KRÄFTPREMIÄR!

 

 

.

Igår mumsade vi alltså kräftor för första gången hösten 2018 och oj vad goda de var – slurp. Jag köpte färska från Borgåsundsfiskarn och de var jättegoda, rekommenderas verkligen. Till det klassiska tillbehör som Västerbottenpaj, gott bröd från Gateau och lagrad ost, mmm.

.

.

 

 

,

Köksbordet blev lite extra augusti med krondill, knallgula solrosor (man blir så GLAD av de blommorna!) och söta gul-grå servetter hittade på butiken Pier One. Har ni ätit några kräftor än förresten bloggisar? Och gillar ni dem? Verkar vara vädligt olika det där vad man tycker om dessa knallröda dillsmakande skaldjur:)

 

.

.

Får så gott som alltid frågor om mina söta tallrikar med spetskant och de är allts från Royal Copenhagen. Uppläggningsfatet med kräftor är också därifrån och våra ölglas är från Orrefors.

.

.

Gillar ni paj förresten? Jag ÄLSKAR paj! Nästan alla sorter får tummen upp av mig och Västerbotten är inget undantag (Riktig fransk Quiche Lorraine med tomatsallad är det bästa) Nedan kommer ett jättebra recept (från Zetas) jag brukar använda – tips!

.

.

Pajskal:

150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
1 ägg till pensling

.
Fyllning:

2 dl mjölk + 2 dl vispgrädde
300 g riven Västerbottensost
4 ägg
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar

.

Pajskal: Sätt ugnen på 200°C. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vatten och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 6 port). Nagga degen och låt den stå svalt 15-30 min, vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10-15 min.

.
Fyllningen: Koka upp mjölken och grädden i en kastrull, dra åt sidan och blanda i den rivna osten. Rör tills osten har smält.
Knäck ned äggen i ostblandningen och vispa lätt ihop smeten. Blanda i sockret och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Sätt in pajen i nedredelen av ugnen och sänk värmen till 175°C. Grädda pajen ca 25 minuter eller tills äggstnnningen har stelnat.

.

.

Här blir det snart thé, nybakta scones och Historien om Solsidan på 4:an. Ha nu en finfin kväll alla!

.

.

KRAM

.

.

.

 

Rekommenderade inlägg

4 thoughts on “KRÄFTPREMIÄR!

  1. Ser ju så sjukt gott ut! Tyvärr är jag inte så förtjust i just insjökräftor utan det ska vara havskräftor. Vilka gillar du bäst? Riktigt fräsch och enkel dukning, den sparar jag som inspo 🙂 . Har två kräftskivor framför mig, längtar, sen blir det lite kräftmys hemma då och då också, mums! Yes, gillar paj, eller mer älskar. Min man gör världens bästa ost, skink och broccolipaj, bästa lunchmaten när man jobbar, med krispig sallad till. Löv.

    Nyfiken på ditt fotande, länge sen du skrev om det (eller?) och jag är nyfiken på om det är din grymmekamera som gör hela jobbet eller redigerar du/använder filter en del också? Ett fotoinlägg önskas av mig!

    Kram

Comments are closed.