkålsfröna och vispa lätt.

Servering: Häll upp soppan i 4 skålar. Lägg i räkorna och droppa ner den lätt vispade fänkålsgrädden.

.

Men detta var inte allt jag bjöd på ikväll! Hade ju bakat en dubbel sats mumsiga bullar på eftermiddagen också..

.

.

.

Mina nybakat kanelsnurror och hade man ätit upp all grönsakssoppa så fick man smaka:)

.

.(SÅ bra recept!)

 

Vetedeg

.
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
570 g vetemjöl (9,5 dl)
3 g salt (0,5 tsk)
5 g malen kardemumma
90 g strösocker (1 dl)
55 g ägg (1 st)
110 g smör, rumstempererat
1 ägg, till pensling
flagad mandel att strössla på

.

Kanel och mandelfyllning:

.
200 g Mandelmassa
10 g vaniljsocker (1 msk)
30 g kanel (0,5 dl)
150 g smör, rumstempererat

.

Sockerlag:

.
150 g vatten (1,5 dl)
95 g strösocker (1 dl)

.

Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.
Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.

Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.

Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, sporra ut remsor som du tvinnar till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.

Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.

Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.

.

.

Nu ska jag göra lite hemmaspa här framför tv:n! Hårinpackning och ansiktsmask väntar och kanske blir det även en omgång Baby Foot-peeling när jag ändå håller på. Och en bulle och en kopp thé till det – inte fel alls:)

.

.

Vi ses imorgon igen vänner!

.

.

KRAM

.
.
.
 

Rekommenderade inlägg

9 kommentarer till “MUMSIG VÅRMIDDAG PÅ EN APRILMÅNDAG

 1. Men gue vad gott x2!!!
  En liten fråga, ska det vara 20 gram spenat? Inte 200 gram? 😀

 2. Hej! Tack för en inspirerande blogg. Jag har en bråttom-fråga. Jag är i Västerås idag och imorgon och ska bo på nåt centralt hotell. Jag är så supersugen på att köpa med mig mat till hotellet ikväll och ha det gott där. Jag skulle bli så glad för mattips, allra helst asiatiskt, sushi el liknande. Ursäkta supersent varsel men hinner du svara så blir jag så glad.

  1. Absolut ska du få det – Sushi Yama på Sturegatan är alltid superfräscht och gott japanskt. Stänger dock redan kl 19. Yum Yum på Smedjegatan inte långt därifrån är ett fräscht Thaiställe. Ha det så mysigt i Västerås!

   1. Tack så mycket för så snabbt svar! Det blev thai från yum yum – jättegott! Och en promenad runt i stan. Var sugen på att leta upp ditt hus och kolla in det irl men det kändes lite stalker-aktigt så det fick gå äbdå. Ha en fin kväll!

 3. Hej,
  Kan inte du dela en trevlig jazzig spellista på Spotify eller rekommendera någon befintlig?
  Tack!
  Kram Louise

Comments are closed.