HELGENS GOTTGOTT – RISOTTO MARINARA

.

Igår gjorde jag lite romantisk-date-middag till mig och H! Alla barn var ju utspridda både här och där (och Moje somnade jättetidigt precis innan vi skulle äta) så det passade ju utmärkt. Tycker det är så mysigt, och viktigt, att få till lite romantik även när man är 4-barsnföräldrar och kanske inte har möjlighet att sticka iväg själva hur som helst. Att överraska med lite lyxig hemmamiddag gjord med massa kärlek är inte fy det heller!

.

.

.

Bjöd på något jag verkligen kan och har gjort säkert hundra gånger – Risotto. ”En risotto är ju alltid risotto” haha, ett citat som flera nog känner till från Solsidan, men jag tycker faktiskt att en  bra sådan kan vara bland det godaste som finns. Men det gäller att göra rätt som med så mycket annan mat, man får inte slarva eller stressa ihop denna italienska goding.

.

.

.

Det allra viktigaste till din risotto är så klart innehållet, det ska vara goda mumsiga smaksättare och tillbehör (svamp eller salisiccia eller grönsaker eller ja vad som) och så bra ris, vin, buljong och parmesan. Hur gör man då för att ”få till det”?

.

.

.

Det första viktiga är när du steker lök och ris – det får inte stekas hårt. Absolut inte blir bränd lök – då får du börja om. Riset blir även för hårt om du fräser det för hårt. Allt ska liksom svettat i rejäl klick smör och ganska länge så att lök och riskorn blir genomskinliga. (Fullständigt recept kommer nedan)

.

.

 .

Sen är det buljongmomentet och det är ju busenkelt men tar tid. Man ska ösa i lite åt gången och låta vätskan puttra in i riset och sen ösa på nytt. Röra hela tiden så inget blir bränt i botten Gör lite mer buljong än vad det står på förpackningen och låt riset verkligen bli mjukt.

.

.

.

När riset så blivit riktigt mjukt och känns som en risgrynsgröt i konsistensen (får inte bli för torrt) så ska du ha i DUKTIGT med smör och parmesan. Risotto är ingen smalrätt. Mmm Jag har förresten världens bästa (fulaste) parmesanrivare som är köpt nere i Normandie. (Kanske finns på Ica hemma också:) Man trycker bara i en rejäl bit ost och vevar så får man superfin fluffig riven parmesan!

.

.

.

Jag lagade Risotto Marinara till mig och H med bla kokta musslor. Det kan kanske låta avancerat men att koka musslor kan ett barn göra. Det viktigaste är att 1. Kolla så att alla färska musslor (som man köper i nät i fiskdisken) du ska använda är stängda. Är de öppna kan du kolla om de lever genom att knacka musslan i bänkskivan. Sluter den sig – använd. Fortfarande öppen – släng. 2. Tvätta dina musslor noga i kallt vatten och skölj. Du vill inte ha sand och havsbös i risotton! Tillagningen – se recept nedan.

.

.

.

Halstrade färska pilgrimsmusslor! Svårt? Stek i 1-2 minuter på var sin sida i rejält med smör på hög värme. Salta. Klart.

.

.

Nej det är inte alls komplicerat att göra denna rätt (jag dukade, hade koll på lilla vilda Moje och fotade under tiden) men det tar som sagt lite tid och du måste ha koll på värmen och röra och röra.

 

.

.

RISOTTO MARINARA

4 personer

.

500 g blåmusslor

250 g räkor med skal

1 schalottenlök

2 klyftor vitlök

0,5 fänkål

4-5 msk smör

3 dl risottoris

0,5 g saffran

3 dl vitt vin

2 dl riven parmesan

10 dl skaldjursbuljong

12 pilgrimsmusslor

1 kruka dill

(0,5 finhackad röd chili. Finns inte i originalreceptet men jag älskar lite hetta av chili)

.

Gör så här:

Skrubba musslorna och släng bort dom som är trasiga eller inte sluts när du knackar dom på köksbänken.
Skala räkorna. Skala och hacka schalottenlök och vitlöken, skär ner fänkålen i mindre bitar. Fräs fänkål, vitlök (chili) och schalottenlök i 1 msk smör.Tillsätt ris och saffran och fortsätt fräsa i ca 1 minut. Häll på 2 dl vitt vin. Rör om och låt reducera in allt vin. Späd med buljongen, lite i taget. Koka tills riset har en krämig konsistens och det tar ca 20-30 minuter. Ha i en rejäl klick smör och riven parmesan och smaka av med salt och peppar Lägg musslorna i en het kastrull med en finhackad vitlök och 1 msk smör. Häll på 1 dl vitt vin, på med lock och låt koka i ca 3-5 minuter. Halstra pilgrimsmusslorna i en het panna med en klick smör. Salta (Halstra 1-2 minuter per sida)Vänd ner räkor och musslor i risotton. Spara några musslor och räkor till garnering och även dom halstrade pilgrimsmossorna och en dillkvist.

.

.

Här står en utflykt ut på landet till svärmor & svärfar, lunch och svampletande (ja jag veet) på schemat idag! Solen strålar och det är en urfin oktobersöndag så det blir mysigt att mest vara ute:)

.

.

Ha en fin dag vänner så ses vi snaart igen!

.

 

KRAM

.

.

 

 

Rekommenderade inlägg

7 kommentarer till “HELGENS GOTTGOTT – RISOTTO MARINARA

  1. Såg din parmesanrivare och tänkte : ”va smart, hon river osten i en mandelkvarn”, sen insåg jag att så inte var fallet 😉 Men det kanske skulle kunna fungera? Aldrig tänkt på, måste testa!

  2. Bor i norra Italien sedan 1996! Egentligen inget risottofan men jag gillar när det är mycket tillbehör i risotton! Prova en rissort som heter CARNAROLI , tycker det blir bättre! Bara ett litet tips från Comosjön!
    Kram C

  3. Ja dendär ostrivaren är sååå bra!! Köpte nästan likadan från Cora i ”vårt” Frankrike 🙂

  4. Tack för receptet, ser sååå smarrigt ut! Jag undrar var de fina tallrikarna kommer ifrån!👌🏼

Comments are closed.