DUNDERMIGRÄN & SUPERGRÖT I CROCK POTTEN

.

Mmmm tomtegröt! Eller risgrynsgröt. Sååå himla gott men det är ju ett himla mickel och pickel att koka den utan att bränna vid så jag har faktiskt fuskat många ggr med ”korvgröt”. Ni vet sån där lågpris-konserverad variant som ligger bredvid bruna bönor i plastig korvförpackning på affären. Helt okej att äta iofs (bara för att slippa den där brända kastrullen) men nu är det finito med halvfabrikatsgrötätandet för vi har ju en Crock Pot! Alltså gröten jag gör nu, tar fyra timmar på låg värme, är m a g i s k. Så där äkta och genuin och perfektion när det gäller denna maträtt, ni måste prova. Så himla mysigt också att tassa upp när man ändå inte kan sova och sätta på lite gröt åt skatterna att ha till frukost (eller mysigt och mysigt – imorse var jag enbart uppe tidigt pga av dundermigrän och helsikespms i kombo haha. Not so much mys..) Gräddig och krämig och kanel och vaniljdoftande.Receptet kommer nedan!

.

.

.

Liten som gillar gröt<3 Varit ledig idag, alltid ledig på fredag, men tråkig mamma var det men det blev en  tur till leksaksbutiken och hamburgare på Max i alla fall. Ute och leka kunde man ju inte vara  – det har tokregnat hela långa dagen (Tyvärr är jag inte en sån duktig mami som klär på oss i regnställ och sydväst och travar ut i alla väder;)

 

MAGISKT GOD RISGRYNSGRÖT I CROCK POT

.

6 portioner

2,5 dl risgryn
5 dl vatten
9,5 dl mjölk
1 msk ekologiskt socker
2 msk smör
1 nypa salt
0,5-1 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver
1 kanelstång

.

Gör så här: 
Skölj riset i kallt vatten. Häll vatten, mjölk, socker, salt, vaniljpulver och ris i Crock-Poten. Rör om försiktigt. Klicka i smör och eventuellt en kanelstång om du vill ha lite extra kanelsmak. Lägg på locket. sätt på låg värme i cirka 3,5 timmar. Rör om gröten några gånger under koktiden och håll koll på konsistensen tills du är nöjd. Känns gröten för stabbig kan du addera lite mer mjölk. Spä gröten med grädden i slutet för att ge den en rundare smak. Sätt gröten på varmhållning i 30-60 minuter.

.

.

 

Gulle

 

Ja usch och fy för dessa återkommande dagar varenda månad – kan lätt stryka dem! Samma visa varje gång vid samma tid och igår hade jag sån migrän att jag knappt fungerade. Har nu bokat tid så jag ska checka mig ordentligt hos Kvinnoläkarna och få hjälp, det är verkligen verkligen på tiden.

.

.

Hoppas ni har en fin fredag vänner! Här blir det en lugn kväll med hämtpizza och sen godisfrossa och huvud/nackmassage framför en mysig film. Ska bli såå skönt:)

 

..

KRAM

.

.

.

 

Rekommenderade inlägg

17 kommentarer till “DUNDERMIGRÄN & SUPERGRÖT I CROCK POTTEN

  1. Gissar på hormonrelaterad migrän och ska kolla samband med galen pms, enorm mens och annat kvinnligt skoj:)

   1. Precis så där har också det sedan ett par år tillbaka och jag är ”bara” 41, så tröttsamt. Det påverkar livet något enormt.

   2. Hade samma problem fast utan migrän. Skaffade hormonspiral ”mirena” och nu efter ett år kan jag bara säga att jag önskade jag fått den tidigare! Har fått tillbaka mitt liv som jag hade innan 40. Knappt nån blödning alls!!

