MUMSIGA GOTTER

:

Ingen jul utan julgodis! Som ni ju vet (iaf alla ni godingar som är följare) så är jag ju tokig i godis, äälskar att det. Smågodis, marsipan, nougat, choklad mmm. Yes jag blir helt enkelt lycklig av godis och skulle aldrig kunna leva utan (har försökt och kört lchf etc men det är ju bara SÅ himla tråkigt utan haha) Jag har ju alltid ett gottebord på det årliga julbalunset här hemma för hela släkten. Dingnande julbord med extra allt sk det vara den 24:e, det är sen gammalt. Så himla mysigt. Jag brukar se till att det finns mjuka kakor, hårda kakor, efterrätt (typ mandelsnäckor med lingonsylt eller saffranspannkaka) och så en drös julgotter. Hemgjorda och/eller köpta. Ovan ser ni guldkola och wienernougat made by mig och Beatrice.

.

.

 

.

Winernougat är nog det bästa jag vet (Ni vet den där Fazerlådan med silvrigt packeterad krispig nougat – DET är den bästa julchokladlådan av alla. Den ska vara så där kylskpåpskall mmm, kan typ äta en hel själv) Nedan har ni receptet på egengjord – verkligen buskenkelt att fixa själv. Var dock försiktig när du värmer chokladen så den inte blir för varm för då blir den inte lika blank och fin. (Tror det kallas att den ska vara tempererad)

.

WIENERNOUGAT

 

Du behöver:

250 g Odense nougat

150 g mörks choklad av bra kavlité (alltså inte blockchoklad el dy)

100 g mandel

.

Gör så här:

.

Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan. Smält nougaten i ett vattenbad. Finhacka den mörka chokladen. Låt smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet. Blanda ner den rostade mandeln i nougatchokladen och strössla över lite mandel på toppen. Häll upp massan i en avlång form med bakplåtspapper.
Låt stelna och skär i bitar. Förvara svalt.
.
.

 

 

.

Jag är inget jättefan av knäck, det blir ju alltid så himla hårt att tugga på. Lite läskigt.  Klubbvarianterna funkar ju så det ska jag nog göra också. Fudge gillar jag faktiskt inte alls för det är ju alldeles för mjukt istället. Kornigt och guggigt. Nej inte min melodi Kolor däremot – mumsfillibabba! Seegt och sött, bästa bästa. Ovan ser ni chokladkolorna med ätbart guldstoff som vi har gjort (Finns på Ica Maxi bla). Visst blir de extra festliga och juliga när de är lite guldiga? Ett tips.

.

GODASTE CHOKLADKOLAN

.

Du behöver:

.
50 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap

.

Gör så här:

.
Blanda alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull och rör om. Låt allt sjuda på medelsvag värme upp till 120 grader, rör om då & då. Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll försiktigt upp chokladkolasmeten i den. Låt svalna innan du skär upp den i lagom bitar. Förvaras i kylen fram till servering

.

.

.

Liten Maurits är lite sjuk och febrig idag så det är vab som gäller denna måndag. Men humöret hos prinskorven är som alltid på top och lite extra när man får äta kola ”bara så där”:)

.

.

Yes bara EN vecka kvar nu till dopparedagen! Med krasslig skatt hemma.. Gaaah. Eftersom julen alltså alltid firas stort här hos oss så gäller det att alla i la familia är friska till dess. Eller ett par dagar innan iaf så att saker hinns med. Är ju lite att ordna med just den här veckan om man säger så! Köttbullarna är iaf rullade, infrysta och klara (skönt) och hälften av klapparna är väl nu ordnande. Julstädningen var jag för sen att boka (TYPISKT) så det fanns ingen tid så nu är jag lite stressad över den, måste absolut hinnas med. Hela huset SKA vara skinande den 23:e – basta (Någon som har tips på någon bra duktig städhjälp i Västerås förresten??)

.

.

.

Moje + Dino (gosedjuret han älskar) och lite julgodis (jamasen är från Newbie)

.

.

Ha nu en finfin fortsättningen på måndagen girls!

.

.

KRAM

.

.

 

10 kommentarer till “MUMSIGA GOTTER

  1. Hej! Låter som du har väldigt höga krav, hur det ska vara till jul. Skinande rent, hemlagat gottebord, extra allt. Jag blir faktiskt lite att läsa ditt inlägg. Jag hade höga krav förut, men inte alls på samma sätt längre, vill att julen ska betyda gemenskap, vila, och lugn och glädje. Tror att dessa krav bara gör oss utmattade och stressade, speciellt kvinnor. Var rädd om dig i jultider, och sänk kraven, det blir bra ändå! Kram Malin

  2. Fattades ett ord i mitt förra inlägg. Blir faktiskt lite stressad av att läsa ditt inlägg, ska det stå! Malin

  3. Inte en enda julklapp inköpt, inte en hemmagjord gottesak fixad, inte en endaste liten köttbulle rullad här. Men det kommer bli jul ändå; jag bara känner det 🎄

  4. Ja, ett sånt här inlägg KAN kännas lite stressande för alla oss som måste vara på ett heltidsjobb från 7-16 alla dagar. Lätt att känna sig lite värdelös för att man inte har en chans att hinna med hälften av allt det där. Men å andra sidan who cares egentligen. Huvudsaken är att alla i familjen har hälsan (och då menar jag inte ynka förkylningar) .

  5. Vi smiter ifrån allt det där. Efter att ha ätit havtornssill och jansson, druckit lite glögg, delat ut julklappar, julbuketter och pengar till nära och kära samt de som behöver är vi nu på Mauritius en månad. Här vilar vi , läser deckare, äter fisk och skaldjur, tränar , simmar och kramas. Inte alls viktigt för mig att vara perfekt ”husmoder”och frossa i godis, mat och klappar. Tycker verkligen ingen behöver stressa upp sig.
    Vad det gäller städning borde det inte vara ett problem. Du jobbar hemifrån, har stora barn, en frisk man :).
    God Jul!

  6. Jaa, vilket bra förslag om julklappar till tjejer i Beas och Lollos ålder! Vad ska de få? Vad blir det till Trulle? Kanske du inte kan avslöja här
    förresten, men det hade varit bra med tips!
    I eftermiddag ska jag ge mig på att testa ditt recept på julgodis!
    Njut vidare med ditt julpysslande, det ska jag!
    Stor kram från Anna i Skåne

  7. Kolan med guldglitter ser ju bara så mumsig ut!
    Och tack för all inspiration inför jul – det är ju bland annat därför jag läser denna härliga blogg – för att kunna få ideer till något endaste extra (ofta gott) som kan passa ibland! 🌺 God Jul

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg