MYSIG & LYXIG HÖSTMIDDAG HEMMA

 

.

Först av allt – SORRY för dålig uppdatering den här veckan men jag har bara varit såå busy! Ska skärpa mig jag lovar och jag hoppas ni förstår:)

 

.

Igår kväll dukade jag iaf lite höstmysigt i matsalen då vi skulle ha mamsen och pappsen över på middag! De har ju ÄNTLIGEN kommit hem igen från Gotland (de har inte varit hemma på 4 månader då de periodvis bor på ön) till skatterna stora glädje. Blir ju mycket längt när man inte ser sin mormor och morfar på ett par månader så det skulle vi fira. Och även fira att H fyllt år (igen)  Använde mig av lite vildvin som dekoration och som jag råkat dra ner med bilen från grannens staket…Oups!

 

.

.

Bjöd på rimmad torskrygg med ugnsbakad spetskål, blancherad fänkål, baconkrisp och champagneskum. Till det var det även potatispuré (behövs egentligen inte men skatterna uppskattade verkligen detta tillbehör). Mmm. Mycket lyxig och mumsig bjudmat och recept kommer nedan

.

 

.

Ser ni något nytt i matsalen? Något absolut TOKsnyggt kanske? Inlägg om denna pryl kommer…

.

.

.

På grund av ganska mastig huvudrätt så kände jag inte för att svänga ihop någon födelsedagsfirartårta (dessutom har min Kitchen Aid gått sönder! Buhuu. Jag behöver verkligen en ny köksassistent pronto) så jag gick för den gamla alltid lika uppskattade klassikern Ananaspaj med Limoncellomarinerade jordgubbar. Serverades med gräddig vaniljglas och detta är en av de goodaste efterättspajer jag vet. Man blir ju typ lycklig av Ananaspaj! (Om man man älskar ananas vill säga)

.

.

TORSKRYGG MED ROSTAD SPETSKÅL, BLANCHERAD FÄNKÅL, BACONKRIPS & CHAMPAGNESÅS

..

800 g torskrygg
2,5 msk salt
2 tsk socker
peppar
lagerblad
citron
1 l kallt vatten

1 stor spetskål eller 2 mindre, skuren i 1,5 cm tjocka runda bitar
100 g smör
1 tsk kikkomansoja (ljus soja)
2-3 msk rostade och hackade hasselnötter

1 stor schalottenlök, finhackad
1 msk smör, att bryna löken i
2 dl champagne, eller mousserande går såklart lika bra
1 msk koncentrerad fiskfond
1/2-1 msk rödvinsvinäger
2-3 dl grädde
1 krm nymalen svartpeppar
3/4 tsk salt
1/2 dl mjölk (tillsätts innan slut-mixning för att få en extra skummig sås)

 

(Ett par dl blancherad tunt skivad fänkål + 1 pkt hackad krispigt stekt bacon att strössla över)

.

Börja så här:

.

Blanda ut salt, socker, peppar, lagerblad och citronskivor i en liter vatten. Lägg ner torsken och låt rimma i ca 1-2 h.
Sätt ugnen på 200 grader. Plocka ur fisken ur rimningslagen och salta och peppra fisken lätt. Skär spetskålen tvärs över så att du får ca 1,5 cm tjocka runta ”puckar” med ca 8-10 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bryn smöret försiktigt gyllene och tillsätt rostade hasselnötter och soja. Pensla det brynta hasselnötssmöret på spetskålspuckarna, salta och låt stå en stund för att dra. Under tiden – börja med såsen.

.

Sås:

Skala och finhacka en stor banan-schalottenlök, fräs den försiktigt i en klick smör i en kastrull på medelhög värme.
När löken är glansig och lite mjuk, tillsätt vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt fond, rödvinsvinäger och grädde. Låt koka 3-4 min så den får reducera ner lite. Ta kastrullen lite åt sidan och mixa såsen slät. Sila sedan av såsen så alla ”lökrester” tas bort. Smaka på såsen och tillsätt ev mer grädde. Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar. Innan såsen läggs upp på tallriken tillsätt en skvätt mjölk innan mixning, då blir den skummig och fin.

.

Torsk och spetskål:

.

Sätt in spetskålen i övre delen av ugnen, låt gå på 200 grader i 15 minuter och sänk sedan graderna till 120 grader. Hyvla en skiva smör över varje torskryggsbit och sätt in i ugnen när graderna gått ner till 120. Sätt in formen med torskryggarna i ugnen på nedre delen (nedanför spetskålen) och låt gå tills fisken får en innertemp på 47-48 grader. (Använd gärna termometer.) Lägg upp den gyllene ugnsbakade spetskålen snyggt på en tallrik, lägg en fin bit torskrygg (utan skinnet) snett uppe på. Skumma upp såsen med mixern och skeda snyggt över anrättningen. Lägg på fänkålen och strössla över knaperstekt bacon och och servera direkt.

.

ANANASPAJ TOPPAD MED LIMENCELLOJORDGUBBAR

.

Du behöver:

150 g smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

500 g krossad ananas på burk
2,5 dl crème fraiche
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Obs! 1 ägg (försvann när jag skrev inlägget)

 

Limoncello
jordgubbar
florsocker

.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en form. Förgrädda ca 5 minuter.
Ta ut den förgräddade pajbottnen och öka ugnstemperaturen till 225 grader.

Häll upp ananasen i ett durkslag så att den får rinna av. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och bred ut den över pajbottnen.Grädda pajen i 30–40 minuter. Låt pajen svalna före servering.

Dekorera ovanpå med skivade jordgubbar som du stänkt Limecello över och låtit dra i tio minuter. Pudra florsocker över pajen. Servera gärna med god vaniljglass eller vispad grädde.

.

.

Och tänk att det redan är torsdag och därmed fredag imorgon – tjohooo! Väntar lite roligheter i helgen och jag är riktigt superladdad:)

.

.

KRAM

.

.

.

 

Rekommenderade inlägg

14 kommentarer till “MYSIG & LYXIG HÖSTMIDDAG HEMMA

 1. Men smarr! Det receptet tackar vi för, för bli på menyn till helgen tror jag bestämt. Vi ääälskar fisk i vår familj.
  Jättefin lampa där borta på Asplund-skåpet! Älskar dina ljusstakar med, har det största ”Twiggy” från Pols Potten men det är sjutton gigantisk så inte lika lättplacerad som dina små. Sen älskar jag den för att den är så annorlunda 🙂

  Ha en fab dag!

 2. Vackert 🙂
  Har du kollat om den går att laga först innan du köper en ny? En sån dyr maskin är garanterat möjlig att fixa 🙂

  1. Vår kitchen aid gick sönder & vi köpte delar från eBay som maken med hjälp av youtube
   Klipp lyckades laga den & nu går den Och bättre än innan. Så kolla upp felet innan du kollar på en ny. Man kan spara mängder av pengar. Delarna gick på knappt 300:-

 3. Åh smask vad gott det lät, både varmrätten och efterrätten!! Och vackert dukat som vanligt! 🙂 En liten undran…. blir det barnvänligt med Limencello över jordgubbarna eller måste den typ koka upp eller nåt….?

Comments are closed.