 1. Har också fått migrän nästan varje månad och det kan hålla i en dag (vaknar med migrän)! Allt blev så mycket värre efter att jag fyllt 40 år och slutade med p-piller. Dela gärna med dig om du vill vad läkaren sa 😊

 2. Men gölle gölle, han är så himla fin lille Moje, och en sån där Crock pott skulle man kanske ha 🙂

  Ang. huvudvärken och pms. Finns antidepressiva mediciner som hjälper mor pms, som man endast tar några dagar innan mens varje månad, något att ta upp med kvinnoläkaren kanske?
  Har du problem med blodtrycket kanske? Jag har lågt till normalt tryck men får ibland för högt tryck, vilket delvis ger mig min migrän. Jag lider av kronisk migrän som knockat mig totalt många gånger genom åren, kan inte prata, kräks våldsamt, tuppar av osv..
  I maj i år fick jag äntligen hjälp av en neurolog som skrev ut en medicin (tabletter) som innehåller det verksamma ämnet kandesartan som gjort att jag fått tillbaka livskvaliteten jag under många år saknat. Den tar jag varje dag i förebyggande syfte mot migrän och den hjälper otroligt bra även om jag får en del biverkningar som yrsel osv, men det är det värt för att slippa smärtan. Jag äter också saroten eller amitriptylin (tricykliskt antidepresseivt medel) som det också heter, en låg dos varje dag som dämpar smärtsignalerna i hjärnan.

  Ta med dig den här informationen och hör dig för, kanske kan det hjälpa även dig. Kanske har jag redan dragit detta för dig förut, i så fall ber jag om ursäkt, jag är lite virrig ibland.. 😉

  Nu måste jag återgå till Idol med kidsen här, fin kväll!

  Ps. Du får väldigt gärna svara på in fråga ang. höjden på er platsbyggda bokhylla, please.

 3. Har också pms och har fått tips att kolla upp sköldkörteln som kan rubbas efter man fött barn.

  Hoppas ni får en trevlig helg trots allt vad mensen för med sig!

 4. Hej! Du skriver ofta att du snaskar godis, samt att det verkar vara en hel del bakverk.( vet ju inte om du konsumerar det du bakar i och för sig) Men snabba kolhydrater kan trigga igång migrän, så en del migrändrabbade vittnar om att kostomläggning kan göra ”underverk”.

 5. Tycker det låter som en mysig dag för Moje trots migrändag. Du kämpar på 💕 Vi hade bokat lekdejt igår ute, vi baxade oss ut i regnet ändå och uj vad duktig man kände sig hahah, var inte så farligt när vi väl var ute men blev inte så långvarigt 😅

  Fy för migrän! Jag misstänker också hormonrelaterad huvudvärk då bara, nu kommer den även efter ÄL, så huvudvärk varenda vecka alltså 😖 Så tröttsamt! Jag vet inte om jag skrivit om det i tidigare inlägg men ta upp progesteronkräm som man kan smörja mellan ÄL och mens. Jag ska själv testa. Kom gärna med tips om du finner någran

 6. Bra med hjälp! Vi tillhör samma generation och som jag minns det var råden i tonåren att ”bara bita ihop”. Tacksam att utvecklingen gått framåt. Varför ha ont när hjälp finns att få? Kvinnoproblem är alltjämt problem. Basta! Hoppas nu du får bra hjälp med det där.

 7. Hej Petra!!
  Tänkte fråga om du kunde visa några bilder från Truls rum.
  Behöver inspo för att inreda min soon to be tonårs son…
  Då svårt!
  Kram

 8. Har haft samma bekymmer som du med Pms som kom smygandes runt ålder 43-44. Sökte på kvinnokliniken och fick hjälp med Premalex. Antidepp som man äter från ägglossning fram till mens. Fick tillbaka mitt liv och blev som ”folk” igen!! Slapp gråtattacker och galen ilska. Kände inte igen mig själv. Lyssna gärna på Läkarpodden avsnitt Pms med Tilde och Dr Mickael. Jättebra info.

 9. Tips! Koka upp gröten på spisen enligt anvisningar i tex.” Vår kokbok” och koka klart den i ugnen i en timme på 100 grader. Ingen bränd botten på grytan!

 10. Hej, Hata migrän!! Det är så himla jobbigt!

  Ert kök är fantastiskt fint. Vi ska byta kök nu i jul och kommer sannolikt att välja marmor som bänkskiva. Är det vad ni har? Om så, är ni nöjda etc? Om inte, vad har ni för bänkskiva? Den är väldigt fin!

 11. Usch och fy för migrän 🙁 Tack för tipset att koka tomtegröt o crockpoten. Det måste jag tipsa vidare till mannen om. Det är han som är tomtegrötsexperten härhemma och en o annan bränd kastrull blir det ju.
  Kramat

 12. Nu har gröten kokat 3,5 timma och är fortfarande helt flytande. Står det rätt proportioner? Har den på låg värme, får väl köra ett par timmar till. Måste ju sova också…

Comments are closed.