SOCKERBAGARE & SUPERGODA SAFFRANSBULLAR

.

Minna lilla och väldigt glada bagare i köket här hemma! Ledig idag och då får man baka saffransbullar med mami:)

.

.

Todeloooo Fredagsbloggisar!

.

.

Ojojoj, vad klockan är mycket redan! Var ju inte alls meningen att jag skulle kika in till er så här himla sent idag men alltså timmarna bara försvann i ett nafs:)

.

Som ni ser har jag kickat igång ”julen 2018” här med ett rejält saffransbullbaka. På 1 liter mjölk (dubbelsats alltså som nu får plast i min proffs-Kitcehn Aid – hurrey) det tog ett par timmar. Provade Roy Fares recept med fördeg och det var lite omständigare än vanligt men alltså bullarna blev såå saftiga, luftiga och goda och s t o r a. Trodde degen aldrig skulle sluta jäsa haha! Ni ska får receptet nedan så klart.

.

.

.

En tvånånting som får baka på riktigt för alla första gången and he loooved it. Så himla gulligt som han höll på och donade<3 Moje tyckte dessutom att själva degen var bland det godaste någonsin så vi får se om det bli magknip här nu. Plutten (Hans sockerbagarkostym t r o r jag kommer från Lindex men den från förra året faktiskt)

.

.

.

En av tre jätteplåtar med gifflar (Vi har en 90 cm bred ugn). Gör nästan alltid gifflar, det är jag bäst på och det har jag ärvt från mamma. Tycker det är så mumsigt men fyllningen liksom mitt i själva bullen

,

 

.

En rejäl hög med saffransbullar är klara! Ska nu frysas in och borde räcka  till vår 6 personers familj ända fram till 1:a advent iaf…:) Fast jag äskar att de äter och gillar det jag bakar, det är ju därför man håller på! Tar det slut är det bara att göra en till laddning.

.

.

ROY FARES SAFFRANSBULLAR

 

.Fördeg

5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
520 g vetemjöl (8½ dl)

Deg

150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker (2½ dl)
2 krm salt
320 g vetemjöl (5½ dl

 

Madelfyllning

3 g vaniljsocker, (1 tsk)

25 g strösocker, (2 msk)

120 g smör, rumstempererat

250 g mandelmassa

 

 

Saffransdeg

Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.

Mandelfyllning 

Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Kavla ut degen i en stor rund cirkel och cirka 0,5 cm tjock på ett lätt mjölat bord. Skär trekanter och lägg en klick med fyllning på den bredaste delen av varje trekant och rulla ihop. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över  pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg.

 

NJUT!

.

Här har vi en home alone kväll jag och skatterna för H är på fest. Eller vi har en liten nattgäst också (Beas kompis) och nu ska jag fixa lite mysig fredagskväll till oss allihop! Hemmagjord pizza och så glass och spännande film efter den:)

.

.

Ha nu en fin kväll alla!

.

KRAM

.

.

Rekommenderade inlägg

6 kommentarer till “SOCKERBAGARE & SUPERGODA SAFFRANSBULLAR

  1. Åh va smarr! Det receptet sparar jag till söndag då jag och mina små darlings ska köra julbak nr 2 hehe. Mina barn är tokiga i att baka och igår blev det ett mindre berg pepparkakor, myyyisgt! Även om det lätt blir lite väl mycket kristyr på av dottern, sockerbagaren..

    Har en liten fråga jag väldigt gärna skulle vilja ha svar på, undrar vad ni har för höjd på den platsbyggda bokhyllan bakom sammetsoffan? Funderar på att bygga nåt liknande..

    Önskar dig en go kväll och trevlig helg snyggo!

  2. De ser alldeles fantastiska ut, saffransgifflarna. Hur gör man dem, skär man degen i trekanter och rullar eller hur blir dem så fina? Tack för en inspirerande blogg! 🌸

Comments are closed.